Enovakonferansen i Trondheim med det faste navnet «Det grønne gullet» arrangeres i år for fjerde gang.

– Det er rekorddeltagelse. Sist jeg sjekket var det 720 påmeldte, og det er venteliste for å delta, sier Nakstad, som åpner konferansen sammen med olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– De tre hovedtemaene er de store skiftene rundt oss, hvordan vi skal leve i 2050 og innovasjon og teknologiutvikling, sier han.

For å snakke om de grønne skiftet kommer blant annet Toyota-direktør Katsuhiko Hirose, mannen bak hybridbilen Prius, som skal fortelle om bilprodusentens satsing på hydrogenbiler.

I tillegg deltar blant annet konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Siemens Norge og administrerende direktør Per A. Sørlie i biokonsernet Borregaard, der sistnevnte skal snakke om bedriftens produksjon av trebaserte produkter som kan erstatte oljebaserte produkter.

Etter skjema

Gjennom midler fra det såkalte Energifondet skal Enova gi støtte til energi- og klimatiltak både hos næringsliv og private husholdninger.

Ifølge Enovas avtale med Olje- og energidepartementet skal foretaket gi støtte til energiprosjekter tilsvarende 6,25 terawattimer (TWh) for perioden 2012–2015. Ved utgangen av 2013 hadde de inngått avtaler for tre TWh, men resultatet skal blant annet korrigeres for kansellerte prosjekter. Foretaket behøvde derfor en økning i 2014 og 2015.

– Vi har et stort antall prosjekter som er interessante, men vi tåler flere gode prosjekter. Det er ambisiøse mål vi har forpliktet oss til, og vi jobber målrettet mot dem, sier han.

Enova har særlig etterlyst særlig flere store enkeltprosjekter innen kraftkrevende industri, men den lave strømprisen gir mindre grunn til å spare på energikostnadene.

– Det gjelder fortsatt. Fra vårt ståsted er lave energipriser en utfordring, sier Nakstad, men sier at de lave prisene samtidig er et uttrykk for at Norge er et energirikt land.

– Det tiltrekker seg igjen gode prosjekter, sier Nakstad, som også opplever at oppmerksomheten rundt klimautfordringer og energi har gjort et comeback, etter å ha ligget noen år i dvale etter finanskrisen.

– Vi opplever større oppmerksomhet rundt de positive utviklingstrekkene, som dreier seg om innovasjon og teknologi innen mange forskjellige bransjer, sier han.