LO ber kommune-Norge se til Trondheim og gjøre lokale vedtak om å holde seg til dagens praksis for midlertidig ansatte.

– Strategien er først og fremst opp mot Stortinget før forslag til ny arbeidsmiljølov skal behandles 24. mars. Samtidig vil vi jobbe for at flere kommuner gjør samme vedtak som Trondheim kommune har gjort, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun snakker om vedtaket i bystyret torsdag kveld, da Trondheims-politikerne bestemte at kommunen som arbeidsgiver fortsatt vil følge dagens praksis for midlertidig ansatte, uavhengig av om lovendringen arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har lagt frem, går gjennom i Stortinget eller ikke. Ifølge LO-lederen er flere kommuner på samme sporet.

Les også: - Flertall i Stortinget for endringer i arbeidsmiljøloven

Aktiv før lokalvalget

Under sin innledning til Trondheimskonferansen i Folkets hus i helga, varslet hun også et uvanlig aktivt LO i årets kommunevalgkamp. Målet er maktskifte i de Høyre- og Frp-styrte kommuene og videre et regjeringsskifte i 2017.

– Da Høyre/Frp-regjeringen tiltrådte, gjore vi det klart at å fortsette trepartssamarbeidet skulle ikke stå på oss. Vi gjorde det også klart at ville de ha krig med oss, skulle de få det. En totimers politisk markering er ikke det tyngste skydset fagbevegelsen har til rådighet, sa Kristiansen i sin innledning.

Les også: Folket er delt i synet på Erikssons arbeidsmiljølov

Les også: Statsråd Eriksson fikk kjeft av sine egne sambygdinger

Les også: - Det blir tøffere for de unge

Tar det til tariffoppgjøret

Hun og avfeide dermed kritikken om at landets største fagbevegelse har brente kruttet for tidlig da de sist onsdag, sammen med Unio og YS, samlet mange titalls tusen arbeidere til politisk streik mot ny arbeidsmiljølov i bortimot 200 ulike markeringer landet over.

Og det tyngre skydset hun viser til er muligheten for å ta ut de sover 900000 LO-medlemmene i streik i forbindelse med neste hovedoppgjør, tarfiffoppgjøret i 2016.

– Vi vil være veldig tydelig på at det som blir tatt fra oss, kommer vi til å ta tilbake gjennom tariffoppgjøret, sier Karistiansen.

- Det handler om frihet

For LO-lederen handler det ikke bare om arbeidstakernes rett til fast jobb og trygge livsrammer. Det handler også om å frihet. Og om å forsvare Den norske modellen med trygghet, høy velferdsgrad og stabil økonomi som hovedkjerne ut fra et sterkt trepartssamarbeid mellom arbeiedstakerorganisasjoner, arbeidsgivere og regjering.

– Denne regjeringen styrker ansattes avhengighet. Avhengige mennesker er ikke frie mennesker. Rettigheter i arbmiljøloven ble kjempet frem av mennesker som vet hva frihet og avengighet er, og nå står det om hva Norge skal være fremover, sa Kristiansen fra talersolen i Liv Ullmann-salen ved Nova kino/Folkets hus.

Les også: På tre år har Hilde (25) signert sju arbeidskontrakter

Anbefaler avtaleendringer

Også tildigere LO-leder Gerd Liv Valla talte under Trondheimskonferansen. I sitt innlegg om kampen for sekstimersdagen, tok hun til orde for endringer at endringer gjerne bør komme i tariffoppgjør som ender i avtalefestede løsninger, fremfor lovendringer. En løsning som kan overføres til LOs kamp mot økt bruk av midlertidige ansatte.

– Både 7,5-timersdagen og vår femte ferieuke fikk vi gjennom i tariffoppgjør. Avtalefestede endringer er en fordel fordel, både fordi det øker organisasjonsgraden og fordi regjeringen da kan ikke endre våre rettigheter med et pennestrøk, sa Valla.

Resolusjonen 2015

Konferansen samlet 619 tillitsvalgte fra hele landet for å bli enige om en felles politisk strategi frem mot tariffoppgjøret og neste LO-kongress. Trondheimsresolusjonen 2015 ble vedtatt søndag ettermiddag. Hele resolusjonen kan leses her.

Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla og leder i LO Trondheim, John-Peder Denstad, på Trondheimskonferansen i Liv Ullmannsalen på Nova. Foto: RUNE PETTER NESS