Foto: Adresseavisen

– Det er elendige tall, medgir Stein Olav Braa, bedrifts- gruppeleder i Siemens' avdeling av Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO).

Nå skal en rekke tiltak rette opp kjønnsbalansen, og få flere kvinner innen ingeniør, teknologi og ledende stillinger. Initiativet til tiltakene kommer fra toppledelsen hos Siemens, og er dermed høyt prioritert og solid forankret. Et nødvendig suksesskriterie mener de på Sluppen.

– Det er forretningskritisk for Siemens å tiltrekke seg de beste hodene i landet for å opprettholde vår ledende posisjon, og vi går ut ifra at de beste hodene er likt fordelt mellom kjønnene, sier Braa.

Det har blitt noen flere kvinner i Siemens de siste årene, men utviklingen går sakte. Mens seks prosent av de tekniske stillingene var besatt av kvinner i 2010, har det nå økt til åtte prosent.

– Hvis vi ansetter flere kvinner, ikke bare menn, får vi dobbelt så mange å velge i. Vi vet også at andelen kvinner som uteksamineres fra ingeniørstudiene hvert år langt overskrider den andelen som ansettes hos oss i Siemens. Når vi så går ut fra at det er like mange dyktige kvinner der ute som menn, er det åpenbart at vi går glipp av kritisk kompetanse, sier Braa.

Bærekraftige kvinner

Tre av dem som har fått jobb som ingeniører hos Siemens det siste året er Ida Larsen Loen (25), Caroline Åsmo Riise (22) og Maria Thoma (26). De beskriver sin ferske arbeidsplass som innovativ, internasjonal og miljøvennlig. Og nettopp det siste er et av argumentene som nå brukes for å nå flere kvinner.

– Siemens har nok blitt sett på som litt traurig og gammeldags. Men vi er høyteknologisk og har etter hvert fått en svært grønn portefølje, sier Braa.

Han viser til at mens de før jobbet mest med hvitevarer er dagens Siemens verdens største leverandør av bærekraftige og miljøvennlige løsninger. Ifølge hjemmesiden kommer over en tredjedel av omsetningen fra virksomhetens grønne portefølje. På grunn av dette tror de unge kvinnelige ingeniørene at de vil få flere kvinnelige kollegaer.

– Det hadde vært greit med flere jenter her. Men jeg tror det kommer litt av seg selv etter hvert. Da jeg begynte på elkraftstudiet hadde det byttet navn til energi- og miljøstudiet, og vi var omtrent 40 prosent jenter. Det samme vil skje med Siemens, sier Larsen Loen, som jobber med skip.

Blir gjerne ledere

– Målet er at 20 prosent av linjelederne innen tekniske stillinger, prosjektledelse og salg skal være kvinner innen 2016. I dag er andelen på 15 prosent. Den har økt fra 12 prosent i 2012, men det er fortsatt altfor lite. Men først med flere kvinner faktisk ansatt får vi flere som kan rekrutteres til ledere, sier Braa.

Siemens Norge har riktignok kvinnelig konsernsjef med Anne Marit Panengstuen. Men de nyutdannede ingeniørene har alle mannlige sjefer i hverdagen. På spørsmål om de selv har lederambisjoner svarer alle tre et klart ja.

Kvinnekampen er så å si vunnet, hevder noen. Tallene fra Siemens viser derimot at kjønnene ennå ikke er helt likestilte.

– Nei, det er nå kvinnekampen starter i denne bransjen, sier de unge kvinnene som alle er med i kvinnenettverket til Siemens. Dette er et av tiltakene som Siemens har satt i gang for å få flere kvinnelige ledere, og sist de møttes var temaet gjennomslagskraft.

– Det var nyttig, og det er samtidig en fin anledning til å få treffe de andre kvinnene som er ansatt her, mener Thoma. De kvinnelige ingeniørene og Siemens understreker at til tross for satsing på flere kvinner, kvoteres ingen på grunn av kjønn.

– Nei, vi er her fordi vi er kvalifisert, sier Thoma.

Blir gjerne leder: Maria Thoma kom som nyutdannet fra hjemlandet Hellas og til Siemens i Trondheim med ambisjoner. Foto: jens petter søraa
Stein Olav Braa, bedriftsgruppeleder i Siemens' avdeling av NITO Foto: jens petter søraa