– Vi er motstrøms ja, sier Terje Tho med et smil.

Store selskaper som Reinertsen, Statoil og Det norske sier opp ansatte. Oljeprisen er lav og aktiviteten offshore mindre. Men på Lade er oljeingeniørene i lille Prores fulle av optimisme.

Det begynte med at Reslab Integration ble etablert i Trondheim i 2005. To år etter ble morselskapet Reservoir Laboratories kjøpt opp av internasjonale Weatherford Petroleum Consultants; verdens tredje største oljeserviceselskap. Reslab Integration ble Weatherford.

– Men i fjor vår begynte nedgangen i oljebransjen å merkes. Weatherford var tidlig ute med nedbemanning, og valget sto mellom å avvikle eller selge konsulentvirksomheten i Norge. Da var det 45 ansatte, i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. Rundt 30 arbeidet her i byen, sier Erik Nakken som har vært med siden starten i 2005.

Investerte sparepengene

Weatherford valgte å kaste inn håndkleet, men da tilbød 14 av de ansatte i Trondheim seg å kjøpe selskapet. De gikk inn med egne sparepenger for å sikre videre drift av selskapet som endret navn til Prores.

– Vi gjorde det fordi vi har stor tro på det vi holder på med, sier Nakken.

Prores leverer tjenester til oljebransjen, blant annet for ressurskartlegging, planer for utbygging og drift av oljefelt, boring av brønner og fjerning av installasjoner.

– Vi jobber over hele verden med å bidra til å få opp olje og gass på en mest mulig miljø- og kostnadseffektiv måte, vi tror samtidig det blir stadig mer oppdrag med å stenge av felt. Vi jobber også på norsk sokkel og har hatt flere oppdrag for Statoil. Statoil er fortsatt en god kunde, men vi leverer mindre til dem. Det merker vi, og derfor satser vi nå i Midtøsten hvor aktivitetsnivået fremdeles er høyt, sier Nakken.

Fra 2006 til 2014 har det som i dag er Prores tjent mer enn 100 millioner dollar.

Nyansettelser

– Er det ikke dårlige tider i bransjen?

– Jo, forsåvidt. Det blir nok lavere aktivitet en god stund fremover, og det blir strengere krav om effektivitet og lavere kostnader. Men hva var valget vårt da vi ble nedbemannet? Det beste var jo å bare satse på egen hånd. Jeg har vært med en stund og det går i sykluser. Jeg har opplevd at oljeprisen har vært nede i ti dollar fatet også. Uansett pris, så vet vi at Norge skal holde på med olje lenge, vi kan ikke bare skru av kranen. Vi har også sett at bransjen ofte undervurderer levetiden til olje- og gassfeltene, sier Nakken som akkurat nå hjelper Det norske med drift og produksjonsoppfølging på Jette-feltet.

– Vi har veldig lyst til å jobbe med Ivar Aasen-feltet også, det er mye spennende som skjer, smiler Nakken.

Prores ansatte to nye denne uka, begge eksperter på boring av brønner.

– For dem som bare leser aviser virker det nok som det er svart over det hele, men det er langt mer differensiert enn det. Det er også mange som satser, og for dem som satser er det muligheter, sier Jørgen Dahle.

Satser på Midtøsten

Prores jobber mye mot utlandet, og tror det er der det kommer mest oppdrag fremover.

– Vi satser internasjonalt, og dagens svake norske krone jobber med oss. Norske ingeniører har i tillegg godt renomme i utlandet, og i løpet av kommende høst håper vi på flere oppdrag i Midtøsten. Flere internasjonale selskaper har også kjøpt seg opp på norsk sokkel, så det er ikke kroken på døra, sier Nakken.

Prores er kjerringa mot strømmen, men stemningen er god.

– Vi er en fin miks. Noen har mindre erfaring, men masse kreativitet. Og så har vi oss eldre som har prøvd ting før. Når vi samarbeider dukker det opp nye og spennende ideer og konsepter, sier Nakken. Det at de ansatte selv har investert i arbeidsplassen sin tror de også er en styrke.

– Det er en stor motivasjonsfaktor. Når alle er medeiere må vi bare satse. Også de vi ansetter nå må kjøpe seg inn, det gjør noe med motivasjonen, sier Tore Ottesen. Alle har investert, men ulik sum.

– Skal dere bli enda større?

– Vi har så langt jobbet mest med å vise oss frem, men nå skal vi ut å jobbe. Vi har ikke satt oss noen mål om hvor store vi skal bli, men vi skal bygge opp en lønnsom bedrift og en industriell virksomhet. Lykkes vi med det blir det enda flere arbeidsplasser, sier Nakken.