Vincent Johansen, Ola Gisetstad og Eskil Blix har alle avlagt fagprøve hos Skanska etter å ha vært lærlinger i betongfaget. Alle fikk «bestått meget godt».

For det har de fått utdelt en sølvlenke med medaljong med inskripsjon.

– Det er veldig få som får denne svært gode karakteren, sier direktør Ingvill Kvernmo i Entreprenørforeningen i Trøndelag. Derfor er det i år laget en helt spesiell utmerkelse. For å løfte håndverksstoltheten, og forhåpentligvis lokke flere til yrkesfagene. Det trengs.

Holdningsendring

– Det er mye yrkesstolthet i faget vårt. Vi vil gjøre vårt beste, og det vi bygger blir stående i flere generasjoner. Da er det ekstra viktig å være med på å sette opp ordentlig kvalitet, sier Gisetstad.

Det gjør disse lærlingene som har fått en karakter som innebærer at «svenneprøven er utført vesentlig bedre enn de krav som er norsk standard». Fagprøvene ble avlagt ved opplæringskontoret Byggopp.

De har blitt best i en bransje som sliter med rekruttering. Det syns de er synd, og de tror holdninger må endres.

– Bransjen vår dør ut, i alle fall blant nordmenn. Alle skal studere, selv om de ikke vet hva de blir. I Vanvikan, der jeg kommer fra, er det 20 plasser på bygg- og anleggstekniske fag på Leksvik videregående skole. Da jeg begynte var vi kun syv som hadde søkt dit. I år er de bare to, sier Johansen.

Barndom med hyttebygging

At stadig færre vil jobbe med hendene sine tror betongfagarbeiderne skyldes dagens samfunn.

– Oppveksten har blitt annerledes. De som vokser opp i dag har ikke noe forhold til håndverk. Nå sitter ungene og trykker på et brett. Da får de liten lyst til å være ute og jobbe i allslags vær. Foreldrene bør være med barna ut for å lage ting, og gjerne snekre litt selv også, sier Blix.

– Da jeg var liten drømte vi om å bli snekker eller brannmann, og vi var ute i skogen og bygde hytter i trærne. Vi hadde verktøy, i dag har alle unger Iphone med spill på. Det er på sikt negativt for bransjen vår. Drømmen om å bygge og skape noe varig må komme allerede i barndommen. Det handler om mentalitet, og det vil ta tid å endre det. For å bli en god fagarbeider som voksen må du ha blitt herdet fra starten av. Du må ha vært vant til å bli skitten på hendene, sier Johansen.

Presset bransje

De er alle enige om at stoltheten til yrkesfagene må opp igjen.

– At vi får denne oppmerksomheten gjør nok ikke at rekrutteringen øker, men det er fint å bli satt pris på. Og det er kjempebra om lenka blir en hedersbetegnelse som henger høyt. Men holdningene til yrkesfagene må endres allerede hjemme hos folk, gjerne allerede fra barndommen av. Og så må lønna opp, den henger etter, sier Blix som fra før også har «bestått meget godt» i stillasfaget.

– Dessverre er det en utvikling der alt skal være stadig mer effektivt i en presset bransje. Når presset blir større går det utover kvaliteten. Og det igjen går utover yrkesstoltheten, sier Blix.

Utenlandske kollegaer

De norske fagarbeiderne er vant til å jobbe sammen med utenlandsk arbeidskraft.

– Vi er avhengige av arbeidere fra utlandet når så få nordmenn vil være i bransjen. Vi er for få, så slik er det bare. Og mange av dem er heldigvis flinke. Men når noen få ikke er seriøse så ødelegger det for hele bransjen, sier Johansen.

– Når kundene kun er opptatt av pris, blir det gjerne til at de må bruke arbeidskraft fra utlandet. Når alle vil ha den aller billigste arbeidskraften får vi det vi fortjener. Men så spørs det jo om det er kvalitet over tid. Det som bygges skal helst stå lenge, da må det være levert kvalitet, understreker Blix.

Og kvalitet leverer disse gutta.

Vil lede, ikke bygge

Det var 30 prosent færre som hadde bygg- og anleggstekniske fag på førsteønsket sitt i år enn i fjor.Det bekymrer direktør Ingvill Kvernmo i Entreprenørforeningen i Trøndelag.

– Det sier noe om hvor lite attraktivt det har blitt å ta yrkesfag og lære seg et håndverk, sier Kvernmo. Men selve bransjen er det mange unge som vil inn i.

– Samtidig som bygg- og anleggstekniske fag på videregående opplevde en nedgang, så hadde byggfag på NTNU en økning på fem prosent. Byggingeniør ved Høgskolen i Sør-Trøndelag var like populært som det alltid har vært. Dette sier meg at ungdom vil inn i byggebransjen. Men de vil lede, ikke være i produksjon, sier Kvernmo. Det syns hun er synd. Og nettopp derfor har Entreprenørforeningen fått laget en egen lenke til de som avlegger fagprøve og får beste karakter.

– Gå for lenka!

– Vi må løfte stoltheten til håndverkerfaget. Nå kan vi si til de som starter utdanningen mot fagbrev: Gå for lenka! Kanskje kan det skape rekruttering, håper Kvernmo.

For Entreprenørforeningen handler det om å løfte frem de beste.

– Hver vår har avisene saker med allmennfag-elever som viser frem vitnemålet sitt med bare 6-ere. Nå vil vi vise frem håndverkerne på samme måte. Vi vil ha fokus på at de utfører et svært godt håndverk, et håndverk som landet trenger. De er svært gode rollemodeller, sier Kvernmo.

– Fagbrev betyr kvalitet på utført arbeid. Og det er jo ikke slik at de som velger å ta fagbrev ikke kan bli ledere. Tvert imot. Fagbrev er et godt skritt i riktig retning. I media er det stort fokus på frafall i videregående skole og at yrkesfag har en utfordring med lavstatus, dette må vi gjøre noe med, sier Kvernmo.