Marbella/Gibraltar: – Herr Reitan visste utmerket godt hva han var med på, sier Carlos Yañez, statsadvokat og leder for antikorrupsjonsenheten i Marbella.

På skrivebordet hans ligger tiltalebeslutningen der Yañez ber om elleve års fengsel for kolonialmajoren fra Trondheim, ifølge Kapital den rikeste personen bosatt i Norge.

Les hva Reitans pressetalsperson svarer: - Reitan hadde full tillit til advokaten

Bursdag med bismak

9. september 2011. Rema-gründer Odd Reitan er i Marbella på den spanske Solkysten for å feire 60-årsdagen. Rundt 200 venner, familiemedlemmer og forretningsforbindelser er fløyet inn i et chartret fly fra Norge, og busset til Reitans ferieeiendom i det luksuriøse boligområdet Sierra Blanca.

Før gjestene sluses på rød løper inn gjennom porten, stiller jubilanten opp for pressefotografene, iført hvite bukser, hvit skjorte, hvit hatt og solbriller.

Det pressefolkene ikke vet, er at 60-årsfeiringen har en lei bismak. Dagen før selve bursdagsfesten har Reitan hatt gjester som slett ikke kom for å feste.

Se video: Gikk på kunstjakt hos Reitan

På leting etter dyr kunst

Statsadvokat Carlos Yañez leder følget som kommer på befaring, samtidig som boligen klargjøres for fest.

Helt siden 2006 har politiet i Marbella etterforsket en større skattesak, der Reitan var blant de første navnene som dukket opp.

Siden Reitan likevel er i Marbella, er Yañez kommet for å sjekke om det stemmer at nordmannen har sikret seg innbo, kunstgjenstander og antikviteter verdt 46 millioner kroner (5,5 millioner euro) da boligen ble kjøpt, slik det fremgår av et hemmelig dokument politiet har funnet på PC-en til Reitans spanske advokat, Domingo Cuadra Morales.

Kjøpesummen som ble innrapportert til spanske myndigheter, er på bare 29 millioner kroner (3,5 millioner euro), ifølge Yañez. I avhør skal Reitan ha sagt at han betalte 75 millioner kroner (9 millioner euro) for eiendommen, alt inkludert.

Mellom skatteparadiser

– Vi dro til Reitans hus for å se om det fantes verdifulle kunstgjenstander der. Vi så ingen, forteller statsadvokat Yañez til Adresseavisen.

– Det fantes malerier, men de var mer som de som henger på veggen her, sier Yañez og gestikulerer mot de tre falmede bildene på sitt eget lille kontor.

Kunstgjenstandene statsadvokaten ikke klarte å spore opp i luksusvillaen i Sierra Blanca, og som han heller ikke forventet å finne, skulle bli en sentral del av siktelsen som tas ut mot Reitan bare én måned etter bursdagsfesten. Nylig ble Reitan tiltalt for de samme forholdene, og står foran en rettsmaraton som kan ta fem til ti år.

– Her i Spania har Reitan holdt fast ved at han ble lurt av sin spanske advokat. Det er en påstand jeg har vanskelig for å tro på, sier statsadvokaten.

Ifølge tiltalen ble de 46 millionene Reitan betalte for innboet, overført fra danske Jyske Banks filial i skatteparadiset Gibraltar, og til et aksjeselskap tilhørende selgerne på skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

Tiltalen hevder at de to advokatene som fikset handelen, fikk en provisjon på åtte prosent for den delen av kjøpesummen som ble betalt fra Gibraltar. Eiendomsmeglere i Marbella sier normal provisjon ved eiendomshandler i Spania er én til to prosent.

– Jeg spør meg, og Reitan kunne spurt seg om det samme: Hvorfor ble betalingen for kunstgjenstander, som vi ikke har sett noe sted, overført fra et skatteparadis? sier Yañez.

Klondyke i eiendom

Da Odd Reitan kjøpte luksuseiendommen i 2003, var det spanske eiendomsmarkedet på sitt heteste. Stadig flere nordmenn strømmet til Marbella for å bade i varme, private basseng og luksus.

– Det var klondyke. Prisene steg med 15–20 prosent i året, sier advokat Einar Askvig som har drevet praksis i Marbella i 16 år.

Ikke alle hadde rent mel i posen. Eiendomsmeglere Adresseavisen har snakket med, sier at det på denne tida er helt vanlig å oppgi en lavere kjøpesum enn den virkelige til spanske myndigheter. «Underdeklarasjonen» ga lavere skatt for både kjøper og selger. Risikoen for å bli tatt, var minimal.

A- og B-penger

– Frem til midten av 2000-tallet var det ganske vanlig å underdeklarere det man kjøpte. Det ble gjort for å spare skatt. Det var egentlig gammel kutyme her i Spania å operere med en offisiell og en uoffisiell kontrakt, forklarer eiendomsmegler Runa Sorthe, som har 12 års erfaring fra boligmarkedet i Marbella.

