– Dette er et kjempeløft for oss, men vil gi store besparelser både økonomisk og for miljøet, sier daglig leder Lars Måsøval i Måsøval Fiskeoppdrett.

Frøya-bedriften og Stranda Prolog AS i Averøy skal bruke 65 millioner kroner over fire år på prosjektet, som er støttet av Innovasjon Norge med 18,2 millioner.

Lukket system

De to har inngått kontrakt om bygging og utprøving av behandlingsflåten «Helixir» til avlusing. Målet er å få fram en ny og bedre metode for medikamentell avlusing. Det er Stranda Prolog AS som skal utvikle selve teknologien.

– Utfordringen med dagens teknologi er at vi trekker en pressing rundt merdene og tilsetter behandlingsmidler i vannet der laksen går. Det gir dårlig kontroll både over hvor mye vann presenningen inneholder. Det gir også ofte feil blandingsforhold, blant annet fordi konsentrasjonen av behandlingsmidlene er ujevnt fordelt i merden, sier Måsøval.

Fisken skal behandles i en flåte med en tank med resirkuleringsteknologi og kontinuerlig behandling av fisken. Dette skal gi en nøyaktig prosess med betydelige reduserte utslipp og bedre HMS.

– Dette nye konseptet gir en lukket, lite og kontrollerbart volum. Fisken kjøres gjennom kjemien og ikke omvendt som idag.

– Dette er et kjempespennende prosjekt og et stort løft for oss, men det vil utvikle hele organisasjonen vår, sier Måsøval.

Måsøval sier næringen må klare å kontrollere lakselus bedre enn i dag.

– Prosjektet handler både om økonomi og omdømme. Målet er å bruke ti prosent av behandlingsmidlene i forhold til i dag. Gjennom resirkuleringsteknologi skal vi gjenbruke midlene.

Store vekstmuligheter

Klaus Hoseth i Stranda Prolog AS trekker også frem miljøsiden.

– Dersom vi lykkes med dette flytende fiskehospitalet betyr det at vi ikke forurenser ytre miljø, og vi får mer kontrollerbar behandling. Det gjør at vi kan økt konsentrasjonene i kjemibadet, og gjennomføre kortere behandling. Målsetning er null utslipp, sier Hoseth.

Hoseth roser Innovasjon Norge som har spilt en viktig rolle i prosjektet. Han tror på store vekstmuligheter.

– Dette er et sjeldent stort løft for oss og vil legge grunnlag for større industriutvikling med internasjonalt potensial. Vi leverer allerede utstyr til de største aktørene i Midt-Norge, men med dette prosjektet håper vi å doble antall ansatte fra de 28 vi har i dag.

Lakselus er en av næringens sentrale utfordringer, sier Lars Sandnes og Vidar Andreassen i Innovasjon Norge.

– Å bidra med støtte til utvikling og testing av teknologi som har potensial til å forbedre en av Norges største næringer er høyt prioritert. Vi syns det er flott at mindre aktører i næringen satser så tungt innen utvikling av ny teknologi. Prosjektet støttes derfor av Miljøteknologiordningen, sier de.

Lars Måsøval og Klaus Hoseth har funnet opp en metode som skal gi bedre behandling mot lakselus. Foto: Privat