Ormen Lange-anlegget er ikke alene om å slippe ut langt mer enn det utslippstillatelsen gir rom for.

Tall Adresseavisen har innhentet fra Miljødirektoratet, viser at sammenlignbare anlegg i Rogaland, Hordaland og Finnmark flere ganger har sprengt taket i utslippstillatelsen for miljøfarlige gasser.

– Det er øyensynlig noen måleproblemer, men gitt at det er sånne overtredelser, er det forbausende at man ikke har reagert sterkere, sier jusprofessor Inge Lorange Backer.

Adresseavisen avdekket sist uke at Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal systematisk har sluppet ut for mye av de miljøfarlige gassene metan, VOC (oljedamp) og NOx helt siden starten i 2007. I 2012 var metanutslippene ni ganger høyere enn tillatt.

Miljødirektoratet har hele tida kjent til overskridelsene, men har ikke krevd opprydding fra operatørselskapet Norske Shell.

Bryter tillatelsen

Eksport på godt over 100 milliarder kubikkmeter i året gjør Norge til en av verdens største gasseksportører. Det meste av gassen sluttbehandles og eksporteres fra fire gigantiske gassterminaler langs norskekysten.

Adresseavisen har gjennomgått rapporterte utslipp fra alle terminalene siden 2008. Samtlige har sluppet ut mer enn de har lov til.

Anlegget som behandler gassen fra Snøhvit-feltet i Barentshavet, Hammerfest LNG, slapp ut dobbelt så mye metan som tillatt i 2010. Også i 2008 ble utslippstaket overskredet. Anlegget har også sluppet ut for mye VOC. Utslippstaket for begge gassene ble hevet i 2009 og i 2011.

Kollsnes, som behandler gassen fra Norges største gassfelt Troll, slapp ut mer metan enn de hadde lov til i 2009 og 2010. Året etter ble utslippstaket hevet. I 2012 og 2013 sprengte anlegget utslippstillatelsen for VOC. Anlegget har nå søkt om nok en utvidelse for metan og VOC, opplyser Miljødirektoratet.

Ved Kårstø-anlegget i Rogaland er utslippstaket for metan overskredet hvert år de siste tre årene. Overskridelsen var størst i 2013, og skyldes ekstraordinære forhold.

Ingen av gassterminalene har fått straff eller pålegg om utbedringer.

Tidkrevende

Gassco, som er operatør for anleggene på Kollsnes og Kårstø, sier faktiske målinger gjennomføres med flere års mellomrom. Viser målingene økte utslipp, er søknadsprosessen så omfattende at det kan ta år før en utvidet utslippstillatelse er på plass. I mellomtida vil den gjeldende tillatelsen kunne bli overskredet, ifølge Randi Viksund, direktør for helse, miljø og sikkerhet i Gassco.

Seksjonssjef Hanne Marie Øren i Miljødirektoratet skriver i et notat til Adresseavisen at faktiske utslipp til luft er vanskelig og kostbart å måle. Måleresultatene ligger gjerne fire til ti ganger høyere enn teoretiske beregninger basert på utstyr og standard utslippsfaktorer.

«Ved vedvarende overskridelser av gjeldende utslippsgrenser har virksomhetene plikt til å søke om endring av tillatelsen», skriver hun.

– Klart straffbart

Jusprofessor Backer mener direktoratet burde vært vesentlig hardere i klypa.

– I utgangspunktet er det klart straffbart å overtre en utslippsgrense, understreker han.

– Jeg tror at Miljødirektoratet har erfaring med at politi og påtalemyndighet bare har mulighet til å ta seg av mer alvorlige overtredelser. Det gjør at de nok er forsiktige med hva de anmelder. Samtidig kan man her få inntrykk av at foretakene ikke trenger å bekymre seg for de utslippsgrensene som er satt. Det er klart uheldig, legger han til.

Brøt grensene: Statoils anlegg for flytende gass (LNG) på Melkøya utenfor Hammerfest har sluppet ut ulovlige mengder av både metan og VOC (oljedamp). Foto: Håkon Mosvold LARSEN,, NTB Scanpix