På en foredragssal på Luftkrigsskolen sitter syv menn og kvinner i uniform med lukkede øyne. De fokuserer på sin egen pust, og blir bedt om å holde dette fokuset, selv om tanker om ting man skulle ha gjort trenger seg på.

Kurset arrangeres av Eivind Hagen, som selv er kadett og i ferd med å ta en instruktørutdannelse innen mindfulness. Til sammen følger rundt 20 ansatte og kadetter det åtte uker lange kurset, som varer i én time én gang i uka under perioden.

– Enkelte kommer til meg fordi de merker at de ikke følger godt nok med i forelesningene ved skolen. Andre trenger et verktøy for å håndtere en hektisk hverdag. Når stressnivået blir høyt er det ofte ikke bare å si at man må gjøre mindre, fordi både studenter og ansatte er ambisiøse og har et ønske om å yte best mulig. De søker en måte å rekke like mye, men samtidig få mer ro i hverdagen, sier Hagen.

Stort i USA

Mindfulness er langt fra nytt i Vesten, men det er først de siste årene at det virkelig har tatt av. Det er nå den helt store trenden blant ledere i USAs teknologihovedstad Silicon Valley. Store selskaper som Google, Facebook, eBay og Twitter har vært trendsettere.

Aller lengst har Google kommet, og så langt har over 2000 ansatte vært innom selskapets «Search inside yourself»-kurs. Mannen som er ansvarlig for kursene, Chade-Meng Tan, har blitt en kjendis langt utenfor miljøene som tradisjonelt har sverget til metoden.

Grunnen til at det har blitt så populært blant ledere, er at det markedsføres som en måte å oppnå bedre konsentrasjon på, å vie all oppmerksomheten til arbeidsoppgaver og beslutninger, og å unngå stress i jobben.

Inn i norske bedrifter

I Trondheim tilbys nå Mindfulness på treningssentre, og flere aktører som tilbyr kurs rettet inn både mot privatpersoner og bedrifter har dukket opp den siste tiden. Ivar Vehler i Co-Create, mentor for kadett Hagen, har i flere år vært instruktør innen mindfulness. Han har blant annet lært jagerfly- og helikopterpiloter i Forsvaret mindfulness gjennom et forskningsprosjekt i regi av Forsvaret og Olympiatoppen. Målet var å trene dem til å prestere bedre i pressede situasjoner.

– Det jeg har gjort, er å tilpasse mindfulness til en organisatorisk kontekst. Verdiene i næringslivet i dag skapes gjennom kompetansen hos medarbeiderne. Samtidig har vi flere informasjonskanaler vi må forholde oss til enn noen ganger før. Det gjør at vi risikerer at oppmerksomheten vår splittes opp, og effektiviteten går ned. Jeg tilbyr bedriftene kurs i meditasjon som gjør de ansatte i stand til å fokusere bedre på oppgavene, og på den måten bedre effektiviteten, sier Vehler.

Mindre stress

I takt med at trenden sprer seg, kommer også forskningsresultatene på effekten mindfulness har på ansatte. BI-professor Ingunn Myrtveit har testet metoden på ansatte ved Telenor Global Services på Fornebu.

– Det som er unikt med denne undersøkelsen, er at den er gjort på friske, velutdannede mennesker midt i karrieren. Vi ba de ansatte bli med på ti minutter lange mindfulnesstreninger daglig over tre måneder. Det vi så var at stressnivået gikk ned, og at søvnkvaliteten ble bedre. Det som gjorde størst utslag, var imidlertid tilbakegangen av hode-, nakke- og skuldersmerter i gruppen, sier Myrtveit.

– Kan kursing av ansatte i mindfulness gi mer lønnsomme bedrifter?

– Det er ikke urimelig å tenke i den retningen, men vår undersøkelse kan ikke bevise det. Men den viser at det har en positiv effekt på mange ansatte, og at den kanskje kan vurderes som et lavkostnadstiltak for de ansattes velferd, sier Myrtveit.

Børge Sved 918 04 131 borge.sved@gmail.com