Etter år med oppgang, har høsten vært dyster for tusenvis av ansatte i oljebransjen.

Med 130 oppsagte oljearbeidere og 200 permitterte ingeniører er Reinertsen blant de hardest rammede i Midt-Norge. Også industrilokomotiver som Aibel, Aker Solutions og Statoil har varslet store bemanningskutt.

Hos Nav i Sør-Trøndelag har de imidlertid merket lite til de dårlige tidene.

– Vi ser ikke så veldig mye til den økte ledigheten i oljebransjen, fordi mange raskt får seg jobb på egen hånd, sier Unni Valla Skevik, som leder Nav-kontoret i Østbyen i Trondheim.

Fagfolk får jobb

Det er nå 260 arbeidsledige ingeniører i Sør-Trøndelag. En stor andel kommer fra oljebransjen.

– Ledigheten blant ingeniører har økt med 45 prosent, men fra et veldig lavt nivå, sier Geir Arntzen, seniorrådgiver i Nav Sør-Trøndelag.

Heller ikke blant fagarbeidere er økningen dramatisk, sier Arntzen, som understreker at tallene gir begrenset innsikt fordi det kun har gått noen måneder siden trenden snudde i oljebransjen.

– Det er mange med god kompetanse som blir ledige. Mange av dem har en kompetanse som samsvarer godt med etterspørselen i arbeidsmarkedet, sier Skevik i Nav Østbyen.

Hvorvidt den nye jobben ligger en snartur unna hjemmet, er mer usikkert.

– For å komme raskt i jobb igjen, må man i noen tilfeller være villig til å pendle eller flytte på seg, påpeker Skevik.

Rekordhøye investeringer

Oljeinvesteringene på norsk sokkel har steget jevnt og trutt det siste tiåret. I fjor nådde investeringene en topp på ufattelige 212 milliarder kroner.

Investeringstakten flatet ut tidligere i år. Nå peker pilene nedover (se grafikk). Statistisk sentralbyrå anslå sist uke at oljeinvesteringene i 2017 vil synke gradvis til 167 milliarder kroner i 2017.

Oljeoppturen har ført til mangel på ingeniører og andre fagfolk i deler av offentlig sektor og næringslivet.

– Fastlandsbedriftene har i flere år har hatt problemer med å rekruttere kompetanse på grunn av lønnsnivået i oljenæringen, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

Oljenedturen gir dem en gyllen mulighet til å rekruttere kloke hoder. Det mener Johannes Sørbø, arbeidsmarkedsanalytiker i Nav sentralt.

Opptur for industrien?

På sikt vil fastlandsindustrien også nyte godt av at oljeprisen har sendt kronekursen i bratt utforbakke. Det gjør norske varer billigere i utlandet, og kan nye muligheter for fagarbeidere.

– Vi vil kunne se det motsatte av det vi har sett de siste årene, nemlig at tradisjonell industri har slitt på grunn av lønnspress og høye kostnader, sier Sørbø.

Verre for ufaglærte

For ledige uten fagutdanning kan veien tilbake til yrkeslivet bli vesentlig tyngre.

– De aller fleste får jobb igjen, men ufaglærte blir gående ledig mye lengre enn de som har en fagutdanning, sier Arntzen.

– Blir folk gående ledig lenge, gir vi individuell oppfølging, og vi vurderer hva den enkelte trenger av bistand og eventuelle tiltak for å komme i jobb igjen, påpeker Skevik i Nav Østbyen.

Avblåser krisen

Oljeprisnedgangen kan bli langvarig, men oljeprofessor Klaus Mohn tror ikke på noen dyp nedtur for oljebransjen.

– Vi vil få en korreksjon som kanskje er større enn det vi så for oss i sommer, men vi må ikke tape terrenget helt av syne. Investeringsnivået vil holde seg rimelig høyt de nærmeste årene nesten uansett hva som skjer, sier Mohn, som er økonomiprofessor ved Universitetet i Stavanger.

Det kan vi blant annet takke gigantfunnet Johan Sverdup for, ifølge Mohn.

Bare første fase av utbyggingen er kostnadsberegnet til 100-120 milliarder kroner. Statoil har regnet seg fram til at Sverdup er lønnsomt med en oljepris på 30–35 dollar per fat. Akkurat nå er prisen rundt 70 dollar.

– Om alt legges til side, er Sverdrup den siste som ryker, sier Mohn.

Oljeprofessoren tror det ser mørkere ut for Johan Castberg-utbyggingen i Barentshavet. Også planene om å bygge en ny plattform på Snorre-feltet i Nordsjøen kan ryke. Dette er prosjekter som trenger en oljepris godt over 70 dollar for å være tilstrekkelig lønnsomme.

– Castberg er utsatt inntil videre, og den perioden vil trolig forlenges, sier Mohn, som inntil nylig trodde at oljeprisnedgangen ville bli kortvarig. Det tror han ikke lenger.

– Opec-møtet i slutten av november ga et skift i oljeprisforventningene. Nå må vi nok belage oss på oljepriser på dagens nivå godt inn i 2015. Det gjør at aktivitetsutsiktene i norsk oljevirksomhet nok må nedjusteres, spesielt i 2016. Neste år er det mye som allerede er fastlagt, sier Mohn.

Foto: Adresseavisen
Seniorrådgiver Geir Arntzen i NAV Sør-Trøndelag har foreløpig merket lite til mannefallet i oljebransjen, men er forberedt på at flere dukker opp i statistikken om nedturen fortsetter. Foto: Kjell A. Olsen
Oljeprofessor Klaus Mohn. Foto: Universitetet i Stavanger