– Det er fint og flott, men jeg er skeptisk. Det kreves mye mer, sier Grimstad.

Regjeringen la i januar frem strategien på 22 punkter mot arbeidslivskriminalitet, for å bekjempe menneskehandel, tvangsarbeid og trygde- og skattesvindel. Blant annet skal antallet underleverandører ved offentlige anskaffelser begrenses, politiet og andre kontrolletater skal samarbeide tettere og det skal etableres et senter for analyse og etterretning.

Grimstad, som leder BDOs granskingsenhet og har vært assisterende Økokrim-sjef, viser til den forrige regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet som ble lagt frem for fire år siden når han begrunner skepsisen.

– Vi har sett lite til fokus på måloppnåelse. Ingen ser om det har skjedd noe som helst. Jeg er redd det samme skjer nå, at det bare er festtaler og manglende måling av om tiltak virker, sier Grimstad.LES OGSÅ: Arbeidstilsynet retter sterk kritikk mot arbeidsministeren

- Betydelig kriminalitet

Granskeren deltok denne uka på fagdagen som Byggmestrenes servicekontor og Trondhjems Byggmesterlaug arrangerte. Der uttrykte også daglig leder i Norges Byggmesterforbund, Frank Ivar Andersen, skepsis til om regjeringens strategi er tilstrekkelig.

– Det avgjørende nå er om det settes av nok ressurser til å gjennomføre den. Det ser ut som den ikke er tydelig nok til å gjøre noe med privatmarkedet, hvor det er betydelig kriminalitet, sier Andersen.

Han peker blant annet på at mange av de seriøse malerbedriftene på Østlandet er utkonkurrerte av kriminelle som driver svart.

Siden det offentlige står for en stor andel av innkjøpene fra bygg- og anleggsbransjen, pekte Grimstad på at det var feil å frata Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) retten til å gi gebyr dersom regelverket for offentlige innkjøp brytes.

– Leverandørene følger med på hverandre og er avhengig av ei vaktbikkje. Men klagemuligheten til Kofa er vingeklippet. Noen har fjernet en av de viktigste vaktbikkjene når de ikke kan ilegge gebyr til offentlige innkjøpere, sier Grimstad.

Politisamarbeid

Leder av Økokrim-teamet i Sør-Trøndelag politidistrikt, Morten Dombu, kunne på fagdagen fortelle at politiet i Midt-Norge nå skal samarbeide tettere med Arbeidstilsynet, skatte- og tolletaten og Nav i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

– Det er fordi vi ønsker å demme opp for denne typen kriminalitet. Nå skal vi jobbe mer sammen om saker for å oppdage og forhindre at det brer om seg. Vi har vært heldige i Midt-Norge hittil, men vi vet at kriminalitet som lykkes ett sted, brer om seg, sier Dombu.

I første omgang ønsker de å avdekke arbeidslivskriminalitet og kartlegge hva som er utfordringene i Midt-Norge, og i hvilke bransjer og miljøer det foregår.

Men en utfordring i samarbeidet er taushetsplikten.

– Taushetsplikten er ment å beskytte borgere mot at informasjon flyter rundt. Alle etater har sine regler. Kripos-sjefen har derfor fått i oppdrag fra Politidirektoratet å klargjøre reglene og kartlegge svakheter, og foreslå tiltak for effektiv informasjonsutveksling i bekjempelsen av kriminalitet, sier Dombu.