Bjørn Øverhaug (f.v.), Jo Inge Kirkhus og produksjonsleder Jan Kristen Dølmo pakker inntil videre cottage cheese i småbokser for hånd på Røros. Foto: Geir Tønset

– Vi satser ca. 30 millioner kroner på et høyt automatisert anlegg på Tolga, og ca. 10 millioner på oppgradering og utvidelser av meieriet på Røros.

Det sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund, som forteller at planene for den største satsingen i meieriets historie nå på det nærmeste er klare.

Fullautomatisert produksjon

– Produksjonskapasiteten her på Røros er fullt utnyttet, og gir ikke rom for å fortsette den sterke veksten uten utvidelser. Fremfor å vente på en tidkrevende og omstendelig reguleringsprosess for en samlet utbygging her, satser vi på å utvide med en ny avdeling på Tolga, sier Lund.

Der står ferdige meierilokaler klare til innredning, etter at Tine i 2011 la ned virksomheten etter ca. 20 års drift. Byggets infrastruktur er spesialsydd for meieridrift, og med nye maskiner på plass kan man komme raskt i gang.

Utvider også på Røros

Han forteller at produksjonen på Tolga skal være mest mulig automatisert, med tre operatører i første omgang. I første omgang skal man produsere Änglamark økologisk melk for Coop og andre volumkrevende meieriprodukter.

– Gjennom dette oppnår vi å frigjøre sårt tiltrengt kapasitet til mer krevende produksjon av smør og syrnede produkter basert på våre helt unike bakteriekulturer her på Røros. Dessuten satser vi også ti millioner kroner på en oppgradering og utvidelse av dette anlegget, slik at vi kan utvikle nye produkter som krever håndarbeid og godt meierihåndverk, sier Lund.

Kraftig vekst

Siden starten med fire ansatte i 2001, har Rørosmeieriet AS stort sett doblet sin omsetning fra år til år, og økt staben til 22 ansatte. Selskapet regner med at regnskapet for 2014 vil vise en omsetning på vel 71,5 millioner kroner og et driftsresultat på mellom seks og syv millioner kroner.

– Vi har vedtatt en videre målsetting om ca. 20 prosent omsetningsøkning hvert år, og ved å splitte produksjonen på to anlegg kan vi også utvide opptaksområdet økologisk melk. I Rørostraktene tar vi allerede unna alt som produseres, men vi trenger mer for å dekke etterspørselen, sier han.

Utvider opptaksområdet

På landsbasis finnes det fortsatt ca. 25 millioner liter økologisk melk som ikke anvendes til økologiske meieriprodukter. Hele 20 millioner liter av dette er tilgjengelig i Trøndelag og indre deler av Østlandet.

Rørosmeieriet anvendte i 2014 ca. 5,5 millioner liter økologisk melk i sin produksjon. Det utgjør ca. 20 prosent av den samlede anvendelsen av slik melk i Norge. Allerde i år vil volumet øke til ca. syv millioner liter, og nymeieriet på Tolga åpner for ytterligere volumøkninger.

Nye muligheter

– I tillegg til store volumer økologisk melk på kartong vil anlegget på Tolga gi kjempemuligheter til å satse på ferskost-produkter som skjørost og cottage cheese. Med en topp moderne tappelinje kan vi også produsere f.eks. økologisk fløte i små kartonger, sier Lund.

Innovasjon Norge bidrar

Styreleder Ketil Leteng i Rørosmeieriet AS sier at han føler seg trygg på den satsingen man nå gjør.

– Med god hjelp og støtte fra Innovasjon Norge, som både bidrar med 2,5 millioner kroner i tilskudd og en lånekreditt inntil 7,5 millioner kroner, regner vi å ha likviditet til å klare dette løftet uten ytterligere låneopptak, sier Leteng.

Bedre arbeidsmiljø

Lund forteller at rasjonaliseringsgevinsten ved modernisering av produksjonen ikke vil føre til så mange nye arbeidsplasser i første omgang. Men på litt sikt tror han at det kan bli behov for ytterligere fem ansatte.

– Vi oppnår også en gevinst når det gjelder arbeidsmiljøet, fordi den økte produksjonskapasiteten gjør at de ansatte ikke vil behøve å jobbe i en skiftordning, sier Trond Vilhelm Lund.

Romslig: Meieribestyrer Trond Vilhelm Lund (t.v.) og styreleder Ketil Leteng ser frem til at produksjonen i de romslige lokalene på Tolga kommer i gang i løpet av 2015. Foto: GEIR TØNSET
Torild Ophuus (nærmest) og Aud Wintervold tapper og pakker tiliters melkepakninger til Ekofiskfeltet, en av de ferskeste storkundene på Rørosmeieriets liste. Foto: Geir Tønset