Den største boligbyggeren i Trondheim tror heller ikke tilsynets forslag til strengere utlånspraksis på boliglån vil dempe prisveksten på boliger.

- Det vil i liten grad redusere prisen, men vi vil få mer utleie og mindre egeneide boliger, sier Munkhaugen.

For å dempe boligpris- og gjeldsveksten foreslår Finanstilsynet at kravet til bankene om at boligkjøpere må ha minst 15 prosent egenkapital blir ufravikelig. Avdragsfrihet som i dag, foreslås tatt bort og for alle lån med belåningsgrad over 65 prosent må det betales minst 2,5 prosent i avdrag.

Selv om forslagene, som er sendt på høring, gjør at færre unge får råd til å kjøpe bolig, frykter ikke Munkhaugen lavere salg av nye boliger.

- Det vil ikke påvirke dem som er 50 og etablert. Dersom unge ikke kjøper boligene, blir de kjøpt av dem som har penger til å kjøpe en ekstra bolig som de kan leie ut, sier Munkhaugen.

LES PÅ PLUSS: - Rike foreldre viktigere enn god jobb

- Tilbudet er for lite

Han mener den kraftige prisveksten på brukte boliger skyldes at det er for få boliger til salgs, og at økte krav har gjort nye boliger dyrere.

- Ytterligere krav til universell utforming har gjort boligene større gjennom å kreve plass til større rullestolsirkel og utearealer. I tillegg har vi fått krav til ny elektrisk standard, Nek 400 som øker antallet elektriske komponenter i boligene. Dette gjør at vi bygger større og bedre boliger, med den konsekvens at prisen øker. For mange blir dette en standardheving som gjør at boligen blir for dyr i et ellers hett boligmarked, sier Munkhaugen.

For å dempe prisveksten mener derfor Heimdal Bolig-direktøren at det må lempes på kravene.

- Tjener som før

- Det drar opp prisveksten, sammen med at det bygges for lite. Politikerne kan ikke si at man ønsker at det ikke er prisvekst på boliger og samtidig komme med nye byggekrav, sier Munkhaugen, og legger til at de ikke får en større del av kaka når nye boliger blir dyrere.

- Vi tjener det samme i prosent, og det gjør også entreprenørene. Det er viktig når vi ser fremover at man er forsiktig med å innføre nye krav, sier Munkhaugen og viser til at dagens byggetekniske forskrift, Tek 10, etter hvert skal bli til Tek 17.

- Det betyr økte krav til energisparing, som gjør at vi må bygge nærmere passivhus overalt. Det betyr flere krav som vil være prisdrivende, sier Munkhaugen.

Solgte 320 boliger

Heimdal Bolig solgte i fjor 320 nye boliger for 860 millioner kroner. De fleste boligene ble solgt i andre halvår. Til nå i år har utbyggeren solgt 70 leiligheter for 180 millioner kroner.

- Vi godt fornøyd med salget, til tross for at vi ikke har hatt noen nylanseringen i første kvartal, sier Munkhaugen, som venter å selge like mange boliger i år som i fjor.

Heimdal Bolig selger mest i Ringve Park i Lade Allé og Miljøbyen Granåsen. Siden salgsstart på Ringve i fjor sommer, er over 100 av de 250 leilighetene solgt. I løpet av året skal ytterligere tre byggetrinn legges ut, blant annet på tomta hvor Aune Forlag holder til i dag.

- Prosjekter som Ringve Park og Miljøbyen Granåsen er vinnere. Der tilbyr vi noe kjøperne ikke finner andre steder. Det er attraktivt på Lade, og de som flytter dit fra enebolig ønsker å bruke parken vi lager. Vi legger ut 120 leiligheter på Granåsen i år, og da er utbyggingen av miljøbyen ferdig, sier Munkhaugen.

På slutten av året skal Heimdal Bolig legge ut det første byggetrinnet i et prosjektet som er en del av den store Lilleby-utbyggingen. 320 leiligheter i blokker på opptil åtte etasjer kommer på tomta hvor bilforhandleren Garden og Larsen holdt til tidligere, og Car Point holder til i dag.