Seks topper i Sparebank1 SMN har i snitt hatt en inntektsvekst på 8,6 prosent i året siden 2008.

Det viser tall Adresseavisen har innhentet fra skattelistene for de fem siste årene.

Ifølge SMN økte fastlønna til de seks med 7,8 prosent per år i perioden. Heltidsansatte innen bank og finans har hatt en gjennomsnittlig lønnsvekst på godt under halvparten, ifølge Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU).

Lønna til en gjennomsnittlig norsk arbeidstaker økte med fire prosent i året i perioden 2008-13. For ansatte innen bank og finans var økningen 4,2 prosent i gjennomsnitt.

- Skal være på vakt

Forbundsleder Pål Adrian Hellman i Finansforbundet liker ikke tendensen til at inntektsforskjellen mellom ledere og ansatte ser ut til å øke.

– Høyere lønninger på ledernivå er signal om høyere lønnsomhet. Vi jobber for at også ansatte skal få sin del av det. I Norge skal vi stå skulder ved skulder og skape sterke verdier. Selv om mange land har mye større lønnsforskjeller enn Norge, skal vi være på vakt, og lederne bør tenke seg om før de tar ut for høye lønninger, sier han.

Nest mest i landet

Konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN hadde i fjor høyere skattbar inntekt enn sjefen for landets desidert største bank, konsernsjef i DNB Rune Bjerke.

Selv om SMN ligger som nummer syv på topp ti-lista over landets største banker, var var det bare Nordea-sjef Gunn Wærsted som tjente mer enn Haugan av landets banksjefer, men Haugan har større formue enn Wærsted.

Basislønn 3,6 mill.

Tallene fra TBU og skattelistene er ikke helt sammenliknbare, fordi sistnevnte angir nettoinntekten og dessuten inneholder inntekter utenom ordinær lønn. Men fordi inntekt utenom jobben ofte har sammenheng med høy stilling og lønn, er sammenlikningen likevel relevant.

SMN-sjef Finn Haugan hadde en skatteliknet inntekt på 7,1 millioner kroner i fjor. Det er drøyt 200 000 kroner mer enn Rune Bjerke.

– Basislønna mi er 3,6 millioner. Det er omtrent halvparten av det Bjerke har, hevder Haugan.

Ifølge årsrapporten til DNB, hadde konsernsjef Rune Bjerke en fastlønn på 5,1 millioner kroner i fjor. Inkludert pensjonsinnskudd mottok Bjerke en godtgjørelse på 11,9 millioner, dobbelt så mye som Finn Haugan.

Adresseavisen har sjekket skatteliknet inntekt for seks SMN-topper som hadde omtrent samme lederfunksjon i 2008 som i 2013. Ved siden av Haugan, gjelder det finansdirektør Kjell Fordal, eiendomsmeglersjef Kjetil Reinsberg, sjef for forretningsstøtte Tina Steinsvik Sund, Markets-sjef Dag Ivar Thobroe og Vestland-sjef Olav Gjerland.

Styregodtgjørelser

I gjennomsnitt hadde de seks en skattbar inntekt på 3,4 millioner kroner i fjor. Haugan synes ikke det er for mye.

– Dette er personer som finansnæringen konkurrerer om, og vi må være på nivå med tilsvarende virksomheter. For vår del sammenlikner vi oss med sparebankene i Rogaland og Nord-Norge, og der ligger vi omtrent helt likt. I forhold til DNB ligger vi mye lavere, sier han.

Kjetil Reinsberg er den som har hatt høyest inntektsvekst i de siste fem årene, fra 1,7 millioner i 2008 til tre millioner i 2013. Ved siden av fastlønna, mottar Reinsberg styregodtgjørelse fra en rekke selskaper, hovedsakelig i eiendomsbransjen. I enkeltår har Reinsberg og Thobroe dessuten solgt finansielle eiendeler med gevinst eller tap.

En full skattekiste

Etter dårlige år under finanskrisen i 2008-09, har norske banker hatt en eventyrlig vekst i inntekter og overskudd. 2013 var det beste året noensinne, takket være høye fortjenestemarginer på utlån. Fagråd Jorge Jensen i Forbrukerrådet vil ikke kommentere lønnsnivået i bankene, men sier likevel dette:

– Jo, toppsjefene i bankene tjener mye penger, men de har en arbeidsgiver som sitter på en full skattkiste, så det er ikke rart de har gode lønninger. Målt i prosent av bedriftenes inntjening, er ikke nivået så høyt, sier han.

Roser bonus-slutt

Til tross for skepsis til de høye lederlønningene, vil Pål Adrian Hellman i Finansforbundet rose Sparebank 1 SMN for å ha kastet bonussystemet sitt i fjor.

- Vi må vel regne med at de da også har justert opp lønnen for å kompensere noe, så vi må kanskje leve litt med, ikke akkurat pest eller kolera, men pest og lett influensa, til de får roet litt ned, sier han.

DNB-sjef Rune Bjerke leder Norgesd største bank. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Nordea-sjef Gunn Wærsted