Både Lund og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) deltok på konferansen om integrerte operasjoner i oljebransjen i Trondheim tirsdag.

Noen timer før de gikk på scenen på Royal Garden hotell kom nyheten om at nok et oljeserviceselskap kutter kraftig i antall ansatte. Denne gang er det GE Oil & Gas som kutte mellom 125 og 145 stillinger i Norge. Det vil også ramme de rundt 30 på kontoret i Trondheim, bekrefter GEs kommunikasjonssjef i Norge, Ivar Simensen.

– Hvor mange som blir berørt i Trondheim, er det for tidlig å si noe om, sier Simensen til Adresseavisen.

Det kommer på toppen av 4300 andre oljejobber som er kuttet, ifølge en analyse Dagens Næringsliv presenterte i forrige uke. Fra før har Aibel og Aker Solutions redusert kraftig i antall ansatte i Trøndelag. Kuttene hos leverandørbedriftene har kommet etter at Statoil i februar varslet kraftige innstramminger både på drift og investeringer.

– Høyere investeringer

Helge Lund sier han ikke ønsker å kommentere tiltakene som de enkelte selskaper setter i verk, men mener bildet som har blitt skapt av Statoils innsparinger er for dramatisk.

– Jeg kan konstatere at investeringene til Statoil de neste tre årene vil bli høyere enn de siste tre årene, men selvfølgelig vil det bli noe endring i innretning på aktivitetene vi gjør, sier Lund til Adresseavisen.

Han understreker likevel at bransjen må gjøre ting annerledes.

– Vi må ta på alvor at andre industrier har vært flinkere til å kutte kostnader, sier Lund, som mener innsparinger i norsk oljebransje har vært preget av dugnad mer enn systematikk.

- Rekordhøy aktivitet

Heller ikke oljestatsråd Lien mener det er grunn til å være veldig bekymret.

– I 2013 var aktiviteten på norsk sokkel rekordhøy. Jeg tror ikke mange vil være uenige i at det høye presset som var på mange da, både operatører og leverandører, bidro til at kostnadene økte mer enn de kunne gjort. Hvis kostnadene øker så mye at ressurser blir liggende i bakken blir vi alle tapere, og derfor sier jeg at alle er i samme båt. Vi må få ned kostnadene, det er vi alle tjent med, både fagforeninger, leverandører, operatører og myndigheter, sier Lien.

Tror ikke på 90-tallsreprise

Lien tror ikke det vil oppstå samme situasjon som på 90-tallet, da leverandørindustrien reduserte kapasiteten så mye at de ikke hadde nok folk da veksten tok seg opp.

– Vi er ikke i nærheten av å være der i dag. For de det gjelder er dette svært vanskelig, men vi har bruk for teknologisk kompetanse både innen veibygging, kraftbransjen og i andre sektorer. Men det er grunn til å følge med på utviklingen, sier Lien.

Konferansen tirsdag og onsdag arrangeres av Senter for integrerte operasjoner i oljeindustrien, et forskningssamarbeid mellom NTNU, Sintef og Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller. De skal utvikle nye arbeidsformer, der aktivitetene på land og ute i havet knyttes sammen gjennom nye teknologi.

Prestisjeprosjekt

Helge Lund trakk særlig frem prosjektet Åsgard havbunnskompresjon utenfor kysten av Trøndelag, der store kompressorer skal senkes ned på havbunnen på Åsgard-feltet for å presse mer gass ut av reservoarene. Prosjektet skal øke utvinningen fra feltet med 282 millioner fat, og er en viktig del av Statoils ambisjon om fullstendige undervannsutbygginger, der alle operasjonene som i dag utføres på en plattform skjer nede på havbunnen.

Prosjektet har en foreløpig prislapp på rundt 17 milliarder kroner, og Statoil-sjefen er usikker på om det ville fått klarsignal hvis investeringsbeslutningen skulle blitt tatt i dag.

– Det er vanskelig å spekulere i dette i ettertid, men dette er et veldig viktig prosjekt for Statoil og for industrien. Det vil bryte ny grunn, og det vil selvsagt bety mye for ressursutnyttelsen på Åsgard, sier Lund.