Det var budskapet tidligere Tandberg- og Cisco-topp Annicken R. Day hadde da hun i går åpnet konferansen Kvinners Arena på Rica Hell Hotell.

De 550 i salen mottok budskapet med applaus. Og da årets Arena-kvinne 2013, styregrossist Bente Rathe, ble kalt opp på scenen for en sofaprat med konferansier Haddy N`jie umiddelbart etter foredraget, henvendte hun seg til Day som satte seg ned på første rad:

– Du har virkelig skjønt det du!

Forandrer verden

Da hadde Rathe samme med 546 andre kvinner og tre menn sittet lutter øre i 45 minutter mens Day forklarte hvorfor næringslivet trenger flere rebeller.

– En rebell er et menneske som gjør så store ting at det forandrer verden, eller en person som gjør noe så viktig at det endrer livet for noen, sa Day.

Hun trakk blant annet frem Nelson Mandela, Martin Luther King jr, Aung San Suu Kyi, Steve Jobs og Rosa Park som eksempler på det hun mener er gode rebeller. Rosa Park har fått mye av æren for protestbølgen mot raseskillet i USA på 1950- og 1960-tallet.

– Det handler om å være en fargeklatt i en verden som ofte er grå og trist, sa Day.

Men hvordan kan en enslig rebell gjøre endringer i et næringsliv som ofte er preget av rutiner, hierarki og vedtatte «sannheter»? Et næringsliv hvor det meste måles? Days korte svar er å finne barnet i oss.

– Vi er alle født med en rebell i oss, hevdet Day og viste til at barn spør og graver om det meste.

– Og når de ikke gjør det, gir de klart uttrykk for hva de vil og ikke vil. Hvor ofte hører man ikke barn si «vil ha» eller «vil ikke», sa Hay og ble møtt med humring fra salen.

Feil belønning

Et sted på veien forsvinner denne trangen til å undre seg, nekte og opponere. Hay trakk frem skolen som en av syndebukkene.

– På skolen skal man sitte stille, følge regler og ikke skille seg ut. Og man får belønning om man gjør som man blir fortalt. Det var kanskje fornuftig en gang, men det er ikke sånn vi kan ha det nå, sa Day.

Lyttet til venninnen

Som eksempel på det motsatte viste hun til sin tid i Tandberg og Cisco. I Tandberg fikk man etter hvert en tradisjon for å samle alle nyansatte en helg i Oslo.

– Her oppfordret vi våre ferske medarbeidere til å utfordre oss på hvordan vi jobbet. Dersom noen stilte spørsmål ved for eksempel en rutine og ingen kunne gi et godt svar så skulle man ikke følge rutinen lenger, fortalte Day.

Denne måten å jobbe på ga resultater for Tandberg. Sykefraværet gikk ned. Lønnsomheten kraftig opp. Og i 2010 banket IT-giganten Cisco på døren og kjøpte selskapet.

Etter å ha fått innført lignende arbeidsmetoder i Cisco, valgte hun i fjor å starte for seg selv. Hun gikk fra det trygge, til noe hun ikke helt visste hva var.

– En god venninne av meg sier alltid at når noe er skummelt, så er det et tegn på at man skal gjøre det. Det handler om å gå fra komfortsonen til der hvor moroa skjer, sa Day.

Og der er hun altså nå, mener hun.

Hva var så Day sitt råd til tilhørerne? Rett og slett ikke gjør som henne.

– Det er fristende å sammenligne med hva andre har gjort. Men veien til suksess er ikke en strak linje. Det er en krusedull med mange fall.

– Å være rebell handler ikke om å kopiere. En rebell følger sitt eget hjerte og sin egen intuisjon, avsluttet Day.

547 kvinner og tre menn benket seg i fredag morgen i konferansesalen på Rica Hell hotell forå delta på årets Kvinners Arena. Foto: jens petter søraa
Som takk for foredraget fikk Day overrakt eksklusiv sjokolade fra konferansier Haddy N`jie Foto: jens petter søraa