- Salget skjer på et bra tidspunkt fordi produktet nå er akseptert i markedet, og da er det viktig at vi får økt produksjonen og distribuert det ut i hele verden, sier gründer og daglig leder Knut Sandven i Gassecure.

Natt til tirsdag underskrev eierne avtalen om å selge Gassecure til tyske Dräger for en halv milliard kroner. Det er Sandven og de trondheimsbaserte risikokapital-fondene Viking Venture, Proventure Seed, Sintef Venture og det statlige selskaper Investinor. Sandven, medgründer Håkon Sagberg og de ansatte får til sammen 100 millioner, mens de fire andre eierne får 400 millioner kroner.

Enklere og billigere

Gassecure har utviklet den første trådløse detektoren som varsler hvis det er for stor konsentrasjon av eksplosjonsfarlige gasser på plattformer og olje- og gassinstallasjoner på land. Andre detektorer krever strømkabler. Den trådløse er derfor enklere og billigere å bruke.

- Det selges 150 000 slike gassdetektorer i året. Det er det markedet våre trådløse konkurrerer i, og det er ganske ubegrenset, sier Sandven.

Dräger er verdensledende på gassdetektorer, og vil nå selge Gassecures produkter over hele verden.

- Vi har vært et lite team, og nå er vi en del av et selskap med 14 000 ansatte. Intensjonen er å bygge Gassecure videre i Oslo, og å være en inkubator for nye produkter og ideer i Dräger-systemet, sier Sandven.

Gassecure har til sammen elleve ansatte.

Sintef-teknologi

Teknologien i de trådløse gassdetektorene er basert på kjerneteknologi utviklet av Sintef IKT. Gründerne Sandven og Sagberg er begge utdannet ved NTNU, og har tidligere jobbet i Sintef. Sammen med Sintef ble Gassecure etablert i 2008.

Sandven er svært fornøyd med investormiljøet i Trondheim.

- Sintef har et godt forhold til Viking Venture, og så satte vi sammen et konsortium av investorer. Det har vært en helt fantastisk gruppe investorer, som har støttet oss hele veien, slik at vi har nådd målet vi satte. De har bidratt med både ekspertise og penger, og har vært trofaste mot oss til vi byttet eier, sier Sandven.

Han er optimist, selv om oljeselskapene for tiden kutter kostnader, skal investere mindre og oljeprisen nesten er halvert siden i fjor.

- Dräger er familieeid, og Stefan Dräger er leder i femte generasjon. De er veldig langsiktige, og har vært gjennom opp og nedturer. De leverer produkter til mange industrier. Alle steder hvor det håndteres olje og gass må ha gassdeteksjon på plass. Vi leverer et system som gjør det billigere. Et kostnadsfokusert marked trenger derfor ikke være negativt for oss, sier Sandven.

Stor gevinst

De fire investorene i Gassecure får 400 millioner kroner for teknologiselskapet de har brukt 50 millioner på. Det gir en avkastning på 70 prosent hvert år i gjennomsnitt, og det er daglig leder og partner Erik Hagen i Viking Venture, administrerende direktør Geir Ove Kjesbu i Investinor og administrerende direktør Anders Lian i Sinvent naturligvis fornøyd med.

- Det er en fantastisk pris, sier Hagen.

Bare salget av ørepluggprodusenten Nacre i 2007 for 750 millioner kroner er et større salg for Viking Venture. De fire investorene i Gassecure investerer i en tidlig fase av bedrifter, og tar med det stor risiko.

- Gassecure er et glimrende eksempel på hva virkemiddelapparatet, Innovasjon Norge og Forskningsrådet, sammen med gode investorer og god teknologi får til, sier Lian.

- Mangler risikovillig kapital

Sintef pløyer gevinsten fra salget tilbake i nyskaping.

- Vi er en stiftelse, og trenger å tjene penger for å hjelpe nye selskaper, sier Lian.

Han forteller at det ikke alltid er så lett å få investorer inn i selskapene de gir fødselshjelp.

- Det mangler tidligfaseinvestorer. Det er veldig lite kapital tilgjengelig, få miljøer og mange spennende investeringsmuligheter, sier Lian.

Trønderske rikinger og investorer blir av og til beskyldt å være for lite villige til å investere i teknologiutviklingen i Trondheim. I Viking Venture står trøndere for to tredeler av investeringene og investorer fra andre deler av landet og utlandet for én tredel. Hagen er derfor ikke enig i kritikken.

- Vi har hatt med private trønderske kapitalister. Jeg er imponert over dem, de har både blitt flere og investerer mer penger, sier Hagen, som kan glede investorene med god avkastning etter det siste salget.

Håper annet enn olje

Statlige Investinor holder til i Trondheim, og forvalter 4,2 milliarder. Gevinsten fra Gassecure går til investeringer i nye selskaper. Kjesbu i Investinor frykter ikke pengetørke hos private medinvestorer, til tross for lavere oljeinvesteringer og oljepris.

- Jeg regner med bedre tilgang på risikokapital i andre bransjer, og håper det forsterker seg med nedgangen i olje og gass. Jeg tror også det har med lave renter å gjøre. Alle er på jakt etter gode investeringer, sier Kjesbu.

Investorene som brukte 50 millioner kroner på Gassecure, får 400 millioner etter at selskapet er solgt til tyske Dräger. Fra venstre: Adm.dir. Geir Ove Kjesbu i Investinor, managing partner Erik Hagen i Viking Venture og adm.dir. Anders Lian i Sinvent. Foto: Nils H. Toldnes
Her er Gassecures trådløse gassdetektor i bruk på en olje- og gassinstallasjon. Foto: GASSECURE