Røros: – I april 2015 håper vi å være i gang med byggingen av et 4000 kvadratmeter stort produksjonsanlegg hvor vi samlet investerer 70 millioner kroner i bygg og produksjonsutstyr.

Det sier gründer Rob Veldhuis i Mathagen AS. Han stiftet selskapet sammen med Peter Romme, bl.a. kjent som gründer av selskapet Urtehagen, for to år siden.

Nederlandsk gigant i ryggen

– Vi har utviklet det nye matkonseptet i samarbeid med bl.a. det nederlandske selskapet Marfo, som er meget store både i Nederland og Tyskland på dette området. De vil også gå inn på eiersiden, i tillegg til at de bidrar med kompetanseoverføring, sier Veldhuis.

Mathagen har også fått etablererstøtte fra Innovasjon Norge, og de har i tillegg jobbet med kompetanseoverføring i samarbeid med Finske og Engelske selskaper.

Både for by og land

– Vi satser på et landsdekkende opplegg som primært retter seg mot eldre, hjemmeboende mennesker i de store befolkningsområdene. Hovedmålgruppen er både friske og syke hjemmeboende over 75 år. Denne gruppen utgjør i dag ca. 200000 mennesker i Norge, og vil innen år 2030 ha vokst til omtrent til det dobbelt, sier Veldhuis.

Han peker på at det fleksible produksjonssystemet som etableres på Røros også vil gjøre det mulig å betjene nærliggende markedssegmenter som kommunale institusjoner, bofellesskap og sykehjem uten eget kjøkkentilbud. Veldhuis vil ikke gå i detalj om opplegget, men sier at de også har planene klare for distribusjon i områder med spredt befolkning..

Middag fra 69 til 89 kroner

– Produksjonsmetoden muliggjør en smaksopplevelse på nivå med et nylaget, restaurantmåltid. Selv om kunden må følge en diett er det mange valgmuligheter innen et variert og næringsrikt utvalg av retter. Vi har satt prisene fra 69 til 89 kroner, avhengig av menyvalg, sier Veldhuis.

Til sammenligning nevner han at den gjennomsnittlige prisen pr. ferdig levert varmt måltid fra en offentlig institusjon i dag ligger på ca. 120 kroner i Norge.

To ukers forsyninger

Konseptet omfatter individuelt tilpassede, ferskfrossede middagsmåltider levert direkte på døra for to uker om gangen via lokale servicesentraler. Kundene får også tilbud om gratis ernæringsanbefalinger, samt utstyr til oppbevaring og tilberedning.

Brukerne kan selv enkelt varme opp maten i spesialtilpassede mikroovner når de selv måtte ønske det. Menyen kan settes sammen med utgangspunkt i 62 basisretter.

– Verdighet og kvalitet

– Tanken er at vi kan bidra til at eldre hjemmeboende og andre brukere kan klare seg selv lengre på egen hånd hjemme, uten at det går på bekosning av ernæringskvalitet og verdighet, sier han.

Råvarene skal i all hovedsak hentes fra kyst til fjell i Midt-Norge, og Veldhuis sier at det også vil sikre leveringsmuligheter for småskala matprodusenter ute i distriktene.

Produksjon fra oktober 2015

Etter planen skal produksjonen skal være i gang omkring oktober 2015, i første omgang med 12 årsverk.

Første driftsår er det planlagt et volum på 500 000 ferskfrossede middagsretter og fem millioner etter fire år.

Stort: Det planlagte anlegget i Havsjøveien blir på 4 000 kvm og skal etter planen ha nådd en produksjon på fem millioner ferskfrossede middagsmåltider i løpet av fire år. Foto: Illustrasjon: Kjellmark AS