Ferske anslag tyder på at den svarte økonomien i Spania utgjør hele 25 prosent av bruttonasjonalproduktet.

– I Spania kalles det A- og B-penger. Hvitt og svart. Ingen vet sikkert hvor stort problemet er. Jeg har hatt selgere som har vist meg skjøter hvor det står at de betalte 300.000 euro, men de sier de betalte 600.000 euro. Etter at prisene krasjet etter finanskrisen, og myndighetene trappet opp kontrollene, har maset om å underdeklarere forsvunnet, sier Sorthe.

– Det har alltid vært vanskelig for selgere å få nordmenn med på å underdeklarere. Det var mest mellom spanjoler, mer en spansk mentalitet, sier en annen svært erfaren eiendomsmegler i Marbella, Heidi Bråteng, som har solgt eiendom på Solkysten i 30 år.

En annen måte å unndra skatt på, selv for helt vanlige leiligheter, var å kjøpe eiendommen via et aksjeselskap i Gibraltar, ifølge Sorthe. Dette var framgangsmåten eksmilliardær Idar Vollvik fra Roan valgte. Nå er også denne praksisen forsvunnet.

Norske milliardærer tar plass

Skipsreder og investor John Fredriksen var blant de første norske milliardærene som skaffet seg hus i Marbella. I dag eier han ett på stranden, og ett i Sierra Blanca, like under fjellet La Concha som ruver over byen. Etter ham kom norske og internasjonale kjendiser på løpende bånd: Antonio Banderas, Sean Connery, Dolph Lundgren, Ola Mæle, Idar Vollvik, Odd Reitan og sønnen Magnus.

Matkjeden Reitan har bygd på tuftene av farens første kolonialbutikk i Nonnegata i Trondheim, lever under mottoet «Det enkle er ofte det beste». Men når Reitan kjøper feriebolig i Spania, ser det ut til å være et annet motto som gjelder. I stedet for å kjøpe boligen i sitt eget navn, velger Reitan å kjøpe via nyopprettede aksjeselskaper .

Statsadvokat Carlos Yañez mener han valgte denne metoden for å unndra seg skatt. Ifølge tiltalen ble hele oppsettet laget etter råd fra Domingo Cuadra Morales, Marbella-advokaten som politiet mener er hjernen bak «Caso Cuadra», der tre nordmenn er tiltalt: Odd Reitan, Idar Vollvik og advokat Einar Askvig.

Alle tre har anket tiltalebeslutningen.

Selskapsstruktur

Kjøpet av ferieboligen i Sierra Blanca ble gjort via det danske selskapet Risnes APS i Danmark, eid av Odd Reitan personlig. Selskapets eneste eiendel er aksjene i det spanske selskapet Coma Mayor S.L., som i sin tur eier eiendommene Reitan disponerer.

Statsadvokat Yañez mener Reitan brukte et dansk selskap for å slippe å betale formuesskatt i Spania. Det måtte han gjort dersom Risnes APS hadde vært norsk.

«Hr. Reitan brukte (…) selskapet Risnes APS for å unngå at skatteavtalen mellom Norge og Spania kom til anvendelse», skriver statsadvokaten i tiltalen.

Yañez mener Reitan skylder den spanske staten 6,5 millioner kroner i formuesskatt, og vil ha nordmannen fengslet for ikke å ha levert selvangivelse i årene 2004–07.

Reitan bestrider påstandene, og hevder han har betalt formuesskatt for eiendommene i Norge. Hans skatterådgiver Ulf Werner Andersen i advokatfirmaet Arntzen de Besche kommenterer til Adresseavisen 18. april: «Odd Reitan har hele tiden hatt en lovlig og åpen eierstruktur. Det er fullt lovlig å ha et selskap i Danmark og betale formuesskatt i Norge».

For mange advokater

Advokat Domingo Cuadra Morales, som gjennomførte handelen på Reitans vegne, var ifølge kilder i Marbella et relativt ubeskrevet blad da han første gang kom i politiets søkelys i 2005. Da ble han tatt for å ha oppbevart over 100 millioner kroner som politiet mener var hvitvasket gjennom omfattende frimerkesalg til vanlige spanjoler.

Frimerkesalget var ifølge politiet en del av tidenes største hvitvaskingssak i Spania, Caso Ballena Blanca, der også eiendomshandler skal ha vært en hyppig brukt metode for å vaske svarte narkopenger hvite.

Caso Ballena Blanca ble også starten på Caso Cuadra, der Reitan, Vollvik og Vollviks advokat er tiltalt.

– Vi så at Cuadras advokatkontor hadde et unormalt høyt antall partnere i forhold til størrelsen på lokalene. I starten tenkte vi at det kunne være hvitvasking av penger fra narkohandel eller organisert kriminalitet. Etter hvert så vi at Cuadra hadde spesialisert seg på å lage avanserte selskapskonstruksjoner for utlendinger, slik at de unngikk skatt ved kjøp og salg av luksuseiendommer, forklarer statsadvokat Yañez.

