Ikledd blazer, sløyfe og svarte tøfler ønsker Erik Haugene velkommen til sitt nye kontor i kontorfellesskapet DIGS i Olav Tryggvasons gate.

Her har gründeren og den tidligere sjefen for oljeselskapet Det norske hatt kontor sammen med et titall blodferske oppstartsbedrifter siden februar i år. Like innenfor døren til kontorfellesskapet må man sette fra seg skoene.

- Her er rengjøringsbudsjettet på et minimum, så man vil unngå mest mulig skitt, forklarer Haugane.

Det forklarer samtidig tøflene. Kontrasten til de tykke teppene og de spesialbestilte kunstinstallasjonene i Det norskes lokaler på Torvet som Haugane forlot i 2013, er slående.

Men det er ikke komfort Haugane har lett etter siden nyttår. I februar inviterte han mannen bak Atmels norske avdeling, Alf Egil Bogen, og en rekke andre kreative sjeler til hytta si i Inderøy. Idéutvekslingene og diskusjonene som oppsto her har blitt til fire konkrete forretningsideer.

- Vi hadde 14 ideer som vi startet med på hytteturen. Av ideene jeg har fulgt opp er vi klare til å sette tre av dem ut i livet i løpet av sommeren og høsten, og har én til under utredning, sier Haugane.

Undervannsdrone

Ideen som har kommet lengst er etableringen av et selskap som skal utvikle undervannsdroner. Haugane ser for seg en drone med samme størrelse og funksjonalitet som de man i dag bruker i lufta.

- Den ikke må være for dyr, og alle må kunne styre den. Barn og voksne skal kunne bruke den til å ta bilder under vann, lete etter krabber, eller inspisere skadene på båten, sier han.

Etter at ideen oppsto på hytta, ble Haugane klar over at en masterstudent på Marintek ved NTNU allerede var i ferd med å utvikle en slik drone. Nå er de partnere.

- NTNU technology transfer (TTO) blir også med i opprettelsen og videreutviklingen av selskapet, som vi håper å stifte i månedsskiftet mai-juni. Vi håper å ha en prototyp klar til sommeren, og gjøre de første ansettelsene i juni-juli, forteller Haugane.

Bilsimulator

En idé som krever større investeringer for å stables på beina, er ideen om å utvikle en kjøresimulator som kan brukes i kjøreopplæring til bil.

- Vi vil utvikle en kjøresimulator som er plassert i chassiset i en bil, slik at alt blir veldig virkelighetsnært. Ideen skriver seg fra min erfaring i oljeindustrien, hvor stadig flere operasjoner øves på via simulatorer. Utfordringen å lage programvare som er så god at den tilpasses den enkelte føreren. Opplæringen i dag er altfor dyr. En simulator vil være dyrere i innkjøp enn en bil, men på sikt kan den med god programvare kutte kostnader. I tillegg kan man simulere situasjoner man ikke kan langs veien, slik at selve opplæringen også blir bedre, sier Haugane.

Samarbeidspartner er skipsmanøvreringssentralen (SMSC) i Trondheim og Haugane jobber mot en samlokalisering med Spillmakerlauget. Planen er å beslutte hvilken simulator man skal investere i innen september, og deretter flytte den inn i Spillmakerlaugets nye lokaler i Munkegata.

- Håpet er at vi kan få på plass utvikling av programvare til simulatoren som på sikt kan bli en eksportvare. Det gjenstår å se om investeringsbehovet per simulator er på to eller ti millioner. Men vi jobber med å få på plass midtnorske investorer både når vi skal starte simulatorselskapet og droneselskapet. Målet er å få langsiktige investorer som kan bidra til at selskapene utvikler seg med base i Trondheim i mange år fremover, sier Haugane.

Blir mentor

Det eneste selskapet som så langt har fått navn er et akseleratorselskap som skal hjelpe nyoppstartede bedrifter. Selskapet TaAv består av elleve seriegründere. I styret sitter Haugane, Alf Egil Bogen, Tommy Dahlen, som til vanlig jobber i teknologi- og innovasjonsgruppen til advokatselskapet Arntzen de Besche, seriegründer Jan Biti og Aasmund Frøseth, som har tilknytning til flere investerings- og konsulentselskaper.

- Selskapet blir klart i høst og består av personer med lang erfaring innen etableringer og utvikling av bedrifter. Vi vil samlokalisere oss med NTNU Accel. Nystartede selskaper skal kunne komme til oss, og få oppfølging av en mentor i fem måneder. Betalingen for mentorene vil komme i form av at de får andeler i selskapene. Om selskapet ikke klarer seg, vil eierne kunne avvikle uten å sitte igjen med gjeld til mentorene, sier Haugane.

I tiden som Siva-sjef fra 2013 til 2014 etterlyste Haugane større engasjement fra det private næringslivet i Trondheimsregionen for å få frem nye bedrifter. Han håper selskapet kan fylle dette hullet.

- Vi er også i ferd med å opprette et fond som skal kunne investere i bedriftene som tas inn i mentorordningen. Med mentorene er tanken at man skal unngå å gjøre nybegynnerfeil. Målet er at de gode oppstartsideene skal kunne vokse raskere til å bli levedyktige selskaper.

Når det gjelder finansiering av nyoppstartede bedrifter har Haugane også et prosjekt på gang med et system hvor vanlige personer kan investere mindre beløp i nyoppstartede bedrifter, såkalt crowd funding. Dette er imidlertid litt lenger frem, fordi lovverket må endres om det skal bli en realitet. Haugane sier han driver litt lobbyvirksomhet, og endres lovverket kan en fjerde bedrift opprettes.

Ikke ansatt selv

Hva Haugane selv skal gjøre når alle bedriftene er opprettet, har han ikke helt avgjort ennå.

- Hittil har all tiden min gått med på å drive prosjektene videre. Nå jobber jeg med å få de riktige folkene til å ta over de ulike prosjektene. Jeg ser for meg å være styreleder for droneselskapet og simulatorselskapet, og også mentor og styremedlem i TaAv. Men av disse prosjektene har jeg mest glede av ideen om kjøreopplæring på simulatorer, fordi det på sikt vi endre en hel bransje, sier han.

Erik Haugane har siden februar hatt kontor på Digs i Olav Tryggvasons gate i Trondheim. Digs er et kontorfellesskap hvor helt nyoppstartede bedrifter får en kontorplass for en billig penge. Her sammen med Runa Bjørke. Foto: OLE MARTIN WOLD +47 98631898
En av ideene Erik Haugane har jobbet med, er å utvikle en undervannsdrone som kan ta bilder under vann. Dette er en av skissene av hvordan dronen kan bli seende ut. Foto: Øyvind Stefanussen
Daglig leder i Technoport, Gøril Forbord, ønsker Hauganes initiativ velkommen. Hun mener det er avgjørende at lokale investorer i Trondheim bidrar til oppstart av nye bedrifter. Foto: VEGARD EGGEN