Kjøpte dyrt: Aker-sjef Øyvind Eriksen (t.h.) medgir at timingen var uheldig, men lovpriser Det norskes kjøp av Marathon Oil Norge i juni i fjor. Her er han sammen med Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik. Foto: GORM K GAARE

Aker, som eier halvparten av aksjene i Det norske, hjelper til med å holde Det norske på beina også etter oljeprisfallet.

Det forteller Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker, og Kjell Inge Røkkes mest betrodde medarbeider.

– Aker er representert i Det norskes styre. I tillegg har Aker spisskompetanse innen finansiering, som vi gjør tilgjengelig for Det norske. Dette er et arbeid som Det norske selv har ansvaret for, som Det norske fullt og helt driver med støtte fra Aker, sier han.

Pengebingen hjelper

Ved siden av å ha noen av landets skarpeste hoder innen finans i sin stab, sitter Kjell Inge Røkke på en av Norges største pengebinger. Den verdijusterte egenkapitalen i Aker var ved siste årsskifte 17,7 milliarder kroner.

– Det er en stor fordel for Det norske at de er 50 prosent eid av Aker. Det gjør også dialogen med långivere veldig konstruktiv og løsningsorientert, sier han.

Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik fortalte tidligere denne uka at Det norske ligger an til å bryte et punkt i avtalen med kreditorer som har lånt selskapet 14,5 milliarder kroner. Men i stedet for å selge eiendeler eller be eierne om mer penger, vil Hersvik forhandle med kreditorene med sikte på å øke gjelden. Pengene skal framfor alt brukes til å betale for pågående og planlagte utbygginger.

Det er en strategi Aker-sjefen støtter.

– Fallet i oljeprisen påvirker likviditetssituasjonen i Det norske. Samtidig har Det norske høykvalitets eiendeler i sin portefølje. Aker er trygg på at Det norske vil klare å reise den kapitalen som kreves for å finansiere virksomheten gjennom låneinstrumenter, også etter nedturen i olje- og gassmarkedet, sier Eriksen.

Glad for drahjelp

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske er svært glad for støtten fra Røkke-systemet.

– Selvfølgelig har det stor betydning for Det norske. Aker har lenge vist at de har en langsiktig tilnærming til sitt eierskap i Det norske. Aker støttet Det norske 100 prosent da vi i fjor sommer annonserte kjøpet av Marathon Oil Norge, og har signalisert at de vil støtte opp om selskapet når vi står oppe i de grepene vi eventuelt må gjøre for å sikre finansieringen, sier han.

At Aker har flust med penger på bok hjelper også, ifølge Brøske.

– Det å ha en så stor eier er selvfølgelig viktig også i slike sammenhenger, sier han.

Støtter Marathon-kjøp

Pengeproblemene oppsto etter at Det norske kjøpte Marathon Oil Norge for 13,9 milliarder kroner i fjor. Brorparten av kjøpesummen var lånefinansiert.

– Timingen var selvfølgelig ikke optimal i forhold til fallet i oljeprisen, men for Det norskes langsiktige utvikling var det riktig å kjøpe Marathons norske virksomhet. Og den prisen som ble betalt, var i konkurranse med flere som ønsket selskapet. Det var markedsprisen som gjaldt på det tidspunktet, sier Øyvind Eriksen.

Betalte mer

Det norske betalte mer for Marathon enn det som tidligere har vært kjent.

Det går fram av fredagens regnskapsrapport fra hovedeier Aker ASA. I norske kroner måtte Det norske punge ut 13,9 milliarder for Marathons norske virksomhet, og ikke 12,6 milliarder, som tidligere opplyst. Årsaken er at amerikanske dollar styrket seg vesentlig mot norske kroner fra kjøpet ble annonsert 2. juni 2014, og til Marathon ble formelt overtatt 15. oktober.

Opplysningen framgår ikke av regnskapene Det norske la fram tidligere denne uka, fordi selskapet har gått over til å rapportere i dollar. Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske sier kjøpesummen ble betalt ved å trekke på et lån som er tatt opp i dollar, og at valutaforskjellen derfor ikke har noen kontanteffekt.

Juvelen: Produksjonsskipet på Alvheim-feltet ble overtatt av Det norske etter Marathon-kjøpet . Foto: DET NORSKE, Det norske