- Utfordringen med julebordet er at du befinner deg i en gråsone mellom å være privatperson og ansatt. Som privatperson har du ofte andre normer enn som ansatt, og i en slik setting kan det oppstå problemer.

Det sier arbeidslivsforsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet. Selv om han mener julebord i hovedsak fører positive ting med seg, som samhold og tettere forhold til kollegaene, vet han også om fallgruvene.

- Ikke legg ut videoer

Hovedoppfordringen til Grimsmo, er at man bør innta moderate mengder alkohol.

- Likevel vet vi jo at det kan skje ting som får pinlige konsekvenser. Jeg kjenner et eksempel der en video av en ansatt som danset på bordet ble lagt ut på YouTube. Da har det ikke bare konsekvenser for dem som er involvert, men også for bedriftens renommé. Så ikke legg ut ting du synes er morsomt på julebordet på sosiale medier, oppfordrer Grimsmo.

Sjef og ansatt

En annen problemstilling ved julebordet, går på maktforholdet mellom sjef og ansatt.

- Jeg vil nevne et konkret tilfelle hvor en av sjefene i bedriften var den siste som gikk fra julebordet. I stedet for å dra hjem til seg selv, benyttet han anledningen til å dra til en kvinnelig kollega, som hadde dratt tidligere. Utenfor boligen hennes, ringte han henne med mobilen. Han ble ikke sluppet inn, men hendelsen ble rapportert til ledelsen. Den mente mannen hadde gått for langt, og sa ham opp, forteller Grimsmo.

Forskjell i makt

Sjefen i Grimsmos eksempel godtok imidlertid ikke oppsigelsen og gikk til sak på grunnlag av det han kalte en usaklig oppsigelse.

- Han hevdet at dette hadde skjedd på fritiden, og ikke i arbeidstiden. Og det ga retten ham medhold i, så han fikk tilbake jobben. Men da fikk man selvsagt et alvorlig problem med arbeidsforholdet etterpå, sier Grimsmo.

Han gjør seg også en tanke om hva som hadde skjedd om sjefen faktisk hadde sluppet inn.

- Når to voksne mennesker møtes i privat sammenheng, er man like i makt. Som sjef og ansatt i arbeidssammenheng, er man ikke det, da er det en maktforskjell. Hva hvis sjefen hadde blitt sluppet inn på grunnlag av dette? Da er spørsmålet hvordan den kvinnelige ansatte hadde oppfattet det. Hun kunne ha gitt samtykke i en presset situasjon, og oppfattet det som et overgrep, forklarer Grimsmo.

Snakk om forventningene

Arbeidslivsforskeren mener det ikke finnes noen enkel oppskrift på hvordan man unngår julebordsrelaterte konflikter, men at bedriften generelt bør avklare hvilke forventninger man har til de ansatte i gråsonesammenhenger som julebordet er.

- Da er det ikke nok at man sender ut en e-post i forkant av julebordet og oppfordrer ansatte til å drikke moderat. Både ledelse og ansatte bør være involvert i en prosess hvor man avklarer hvilke forventninger man har til oppførsel i ulike settinger. Dette gjelder også i det daglige arbeidslivet, sier Grimsmo.

- Styr unna de «viktige» samtalene

Adresseavisen har spurt sjefene i et par av Trøndelags viktigste bedrifter om hvor de mener grensen går for oppførselen på julebordet.

Torgeir Skirstad, regionbanksjef DNB:

I midten av desember kommer 500–600 DNB-ansatte sammen for å avholde julebord på Rica Nidelven. I DNB har temaet vært diskutert i ledergruppen.

- Som leder må man vise vei, og bør begrense alkoholinntaket. Hvis man har vært fullest på fredag og fått hjelp til å ta taxi hjem, hvilken autoritet har man da når man skal lede bedriften igjen på mandag?, sier Skirstad, som har en regel om å gå hjem rundt midnatt.

-  Etter midnatt kommer lønnssamtalene, ansatte som mener de fortjener høyere lønn. Den diskusjonen er det greit å unngå på julebordet, sier Skirstad.

- Er det noen feller de ansatte bør holde seg unna på julebordet?

- Det meste er knyttet til overstadig beruselse. Å reise seg og slå i glasset for å si noen velmente ord som ikke var avtalt på forhånd, trenger man ikke gjøre når man er godt beruset. Ikke si det du har på hjertet eller levra når du er full, vent til du er edru. Og styr unna lønnssamtalene, sier Skirstad.

Ståle Gjersvold, konsernsjef i Trønderenergi:

Trønderenergi avholder ikke julebord, fordi organisasjonen må være stand by i tilfelle uvær på høsten. I stedet møter rundt 300 ansatte hver sommer opp på den årlige sommerfesten. Spillereglene er imidlertid de samme som om det var julebord.

- Jeg har ikke opplevd problemer i min tid i Trønderenergi, men på et generelt grunnlag bør alle være forsiktige med å ta opp ting av en alvorlig karakter i en festlig setting. Det finnes bedre arenaer for å ta opp ting med for eksempel lederen sin, sier Gjersvold.

Hans verste julebordminne stammer fra et år hvor han jobbet som drosjevakt utenfor Britannia.

- Jeg sto der på dugnad for et fotballag, men med antrekk som medarbeider i drosjenæringen. Der var det en god del pent kledde mennesker som behandlet oss drosjevakter på en veldig nedlatende måte. Det ble en aha-opplevelse for min del. Man må forvente at juleborddeltakerne viser respekt for folk som gjør en jobb, sier Gjersvold.