Kuttene ble vedtatt på et styremøte i Reinertsen AS klokken 15 torsdag ettermiddag.

Ifølge Thomas Reinertsen, divisjonsdirektør i olje og gass i familiebedriften, er det operatører innen installasjon, det vil si de som jobber ute på oljeplattformene, som blir rammet av oppsigelsene.

– Vi har prøvd å stå imot, og vi hadde håpet at vi skulle klare det. Men samtidig har vi et ansvar for de andre ansatte som ikke rammes, og nå har vi nådd en grense der vi er nødt til å sette i verk tiltak, sier Reinertsen til Adresseavisen.

Årsaken til kuttene er manglende oppdrag fra oljeselskapene som Reinertsen leverer tjenester til. I tillegg til oppsigelse av rundt 130 operatører, vedtok styret også de varslede permitteringene av 200 oljeingeniører.

Les mer: 200 permitterte

At de velger å si opp fremfor å permittere operatørene, skyldes at de ikke ser muligheter til å få nye oppdrag for dem innen den maksimale permitteringstiden på 26 uker, ifølge Reinertsen.

– Vi har tro på at markedet vil komme tilbake, og da vil ingeniørene være de første som går i gang med prosjektene. Men vi vil ikke rekke å sikre arbeid for de på sokkelen innen 26 uker, og da må vi forholde oss til regelverket, sier han.

Oljeselskapene kutter

Reinertsen AS har vedlikeholds- og modifikasjonskontrakter på plattformene Troll A, B, og C, Heimdal, Grane og Heidrun, og landanlegget på Tjeldbergodden. Ifølge Thomas Reinertsen er disse kontraktene fundamentet i selskapets virksomhet, men nå ser de en reduksjon på 50 til 60 prosent under det selskapet er vant til.

Han sier de ved oppsigelsene vil følge prinsippet om ansiennitet, og at de har hatt et tett samarbeid med fagforeningene som han fremhever som en god ressurs for dem.

Jobber til havs

– Så snart som praktisk mulig vil vi gi beskjed til dem som blir rammet, men det finnes ingen optimal måte å gjøre dette på. Det kan være brutalt å få en slik beskjed når man er offshore, men samtidig ønsker vi å gjøre den usikre perioden så kort som mulig, sier han.

De 130 som rammes er bosatt over hele Norge, i tillegg til at noen bor i Sverige.

Ifølge Reinertsen er dette første gang selskapet er nødt til å nedbemanne i et så stort omfang.

– Tvert imot så har vi hatt en veldig fin vekst, men vi hadde ikke forutsett at markedet skulle bremse opp så mye, sier han.

– Kan det bli nødvendig med ytterligere tiltak?

– Det er vanskelig å si noe om. Vi har gjort det vi mener er nødvendig nå, og vi får inderlig håpe at det er nok. Men samtidig kan vi ikke love noe, sier han.

Ledelsen i Reinertsen var torsdag i møter med ledelsen i Statoil. Thomas Reinertsen sier at de ble orientert om nye muligheter, men at de er avhengig av å vinne kontrakter for å kunne ta inn folk på nytt.

Les mer: Saltvedt: Ikke krise

Midt-Norge hardest rammet

Klubbleder Erik Sandø sier at det er mange som er urolige og venter på beskjed blant hans medlemmer. Han roser imidlertid ledelsen for måten de har håndtert situasjonen.

– Det har vært en rettferdig prosess. Nå håper vi bare at det kommer arbeid innen 52 uker har gått. Da vil de som nå blir oppsagt ha førsterett til å få arbeidet tilbake, sier Sandø.

De oppsagte vil få beskjed i tidsrommet fredag til tirsdag. Det store flertallet er trøndere.

– Midt-Norge rammes hardest, konstaterer han.

– Hvordan er reaksjonene blant medlemmene dine?

– De som har kortest ansiennitet har lettest for å akseptere det som nå skjer. De som er i mellomgruppen er mest urolige. Det er en del desperasjon blant noen, mange synes det er tungt. Men samtidig er det greit å få en avklaring, slik at vi kan falle til ro.

Les mer: Vedtok boten

Venter på dommen

Sandø sier at de har et sterkt fellesskap i Reinertsen, og at han har stor forståelse for at arbeidsgiver går til det skrittet å si opp folk nå.

– Det viktige nå er å berge selskapet, noe annet vil være uansvarlig. Så håper vi bare at markedet blir bedre slik at folk kan få tilbake jobben sin igjen. Dessverre blir det nok slik at vi kommer til å miste en del kompetanse også. Dette er arbeidskraft som også kan være attraktive på land.

Sandø vil ikke bli berørt selv, men har mange kolleger og venner som blir det.

– Jeg føler veldig med dem. Det er mange som sitter nå og venter på om de er innafor eller utenfor.

De som blir berørt er industrirørleggere, mekanikere, sveisere, platearbeidere, materialforvaltere og arbeidsledere.

Bråbrems: Reinertsen AS har forsøkt å holde på de ansatte, men mangel på oppdrag gjør at de ikke kan holde ut lenger, ifølge divisjonsdirektør Thomas Reinertsen. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Klubbleder Erik Sandø sier at det er mange urolige ansatte. Men han håper at de kan få tilbake jobben før året er omme. Foto: Privat