Miljødirektoratet har stilltiende godtatt at gassfabrikken systematisk har brutt utslippstillatelsen.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er rystet.

– Dette er et av de groveste overtrampene vi har sett. Det er helt utrolig at Miljødirektoratet har visst om denne vanvittige praksisen uten å gripe inn, sier han.

10 000 biler over grensa

Før Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal ble satt i drift i 2007, ga Statens forurensningstilsyn (SFT) oljeselskapene lov til å slippe ut en gitt mengde av de skadelige gassene metan, oljedamp (VOC) og nitrogenoksid (NOx), se faktaboks.

En oversikt Adresseavisen har innhentet fra SFTs arvtaker Miljødirektoratet, viser at Ormen Lange-anlegget hvert eneste år siden 2008 har overskredet disse grensene.

I 2012 slapp anlegget 1076 tonn av den kraftige klimagassen metan ut i atmosfæren. Det er ni ganger mer enn det utslippstillatelsen gir dem lov til. Omregnet til CO2, tilsvarer overskridelsen utslippet fra 10000 privatbiler.

Utslippene av VOC og NOx har i enkelte år vært tre-fire ganger høyere enn tillatt.

Løftet ikke en finger

Miljødirektoratet har vært klar over overskridelsene hele veien, men har ikke grepet inn.

– Vi må erkjenne at vi burde gjort det, sier seksjonssjef i petroleumsseksjonen, Hanne Marie Øren.

Øren sier direktoratet har hatt en kontinuerlig dialog med operatøren Norske Shell om de årvisse overskridelsene, og løpende vurdert utslippenes størrelse og betydning for miljøet. Hun mener grensene i utslippstillatelsen er svært strenge, at utslippene fra Ormen Lange er på samme nivå som utslipp fra tilsvarende anlegg andre steder, og at utslippene ikke har påført miljøet nevneverdig skade.

Likevel beklager hun at anlegget har sluppet ut mer enn de har hatt lov til.

– Det er alltid operatøren som er ansvarlig, men vi må erkjenne at også vi kunne bidratt til å gjøre disse utslippene lovlige, understreker Øren.

– Tiden for dialog burde vært over for flere år siden, kommenterer Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Vurderer anmeldelse

Miljøstiftelsen Bellona beskylder Miljødirektoratet for å ha inntatt en «kameratholdning» overfor Shell.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor forvaltningen ikke har grepet inn og stilt beinharde krav til at driften skal være i tråd med utslippstillatelsen. Spørsmålet det er naturlig å reise, er om vi kan stole på at direktoratet håndhever regelverket i andre sammenhenger, sier rådgiver Silje Lundberg.

Bellona vil nå vurdere om saken er så alvorlig at den bør politianmeldes.

– Vi forventer at det blir ryddet opp, sier hun.

Shell tar selvkritikk

Norske Shell vil nå søke om en oppdatert utslippstillatelse på Ormen Lange.

– Vi ser at det burde vært søkt om midlertidig utslippstillatelse, sier kommunikasjonssjef Kitty Eide.

Det var Norsk Hydro som bygget ut Ormen Lange, og som laget den opprinnelige utslippssøknaden fra 2005. Shell tok over operatørskapet etter at anlegget kom i drift før jul i 2007.

Ved å velge det beste utstyret som fantes på markedet, håpet Hydro å redusere utslippene kraftig i forhold til sammenlignbare utbygginger. Det slo til på noen områder, men ikke på alle.

– Nyhamna har lave utslipp, men noen av utslippsgrensene som opprinnelig ble omsøkt var likevel for lave. Dette har delvis sammenheng med utstyr som ikke har fungert optimalt i forhold til design, og at det har vært stor usikkerhet knyttet til beregningsgrunnlaget, sier Eide.

I januar 2013 sendte Norske Shell inn en oppdatert utslippssøknad. Da hadde utslippene vært ulovlig høye i fem år.

– Nyhamna er et relativt nytt anlegg, og krever en innkjøringsperiode. Vi har også brukt tid på å forstå hvorfor målinger og designkriterier ikke harmonerer, forklarer Eide.

I samråd med Miljødirektoratet, besluttet Shell i høst å sende inn en revidert utslippssøknad. Den jobber selskapet nå med å ferdigstille.

– Vi er nå i ferd med å ferdigstille søknaden, sier Eide, som ikke vil kommentere Bellonas trussel om anmeldelse.

– Det tar vi til etterretning, sier hun.

Grep ikke inn: Miljødirektoratet har vært klar over overskridelsene ved prosessanlegget på Ormen Lange på Nyhamna hele veien, men har ikke grepet inn. Foto: CORNELIUS Poppe/NTB Scanpix
Overskridelser: I 2012 slapp landanlegget til Ormen Lange 1076 tonn av den kraftige klimagassen metan ut i atmosfæren. Det er ni ganger mer enn det utslippstillatelsen gir dem lov til. Omregnet til CO 2 , tilsvarer overskridelsen utslippet fra 10 000 privatbiler. Foto: CORNELIUS Poppe/, NTB Scanpix
Før Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal ble satt i drift i 2007, ga Statens forurensningstilsyn (SFT) oljeselskapene lov til å slippe ut en gitt mengde av de skadelige gassene metan, oljedamp (VOC) og nitrogenoksid (NOx). Foto: Øyvind Leren/NTB scanpix
Kritisk. Bellona-rådgiver Silje Lundberg skjønner ikke hvordan Miljødirektoratet og Shell kunne la det skure og gå i seks-sju år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB scanpix
Rystet: - Shell har helt åpenbart brutt utslippstillatelsen med viten og vilje i flere år, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund. Bellona-rådgiver Silje Lundberg (t.v.) skjønner ikke hvordan Miljødirektoratet og Shell kunne la det skure og gå i seks-sju år. Foto: Glen Musk,