Liv Malvik. Foto: Stian Moan Folde

Malvik har hatt plass på arbeidergivers side av bordet i mange år, og har sett flere tusen CV-er.

– Den er billetten inn til intervjuet. Den skal være oversiktlig, kortfattet, kronologisk, nøytral og objektiv. Del opp i bolker, og utelukk skrivefeil, mener Malvik.

Malviks tips:

1. Start med personalia.

2. Utdanning. Ramses opp.

3. Arbeidserfaring. Har du hatt veldig mange jobber, kan du utelukke enkelte deltidsjobber som er irrelevante til jobben du søker. CV-en kan være målrettet mot en spesiell stilling, i stedet for generell. Mange deltidsjobber under studier kan dog vise at du er arbeidsom. Småjobber kan samles i én bolk.

4. Verv, språk og fritidsinteresser. Sistnevnte skal fortelles kort, helst på én linje.

5. Referanser: Ikke nødvendig, men du må være klar til å ramse opp under intervjuet. Hvis du derimot har referanser du vet er knall gode, sett dem på. Tilføy aldri referanser uten å prate med dem først.

5. Eventuelt bilde: Velg et profesjonelt passfoto. Alt annet virker uprofesjonelt. Et bilde kan hjelpe arbeidsgiver med å huske deg fra intervjuet, spesielt hvis mange er innkalt.

6. Få noen andre til å se over, for lettere å oppdage skrivefeil og dårlig språk.

7. Hold deg til én side, maks to.

8. Hull må forklares i intervjuet. Jordomseiling kan være positivt, dataspill på gutterommet det motsatte. Arbeidsgivere er skeptiske til hull, men ikke kamufler dem.

Velg referanse med omhu

Når Malvik ringer opp referanser, stiller hun alltid et fast spørsmål: Ville du ansatt ham/henne på nytt?

– Det er et ja/nei spørsmål referansen blir tvunget til å svare på. Da hører jeg like mye på svaremåten som svaret. Drar referansen på ja-et? Er det et «men» her? sier Malvik.

Mange liker å sette sine egenskaper eller nøkkelkvalifikasjoner på CV-en. Ifølge Malvik kan dette like gjerne stå i søknaden, men vil du ha det med, gjør det kortfattet.

– En CV skal være mest mulig teknisk, utdyp i søknadsteksten, sier hun.