Tidenes regionale nedbygging av journalistikken i Trøndelag kan bli resultatet hvis NRK-ledelsen står fast på kuttforslagene.

Det mener de seks fagforeningene som torsdag sendte sine bekymringer til ledelsen i NRK.

Klubbleder i NRKJ Nord-Trøndelag, Silje Kolaas, sier at de foreslåtte kuttene ikke bare vil ramme arbeidsplasser, men at det er grunn til bekymring både for produktet og for samfunnsoppdraget de skal utføre.

Rammes

Sist mandag la det såkalte standardiseringsutvalget i NRK frem sin rapport, og redaksjonene på Tyholt og i Steinkjer fikk beskjed om at mellom syv og 14 stillinger kan bli borte i løpet av 2015. Distriktskontorene i Trøndelag og Hedmark/Oppland rammes hardest, fagforeningene mener det strider mot all fornuft at de skal ta nær 70 prosent av kuttene i distriktsdivisjonen.

De påpeker at de i tråd med ønskene fra NRK-ledelsen har satset på felles radio- og tv-sendinger og nettilbud i de to fylkene, mens andre distriktskontorer har fortsatt med fylkesvise sendinger og nettsider. Det mener de at de nå blir straffet for.

«Det lønner seg altså ikke å følge føringene som NRK har bestemt seg for, er signalet som blir sendt ut til NRKs ansatte», skriver fagforeningene i brevet.

– Rapporten feiler

De sier at et kutt på hver femte medarbeider vil gjøre det umulig å dekke Trøndelags-regionen på forsvarlig journalistisk vis. Det totale nyhetstilbudet i NRK vil også bli hardt rammet med så store kutt, mener de.

– Hvis prinsippet skal være lik bemanning for lik produksjon, så feiler rapporten, sier Kolaas, og stiller også spørsmål ved om de ansatte har fått god nok tid på seg.

– Opprørte

Klubbleder i NRKJ ved Tyholt, Unni Eikeseth, sier de er opprørte over tempoet i prosessen, og de håper at vil utsette drøftingen og avgjørelsen.

– Vi reagerer også sterkt på at mandatet for standardiseringsprosjektet har blitt endret underveis, sier Eikeseth, og forteller at de har planlagt møter med jurist fredag for å undersøke om prosessen har gått riktig for seg.

Klubbleder i NRKJ ved Tyholt, Unni Eikeseth, sier de er opprørte over tempoet i prosessen Foto: Elin Iversen