Det sier områdedirektør Morten Loktu og konserndirektør Arne Sigve Nylund, sjef for selskapets aktivitet på norsk sokkel.

Uten nye, store funn i Norskehavet, vil olje- og gassproduksjonen utenfor Midt-Norge raskt dabbe av. Og i motsetning til i Nordsjøen og i Barentshavet er det lenge siden Statoil gjorde et funn som kan forsvare en ny feltutbygging utenfor kysten av Trøndelag.

Smertefulle innsparinger

Samtidig er selskapet inne i en stor innsparingsprosess, der de årlige utgiftene skal kuttes med åtte milliarder fra 2016. Nylund sier at noen av innsparingene er smertefulle, men nødvendige for å få ned kostnadene i bransjen.

– Jeg har respekt for det som skjer i bransjen, med innsparinger og oppsigelser. Men vi er nødt til å ta vårt ansvar for å tilpasse oss, noe vi mener er nødvendig, sier Nylund, som forrige uke besøkte de rundt 900 Statoil-ansatte på Tangen i Stjørdal.

Besøket var samme dag som Helge Lunds plutselige avgang som Statoil-sjef ble annonsert. Men Nylund, en mulig erstatter, tok seg likevel tid å gjennomføre programmet.

– Boret på rett sted

Kontoret i Stjørdal har ansvar for feltene Njord, Åsgard, Kristin, Heidrun, Tyrihans, Mikkel, Morvin og Yttergryta, men har ingen store utbygginger på gang tilsvarende Johan Sverdrup i Nordsjøen. Morten Loktu har flere ganger sagt at håpet er å finne «Johan Nygaardsvold», og har satt i gang et nytt leteprogram for området.

Nylund sier de fortsatt har god tro på at det fins mer i Norskehavet, og at letevirksomheten derfor blir viktigere fremover.

– Vil letingen påvirkes av innsparingene?

– Den vil bli på en generell måte bli preget av at ressursene må brukes på rett sted, noe som gjelder både i Norge og internasjonalt. Vi har ikke noe gjennomgående mål om å spare inn, men vi må sette boret på rett sted.

– Er Norskehavet rett sted?

– Det vil leteprosjektet avgjøre, sier Nylund.

Loktu legger til at innsparingene ikke har fått noen innvirkning på leteprosjektet.

– Nå handler det først og fremst om å finne nye letemetoder. Leteboring vil først komme om noen år, og det er da det vil koste penger, sier Loktu.

– Går litt opp og ned

Statoil varslet i går at de har gjort et nytt oljefunn i nærheten av Grane-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen, men selskapets letevirksomhet har de siste årene havnet i skyggen av svenskeide Lundin, som har hatt stor suksess både i Barentshavet og i Nordsjøen.

Nylund er ikke enig i at de har brukt feil metoder.

– Jeg syns Statoil har hatt flotte resultater når det gjelder funn. Men det går litt opp og ned, slik vi ser i Barentshavet der det har vært noen skuffelser. Men det gjør at man finsikter enda mer mot neste mål. Men jeg gleder meg over Lundins suksess, og jeg regner med at de vil glede seg over oss, sier han.

Tror oljeprisen vil stige igjen

Nylund vil ikke si hva oljeprisen må være for at Statoils utbygginger skal gå i pluss.

– Det verken vil eller kan jeg gå ut med, og håper på forståelse for det, sier Nylund.

Etter en topp på 115 dollar per fat i juni har prisen på nordsjøolje falt til det laveste nivået på over fire år. De siste par dagene har den blitt omsatt for rundt 85 dollar per fat.

Oljeprisfallet skyldes både lavere økonomisk vekst og høyere produksjon, men Nylund tror prisene vil justere seg opp igjen.

– Samtidig må vi ikke bli så avhengige av prisnivået at det skaper en skippertaksmentalitet. Vi må jobbe med forbedringer kontinuerlig, sier han.

Statoil satte varslet allerede i februar sine innsparingstiltak, og de har også solgt unna en rekke eierandeler i felt og lisenser. Men Nylund avviser at det kun er gigantfeltet Johan Sverdrup som vil bli satset på de neste årene.

– Jeg hører slike kommentarer, men jeg kjenner meg ikke helt igjen. Investeringsnivået vårt har økt med 75 prosent siden 2010, og det vil holde seg like høyt i tre år minst. Sverdrup er viktig, men i tillegg har vi Valemon, Gudrun, Gina Krog og Aasta Hansteen, og vi jobber hardt for å realisere Johan Castberg i Barentshavet, sier Nylund.

Åsgard-prosjekt

Statoils største prosjekt utenfor Midt-Norge er Åsgard havbunnskompresjon til rundt 17 milliarder kroner, der store kompressorer på havbunnen skal få mer gass ut av reservoarene. Prosjektet skal øke utvinningen med 282 millioner fat, og Nylund er sikker på at prosjektet ville blitt vedtatt også under dagens innsparinger og prisbilde.

– Det er mange grunner til det. Det er både lønnsomt og fantastisk spennende teknologiutvikling. Derfor kan jeg ikke se noen annen konklusjon, sier han.

Utbedrer Njord

Morten Loktu sier at de mest sannsynlig vil utbedre det eksisterende skroget på Njord for å forlenge levetiden på feltet.

Et annet alternativ er å bygge en ny plattform, og en avgjørelse blir trolig tatt neste år.