Nå har de ansatte på 62 år eller mer to uker på å bestemme seg for om de tar imot sluttpakke.

30. januar skal bedriften ha ferdig en oversikt over hvor mange som tar imot sluttpakker og hvor mange som må sies opp. 1. april skal nedbemanningene være gjennomført, og godterifabrikken i Trondheim ha 26 færre årsverk. I dag er det omlag 290 årsverk på fabrikken.

Det kan også bli snakk om oppsigelser dersom for få 62-åringer tar imot sluttpakker.

Allmøter onsdag

De ansatte på Nidar har vært orientert om at noe pågår, og at kostnadene må ned. Men først i går ble de orientert om at 26 årsverk skal bort, og hvordan det er tenkt gjort.

Alle tre skiftene på Nidar-fabrikken ble i tur og orden orientert om nedbemanningsprosessen på allmøter. Bedriften håper å unngå oppsigelser ved å få til frivillige ordninger der overtallige får hjelp og støtte til å finne annet arbeid.

Kan bli oppsigelser

– Vi har som mål å redusere antall oppsigelser mest mulig, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionary & Snacks Norge som eier Nidar-fabrikken. Nå venter de på svar fra de ansatte som fyller 62 år i år eller er eldre. Etter det kan det bli oppsigelser.

Les også: Språkrådet nekter å fjerne «seigmann» fra ordboka

– Vi ønsker å håndtere folkene våre ordentlig, og vil gjøre det vi kan for å hjelpe dem som mister jobben med å finne nytt arbeid, sier Rønning. Han forteller at det allerede er gjennomført nedbemanning ved hovedkontoret i Oslo og i salgsorganisasjonen.

Sviktende salg

Orkla begrunner nedbemanningen med sviktende salg over flere år, svekket lønnsomhet, for høye kostnader og for stor produksjonskapasitet i forhold til etterspørselen. I tillegg er salget usikkert etter at Norgesgruppen fra nyttår ikke tillater Orkla å ha egne folk til å plassere varene i butikkhyllene.

Les også: Nidar-sjokolade taper terreng

Folk kjøper mindre Nidar-godteri

Nidar-klubben i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) har forståelse for at kostnadsnivået må ned.

– Vi vet at folk kjøper mindre godteri fra Nidar, og vi forstår at kostnadene må ned på fabrikken, sier klubbleder Øyvind Rønningen for produksjon, logistikk og vedlikehold på Nidar.

Les også: Nå kan sjokoladen bli dyrere

Klubben kritisk

– Men det er trist at de gjør det på en så brå måte. Vi ville gjerne hatt litt mer tid på oss til å få ned kostnadene uten å si opp folk. I mange år har vi redusert antall ansatte gjennom naturlig avgang, sier klubblederen. Han mener Nidar har vært flink til å forbedre seg år for år.

Les også: Søt løsning på Nidar-krisen

– Vi snakker om mennesker som har bidratt til verdiskapning for eierne, og jeg er kritisk til at bedriften har for liten betalingsvilje for å reduserere ulempene for den enkelte som mister jobben.

Vil ha oppsigelser etter ansiennitet

– Jeg regner med at det ender med oppsigelser, og da er vårt syn at ansiennitetsprinsippet må følges, sier klubbleder Rønningen.

– Vi jobber nå for å få til en avtalen hvordan oppsigelsene eventuelt skal foregå, og regner med at folk blir behandlet i henhold til lover og rettigheter.

Rønningen er bekymret for om det er mulig å få nye faste jobber for de som må slutte.

Få faste jobber

– Det er lite rekruttering innen næringsmiddelindustrien i Trondheim. Bransjen er preget av bemanningsbyrå og midlertidige stillinger, og det er en styggedom, sier klubbleder Øyvind Rønningen.

Foto: VEGARD EGGEN