Rettslig hacking

Etter hvert får etterforskerne en rettslig kjennelse som gir dem anledning til å hente ut data fra advokatkontorets server. Her får politiet tak i hemmelig informasjon om 900 eiendomstransaksjoner. To av eiendommene er kjøpt av trønderne Odd Reitan og Idar Vollvik.

– Vi fant e-postkorrespondanse mellom Cuadra og Reitan, eller hans nære rådgivere, hvor de blant annet fastsetter prisen for eiendommen, og beskriver hvordan man skal gå frem. Jeg tror Reitan selv var informert og tok avgjørelsen. Hvis jeg ikke hadde trodd han gjorde dette med viten og vilje, hadde jeg ikke kunnet tiltale ham, sier statsadvokaten.

Det er ifølge Yañez disse e-postene som avslører at Reitan har betalt en helt annen pris for eiendommen enn den som er rapportert inn til spanske myndigheter.

Ifølge statsadvokaten er altså mesteparten av kjøpesummen, 46 millioner kroner, overført til selgernes konto fra Jyske Bank sin filial i Gibraltar.

Skatteparadis

Gibraltar ligger bare en drøy times kjøring unna Marbella, men er britisk territorium. Klippebyen med bare 30.000 innbyggere har stått sentralt i opprullingen av en rekke store hvitvaskingssaker, og kjent som et eldorado for forretningsfolk som ønsker å drive i det skjulte.

– Det er nesten umulig for oss å få ut informasjon derfra, sier statsadvokat Yañez.

For ham er det opplagt at Reitan sendte pengene fra Gibraltar for å unngå at spanske myndigheter fikk kjennskap til den reelle kjøpesummen. Selgerne sparte millioner i gevinskatt på eiendomssalget, og Reitan sparte knapt ti millioner kroner i overføringsavgift og formuesskatt, ifølge tiltalen.

Advokat Einar Askvig, som har jobbet som advokat i Marbella siden 1999, sier det er både lovlig og vanlig å betale noen kroner for møbler og innbo ved eiendomskjøp i Spania.

– Det utgjør gjerne fem-ti prosent av kjøpesummen, sier han.

I Reitans tilfelle utgjorde regningen for innboet 157 prosent av den innrapporterte kjøpesummen på 3,5 millioner euro.

Kontor også i London

Adresseavisen har gjort gjentatte forsøk på å spore opp Domingo Cuadra Morales. Det nærmeste vi kom, var hans gamle kontor i et anonymt forretningsbygg i Marbella sentrum. I en av dørene i andre etasje, inngangen til kontorene som en gang tilhørte Cuadra Asociados, får vi opplyst at Cuadra selv ikke har jobbet i lokalene siden 2007. Heller ikke Cuadras forsvarsadvokat har svart på Adresseavisens henvendelser.

Odd Reitan selv mener han ikke har gjort noe galt, men handlet etter råd fra Cuadra (se undersak). Også Idar Vollvik sier han bare fulgte rådene han fikk. Ekspertene Adresseavisen har snakket med, mener det ikke fritar trønderne for straffeansvar.

BI-professor og korrupsjonsekspert Petter Gottschalk understreker at han ikke kjenner detaljene i saken mot verken Reitan eller Vollvik, men sier han flere ganger har latt seg forbause av at selv rike mennesker strekker seg langt for å spare «småpenger» i skatt.

– Forklaringen er vel at de ble rike ved å være Onkel Skrue, og finne muligheter ved enhver anledning, sier han.

Her er Odd Reitan avbildet utenfor sitt spanske hjem Villa Major halvannen time før gjestene kom for å feire hans 60-årsdag i september 2011. Til høyre på bildet står en representant for det norske eventbyrået som organiserte festen. Foto: Arkivfoto: Marianne Tønset
Statsadvokat Carlos Yañez sier det tok tre år før han fikk ut informasjon om eiendoms handlene i «Caso Cuadra» fra Gibraltar. - Hadde det ikke vært for skatteparadisene, ville det vært mye enklere å etterforske økonomisk kriminalitet, sier han. Foto: Richard Sagen
Her hadde advokat Domingo Cuadra Morales kontor i Marbella, angivelig frem til 2007. Han hadde også kontor i London og i Gibraltar. Foto: Richard Sagen
Den norske advokaten Einar Askvig er hyppig brukt av nordmenn som kjøper eiendom i Marbella-området. Nå er han tiltalt for å ha medvirket til at eksmilliardær Idar Vollvik lot være å betale overføringsavgift da han kjøpte feriebolig i 2006. Han har anket tiltalebeslutningen. Foto: Richard Sagen
Skjulte kjøpskontrakter og penger under bordet var helt vanlig ved eiendomskjøp i Spania for 10-15 år siden, ifølge den norske eiendomsmegleren Runa Sorthe. Foto: Richard Sagen
Eiendomsmegler Heidi Ch. Bråteng, opprinnelig fra Trondheim, viser fram et av de mest populære boligområdene for ferierende nordmenn i Elviria utenfor Marbella Foto: Richard Sagen