Grasrotbevegelsen: - Gründere må ha en grasrotbevegelse som heier en frem, sier Ann-Kristin Johansen, og viser frem plansjen over nettverket som utgjør grasrobevegelsen for Dynamisk helse. Til høyre psykolog og sakprosaforfatter Margrethe Mehus. Foto: MARIANN DYBDAHL

– Jeg vil snu det på hodet. Jeg tror ikke alle menn takler å ha en kvinne som er gründer, sier Johansen.

DNB presenterte nylig en undersøkelse som viste at kvinner utgjør kun 28 prosent av gründerne, de lykkes mindre enn menn og kvinneandelen er høyest i næringer med lav verdiskapning per ansatt.

– Jeg hadde ikke fått til dette uten den mannen jeg har. Han har valgt å nedjustere seg selv og holde seg i bakgrunnen. Han må være villig til å ta risiko på vegne av kvinnen. Gründere må ha noen i huset som tåler opp- og nedturer, sier Johansen.

Hun startet selskapet Dynamisk Helse for fem år siden, og regner med å signere avtalen med den første kunden i disse dager. Hun oppfordrer kvinner til ikke å bry seg om hva andre mener om hvordan de prioriterer jobb og familie.

– Jeg bryr meg ikke om noen skulle tenke at jeg er dårlig husmor, selv om det er støvete i huset, eller kaken til skoleavslutningen ikke er hjemmebakt. Det ligger et behov hos damer om å prestere på hjemmebane. Vi må velge å ikke bry oss om det, sier Johansen.

Ideen

Dynamisk Helse utvikler et nettbasert opplæringssystem for ansatte i helsevesenet, som skal bidra til at helsepersonell får den kunnskapen de trenger for å føle seg trygge på jobb.

– Vi snakker om at det blir flere og flere eldre, og hvordan vi skal rekruttere fagfolk. Men det snakkes lite om hvordan rekruttere dem som allerede er der som ufaglærte, sier Johansen, og viser til at det er 60 000 ufaglærte på sykehjem og i hjemmetjenesten.

Egen erfaring som ufaglært er bakgrunnen for gründerideen.

– Da jeg var 18 år fikk jeg fast jobb på et sykehjem på Helgeland. Jeg fikk 4,5 timer opplæring, og etter lunsj fikk jeg ansvar for fem rom. Jeg var redd da jeg gikk inn døra til den første pasienten, jeg hadde jo ingen helsefaglig bakgrunn, sier Johansen.

Til tross for et tøft møte med helsevesenet, ble Johansen sykepleier. Programvaren Dynamisk Helse har utviklet er tilpasset en travel arbeidshverdag, med korte moduler på 2-5 minutter hvor man lærer litt av gangen.

– Systemet er utviklet for assistenter og vikarer fra 18 til 60 år, med ulike forutsetninger for læring. Vi skal lage en standard for den gruppen, og det førte oss til spillverdenen hvor de får beskjed om at de er på «next level» og får poeng og små animasjoner når de har gjort oppgavene, sier Johansen.

Vil lage standard

Dynamisk Helse har siden starten jobbet sammen med fagmiljøene om en standard for opplæring for ufaglærte og vikarer, som alle kommuner kan bruke.

– Lange beslutningsprosesser og lite kjennskap til innovasjonstenkning gjør det utfordrende å få kommunene med på forsknings- og utviklingssamarbeid. En vellykket innovasjonsprosess mot offentlige kunder er avhengig av at partene våger sammen, sier Johansen.

Investorer

Dette er en av årsakene til at et sykehus ser ut til å bli den første kunden.

Hun har gjennom årene vært avhengig av støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Hun fikk også hjelp av Leiv Eiriksson Nyskaping til å starte Dynamisk Helse. I tillegg har private investorer som Trondheim Murservice, eiendomsinvestorene Marius Vinje og Cathrine Vinje Muri og venner av venner investert i selskapet.

I Trondheim er det flere private og helt eller delvis offentlige investeringsfond.

– Hos Investinor må du ha behov for 50-100 millioner for å prøve deg. Går man til Nord-Trøndelag og mindre fylker så har kommunene såkornfond som hjelper slike som oss, som har behov for to til fem millioner. Det er et utfordrende og langt løp å skaffe risikokapital før produktet er ferdig, sier Johansen.

Feirer motbakker

Men selv om det er tøft å være gründer, er hun full av entusiasme.

– Hvis det ikke ga glede, hadde jeg ikke gjort det. Eldreomsorgen engasjerer så mange mennesker, sier Johansen, som feirer motbakkene.

– Man må feire, men jeg feirer ikke toppene. Jeg feirer motbakkene, for da vet jeg at nå lærer jeg og drives fremover, sier Johansen.

Drops: Dynamisk Helse lanserte appen Drops førstehjelp i 2012, som blant annet lærer deg hva du skal gjøre på et ulykkessted. VG ga Drops terningkast fem, og den er også lansert i USA, Canada og Australia. Foto: MARIANN DYBDAHL