Til sammen har selskapet identifisert mulige investeringer på inntil 5,9 milliarder kroner innen 2020.

Om lag halvparten av beløpet er vindkraft. I tillegg ser Trønderenergi for seg lønnsomme investeringer på inntil to milliarder kroner i strømnettet, hovedsakelig gjennom oppkjøp og fusjoner med nettselskaper i Midt-Norge.

Forutsetningen er at nettselskapene selv ønsker å bli en del av Trønderenergi, understreker Gjersvold.

– Nettinvesteringer er attraktivt for å balansere risikoen i selskapet, sier han.

Optimist

Når det gjelder vindkraft, er Gjersvold mer optimistisk enn noen gang. Teknologien er blitt langt mer effektiv de siste årene, samtidig som kostnadene har gått ned.

Investeringsbeslutningen for den første investeringen på inntil én milliard gjennom deleide Fosen Vind skal etter planen tas allerede i juni i år.

– Slik det ser ut i dag, vil vi kunne få god lønnsomhet i våre vindkraftprosjekter, sier Gjersvold.

Gir fleksibilitet

Får styret fullmakt til å reise én milliard i ny egenkapital, vil det gi Trønderenergi mulighet til å bære investeringer på rundt 2,5 milliarder kroner. Blir investeringene så lønnsomme som det Gjersvold håper på, vil utbyttet til eierne kunne økes etter 2020.

Hvordan pengene skal fordeles mellom vindkraft, nett og andre formål, er ikke endelig avklart. Det viktigste i denne omgang er at ny egenkapital vil gi selskapet mulighet til å handle raskt når mulighetene byr seg, mener Gjersvold.

– Det gir oss mulighet til å opptre som hvilken som helst annet selskap i et marked og en bransje i stadig forandring. Hvis denne beslutningen går gjennom tirsdag, vil det sette spor etter seg i hele bransjen. Vi kjenner ikke til andre kommunale eiere som har vært med på et sånt løp, sier han