Fem norske masterstudenter fra NTNU reiste til CERNs hovedkvarter i Genève i 2012. Resultatet ble forskerne i Sveits så fornøyd med at de tok Trondheim-studentene inn i varmen.

- Det er mange av oss som har takket nei til godt betalte jobber for å satse på dette, sier en av gründerne bak Tind Technologies, Alexander Nietzold (25).

Fem norske masterstudenter fra Entreprenørskolen ved NTNU reiste til CERNs hovedkvarter i Genève i 2012. Som en del av studiene skulle de undersøke forretningspotensialet til en programvare utviklet ved CERN for lagring av store mengder digitale filer. Resultatet ble forskerne i Sveits så fornøyd med at de ville samarbeide med studentene.

Første spin-off

To år senere er de tidligere NTNU-studentene gründere på heltid med en nyoppstartet bedrift, Tind Technologies. De utgjør verdens første offisielle biprodukt fra CERN-forskning.

- Selskapet vårt er det første som får bruke merkevaren CERN i vår logo og markedsføring, sier Nietzold.

I romjulen landet bedriften en stor kontrakt med FNs høykommissær for menneskerettigheter (UNHR).

- Høykommissærens bibliotek har gått til innkjøp av vår skybaserte tjeneste. Det dreier seg om en årlig lisens og driftsavtale, forteller Nietzold.

Nietzold ønsker ikke å si noe om størrelsen på avtalen.

- Men det er klart verdien er stor ettersom dette trolig vil gi oss inntekter mange år frem i tid, sier han.

Tett samarbeid

CERN har inngått en eksklusiv lisensavtale med Tind Technologies, som nå har syv ansatte. Mens CERN står for kontinuerlig vedlikehold av teknologien, er det de tidligere NTNU-studentene som står for salg, markedsføring og kundeleveranse. CERN har ingen eierandeler, men mottar en liten prosentandel av salgsinntektene, forteller Nietzold.

Programvaren de selger lagrer og systematiserer enorme datamengder i en såkalt «nettsky».

Vil få forskning ut

Det internasjonale forskningssenteret genererer også verdensledende teknologi, slik som World Wide Web i 1989, som skulle sikre informasjonsflyt mellom forskere rundt om i verden.

CERN jobber nå for at forskningen deres kan komme flere til nytte. Derfor samarbeider de nå med partnere som kan utvikle forretningsideer og starte kommersielle bedrifter basert på deres arbeid. Det er her NTNU kommer inn i bildet, som årlig sender studenter til Genève.

Satser på store kunder

Tind har allerede inngått kontrakt med flere kunder, primært forskningsinstitusjoner i Saudi-Arabia og Europa.

- Vi satser først og fremst på universiteter, internasjonale organisasjoner og forskningsinstitusjoner. Disse produserer mye digitalt innhold, som ofte er av høy verdi, sier Nietzold.

- Kan bli stort

Selskapet har fått 2,8 millioner kroner i offentlig støtte til oppstartsfasen, fra blant andre CERN, Innovasjon Norge og NTNU.

- Vi jobber nå for å skaffe oss partnere i ulike regioner som kan hjelpe oss med salg og distribusjon, sier Nietzold, som forteller at de i dag er i kontakt med mulige partnere i Midtøsten, USA og Europa.

- Det har vært en interessant reise så lang, og vi er veldig spent på hvor det skal ende. Vi tror jo det kan bli veldig stort, sier 25-åringen.

Studenter fra Trondheim har startet første kommersielle bedrift i tett samarbeid med forskningssenteret CERN i Sveits. Fra V: Fredrik Carlsen, Alexander Nietzdd, Øystein Blixhavn og Kenneth Hole. Foto: RUNE PETTER NESS