Marbella, Spania: Nå risikerer Vollvik tre og et halvt år i fengsel for ikke å ha innbetalt 4,4 millioner kroner i overføringsavgift for boligen.

Ifølge statsadvokaten i Marbella, handlet Vollvik etter råd fra blant andre den norske advokaten Einar Askvig i Vogt Advokatfirma i Marbella da den overdådige boligen på 1500 kvadratmeter ble kjøpt i 2006. Nå er Askvig anklaget for medvirkning i saken der Vollvik er siktet for å ha unndratt overføringsavgift.

– Statsadvokaten har sett bort ifra at det foreligger en juridisk vurdering hvor det går tydelig frem at vårt advokatkontor frarådet klienten å benytte seg av denne metoden. Vi advarte klienten om faren for gjennomslag der skattemyndighetene kunne komme inn i saken, sier Askvig til Adresseavisen.

Askvig poengterer at han og de andre involverte i saken formelt har status som siktet, og ikke tiltalt, fordi tiltalebeslutningen fra statsadvokaten er påanket.

Askvig har drevet norsk advokatkontor i Marbella i 16 år, og er blant annet blitt benyttet som advokat og foredragsholder for DNB. Så seint som i september i fjor holdt han foredrag for 60-70 DNB-kunder i Trondheim. Temaet var fallgruver ved eiendomskjøp i Spania.

Les også: Idar Vollvik tiltalt for skattejuks i Spania

Les også: Reitan kan slippet fengselsstraff

Svarte penger florerte

Askvig er godt kjent med at det på 1990- og tidlig på 2000-tallet var utstrakt bruk av svarte penger i eiendomsbransjen i Spania.

– Jeg ble ganske overrasket over systemet den gangen vi startet opp. Mange oppgjør skjedde helt eller delvis med kontanter under bordet, blant annet for å slippe skatt. Nå er denne praksisen heldigvis forsvunnet, sier han til Adresseavisen.

Askvig vil på grunn av taushetsplikten ikke bekrefte at Vollvik var hans klient, men sier metoden Vollvik tilsynelatende har benyttet for å unngå avgift, var helt vanlig i Spania fram til finanskrisen i 2008.

– Sakene til Reitan og Vollvik er veldig ulike. Vollvik er i realiteten involvert i en juridisk disputt om hva som var gjeldende avgiftspraksis den gangen, sier Askvig.

– Vanlig praksis

Vollviks feriehus ligger i fasjonable La Zagaleta, et enormt, innesperret område med flerfoldige luksusboliger og to golfbaner noen kilometer opp i fjellene nordvest for Marbella sentrum. Eiendomshandelen skal ha blitt gjennomført ved at Vollvik overtok samtlige aksjer i et selskap i skatteparadiset Gibraltar for 7,5 millioner euro, tilsvarende 63 millioner kroner.

Ifølge tiltalen ble det ikke betalt sju prosent overføringsavgift da boligen ble kjøpt, slik regelverket krevde. Avgiftsmyndighetene skal dermed ha gått glipp av 4,4 millioner kroner.

– Kjøp av eiendom i et såkalt offshoreselskap var ikke uvanlig på den tiden. For å unngå at den reelle eieren verken betalte skatt eller avgift på eiendommen, innførte Spania en ny lovregel. Denne sa at dersom den virkelige eieren ikke sto fram, ville aksjeselskapet bli ilagt en skatt på tre prosent av markedsverdien hvert år, forklarer Askvig, som hevder han selv aldri har rådet noen til å kjøpe eiendom via Gibraltar.

Til tross for at Vollvik ifølge Askvig fulgte vanlig praksis, risikerer han altså 3,5 års fengsel pluss en bot på 17,5 millioner kroner.

– Beløpene i siktelsen synes urealistiske. Og siktelsens straffepåstand er altfor høyt. Jeg tror statsadvokaten opererer med urealistiske bøter og straffepåstand å få de siktede til å innrømme delvis skyld, sier Askvig.

– Ingen unnskyldning

Seriegründer Idar Vollvik var nær ved å bli slått personlig konkurs i 2012 etter å ha tapt enorme beløp på aksjehandel. Mange av de mest halsbrekkende manøvrene i aksjemarkedet skal ha blitt gjort fra ferieboligen i Marbella. Boligen skal flere ganger være forsøkt solgt.

Statsadvokat Carlos Yañez mener det ikke nytter å skylde på at metoden som er brukt, var helt vanlig for 10-15 år siden.

– Hvor mange tyverier er det i et land i løpet av et år? Tusener. Betyr det at tyveri ikke er lovbrudd? Nei. Dersom tusener har forsøkt å unndra skatt i forbindelse med eiendomshandel, betyr ikke det at det er lovlig. Forskjellen mellom disse og mange andre saker, er at de er blitt oppdaget, sier han.

Idar Vollvik har ikke svart på Adresseavisens henvendelser, men sa til Dagbladet sist uke at han ikke har noe å skjule.

– Når vi kjøpte et hus der, fulgte vi alle råd, som ble forelagt av lokal advokat. Om det skulle vise seg å være noe lovstridig, må vi jo ordne opp i dette, sa han.

Les også: Vollvik nekter å flytte fra millionvillaen

Les også: Selger nummeret sitt for ti mill.

Var mote å registrere AS i Gibraltar

Det var ikke bare luksuseiendommer som ble kjøpt via skatteparadiset Gibraltar for 10-20 år siden.

– Før var det mer vanlig at alle type eiendommer ble kjøpt gjennom firma registrert i Gibraltar, om de så kostet bare 200000 euro, sier den norske megleren Runa Sorthe, som har 12 års erfaring fra det spanske eiendomsmarkedet og som jobber i firmaet Marbella Estates.

– Rådet «alle» ga

Hun bekrefter at det en periode, særlig på 90-tallet, var vanlig å opprette Gibraltar-registrerte aksjeselskap for å kjøpe også helt alminnelige boliger.

– Det var på mote og rådet «alle ga til alle» for da skulle man liksom slippe å betale skatt, sier Sorthe.

I Spania må selgerne skatte av gevinsten de får ved salg av eiendom de har bodd i selv. Derfor var det ifølge flere kilder Adresseavisen har snakket med, ganske vanlig å forsøke å unndra opplysninger om gevinst til skattemyndighetene. Frem til 2007 var skattesatsen for utlendinger 35 prosent av gevinsten, mens den var 18-19 prosent for spanjoler. Etter EU-tilpasning de senere år, er nå satsen på 20 prosent for utlendinger.

Endret de siste årene

Den økonomiske krisen i Spania på slutten av 2000-tallet, førte til endringer i denne praksisen ettersom det ikke var noe særlig gevinst å hente på boligsalg. Samtidig har myndighetene skjerpet kontrollen.

– I løpet av de siste syv-åtte årene har praksisen med Gibraltar-registreringer nesten forsvunnet og det er så godt som ingen som kjøper eiendom gjennom selskap lenger, sier Sorthe.

Statsadvokaten i Marbella, Carlos Yañez. Foto: RICHARD SAGEN
Einar Askvig har drevet norsk advokatkontor i Marbella i 16 år, og er blant annet blitt benyttet som advokat og foredragsholder for DNB. Foto: RICHARD SAGEN
Vollviks feriehus ligger i fasjonable La Zagaleta, et enormt, innesperret område med flerfoldige luksusboliger og to golfbaner noen kilometer opp i fjellene nordvest for Marbella sentrum. Foto: RICHARD SAGEN
STØTTEBILDE: MARBELLA: Runa Sorthe driver eiendomsmekling i marbella. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665 Foto: RICHARD SAGEN