Årsmøtet i Coop Norge vil slå sammen de største samvirkelagene i landet for å bedre konkurransekraften. Flere storlag har allerede fusjonert, men i Midt-Norge går det ikke så fort.

– Midt-Norge henger etter, sier styreleder i Coop Norge SA, Lisbeth Bull Husby.

7. mai møtte hun alle samvirkelagene i Midt-Norge til distriktsmøte i Coop i Trondheim og måtte tåle kritikk fra noen av lagene som like liker måten Coop Norge har lagt løpet for en ny struktur.

Les også: Nå blir Ica til Coop, men det vil ta tid

Fra 19 til syv kjernelag

– Det er kommet noe kritikk på prosessen. En del små og mellomstore lag har følt de ble stående utenfor, og at prosessen har vært for dårlig. Vi har tatt kritikken alvorlig og styret i Coop Norge SA mener nå vi har forankret prosessen bedre i lagene og vil legge frem forslag til en strukturplan for 2015-2018 på årsmøtet i juni. Samvirkelagsstruktur er ikke målsetningen i seg selv, men det er trolig det viktigste virkemiddel vi har for å skape økt lønnsomhet. Det er åpenbart at 102 samvirkelag med like mange administrasjoner avler kostnader konkurrentene ikke har, sier Husby

I første omgang handler strukturendringen om de største lagene som skal reduseres fra 19 til ti, så sju i løpet av to-tre år. 6. mai kunngjorde Trondos og Coop Inn-Trøndelag at de svarer opp vedtaket med å fusjonere fra 1. januar 2016. Det nye samvirkelaget skal hete Coop Midt-Norge, får rundt 4,5 milliarder kroner i omsetning og over 1500 ansatte.

Men i Coop Norges skisse til ny samvirkelagsstruktur, er også Coop Steinkjer, Coop Oppdal med og Coop Orkla Møre med i sluttresultatet for Coop Midt-Norge. Dét er det ikke mye som tyder på i dag.

Les også: Etablerer midtnorsk handelsgigant

Les også: Overtok butikken - legger den ned

Vedtatt å være alene

– Fusjon er ikke tema for oss nå. I desember vedtok årsmøtet i Coop Oppdal en strategiplan for de neste tre årene som sier at vi skal være et eget regionlag, sier styreleder i Coop Oppdal John Erik Holden.

Begrunnelsen er hovedsakelig at Coop Oppdal går godt og kan vise til sterke resultat på egen hånd med et resultat før skatt på rund 18 millioner kroner. Men det er også mer som teller. Som egentlig teller mer.

– Vi merker at det er viktig med lokalkunnskap, følge tett med i reguleringer og planarbeid og ha god kontakt med lokale aktører og myndigheter. Vi er en viktig næringsaktør, sier Holden.

Coop Orkla Møre SA er fra sentralt holdt tenkt inn i et Coop Midt-Norge i fase to av strukturendringene, og de ikke behandlet spørsmålet ennå. Men styreleder Grete Marie Eikebu og administrerende direktør Arild Sørlien er ikke overbevist om at en storfusjon er en god idé for dem.

– I Orkla Møre er ikke saken ferdig drøftet, men vi er skeptisk. Vi har gjennomført mange fusjoner og er allerede et stort lag og har den kompetansen som trengs, sier Eikebu.

Les også: Forbrukerrådet ber Konkurransetilsynet stoppe Norgesgruppen

Selvstyre

Også Coop Steinkjer SA sitter på gjerdet.

– Jeg har hatt sansen for å etablere regionlag. Men om to tre av de store lagene i Midt-Norge faller fra, er det en annen diskusjon. Coop Steinkjer der godt nok skodd til å fortsette på egen hånd, sier styreleder i Coop Steinkjer, Erik Revdal.

Coop Steinkjer har fusjonert inn åtte-ni lag i løpet av omtrent like mange år. Nå har de takket ja til å snakke med Trondos og Coop Inn-Trøndelag om en mulig fremtid i Coop Midt-Norge. Men Revdal presiserer at det ikke er snakk om en fusjonsprosess nå.

– Vi ønsker i størst mulig grad å selv lede utviklingen av forbrukersamvirket i vårt område. Og vi er i stand til å få til mye med den styrken vi har alene. Blir vi med i et Coop Midt-Norge, vil vi jo ta del i den betydelige omsetningen dagens Trondos-medlemmer har. Men så må vi også konkurrere om midlene når de skal brukes, sier han og eksemplifiserer:

– Hva om man har en halv million kroner som enten kan brukes på en bensinpumpe i Flatanger, eller på å asfaltere nedkjørselen til parkeringa på City Lade. Hvilke kriterier skal styret legge til grunn for å velge?

Kritikken mot strukturprosessen har ført til at fristen lagene har til å melde inn fusjonsplaner er utsatt fra 30. juni til 31. desember i år.

Administrerende direktør i Coop Orkla Møre SA og styreleder Grete Marie Eikebu er skeptisk til ett stort Coop i Midt-Norge. Foto: Marianne Tønset
Styreleder i Coop Steinkjer Erik Revdal. Foto: Marianne Tønset
Blir ett lag: Nestleder i Trondos-styret, Rolf Michelsen, og styreleder i Coop Inn-Trøndelag, Svein Larsen, signerte 6. mai for fusjon til Coop Midt-Norge. Til venstre Torgeir Svebbing, og til høyre Ole Gunnar Hallanger, begge i forhandlingsstyret. Foto: OLE MARTIN WOLD