Det går fram av en politianmeldelse som Adresseavisen har fått tilgang til.

Politiet i Sør-Trøndelag bekrefter at saken er under etterforskning, og at den nylig er oversendt lensmannskontoret i Selbu og Tydal. Så langt er én person avhørt.

– Saken er nå til vurdering hos en politiadvokat. Det er han som avgjør hva som eventuelt skal gjøres videre, opplyser Selbu-lensmann Morten Kulseth.

NVE-medarbeideren som ifølge anmeldelsen skal ha utbetalt 15 000 kroner til hver av de tre grunneierne, mener anklagene mot ham er fullstendig grunnløse.

Opprivende strid

Storstilte vindkraftplaner i innlandet i Sør-Trøndelag har skapt dyp splid i flere lokalmiljøer. Grunneiere, kommunepolitikere og næringsliv ser muligheter til å tjene noen ekstra slanter. Reineiere, friluftsfolk og miljøvernere har gått kraftig imot.

Det eneste innlandsprosjektet som så langt har fått konsesjon fra NVE, er Trønderenergis planer om å bygge vindkraftverk på Stokkfjellet i Selbu. Strømmen skal fraktes via en ny 132 kilovolt kraftlinje de knapt tre milene fra Stokkfjellet til Nea transformatorstasjon i Tydal.

Størstedelen av den nye linja vil gå parallelt med en eksisterende høyspentlinje i dalføret.

– Betalte håndpenger

En drøy måned før prosjektet fikk konsesjon 18. desember i fjor, arrangerte NVE en befaring for berørte parter på Stokkfjellet og langs linjetraseen. Ifølge politianmeldelsen skal NVE-medarbeideren ha betalt håndpenger til tre grunneiere for at de ikke skulle møte opp på befaringen og protestere mot planene.

«Mottakerne av pengene har lovet NVE (..) å tie stille - ikke bidra til «støy» i konsesjonsprosessen», heter det i anmeldelsen.

Ingen av grunneierne Adresseavisen har vært i kontakt med, bekrefter at de har kjennskap til de påståtte håndpengene. Personen som har anmeldt forholdet, vil ikke stille til intervju eller svare på spørsmål.

NVEs rolle i utbyggingssaker er å innhente detaljert informasjon om fordeler og ulemper, veie disse mot hverandre, og så avslå eller innvilge en konsesjonssøknad. Et konsesjonsvedtak fra NVE kan ankes inn for Olje- og energidepartementet.

Vil få kompensasjon

NVE har ingen økonomisk interesse i den planlagte utbyggingen på Stokkfjellet. Det har derimot Trønderenergi. Prosjektleder Ingrid Vik sier selskapet ennå ikke har innledet forhandlinger om kompensasjon med de knapt 40 grunneierne langs linjetraseen, og at ingen av dem har fått utbetalt penger.

Først når det foreligger en rettskraftig konsesjon, vil grunneierne bli kontaktet.

– Det er kompensasjon i form av en engangserstatning. Erstatningstilbudet blir regnet ut fra prinsippene i en rammeavtale som vi inngår med grunneierne. Vi ønsker å komme til minnelige avtaler med grunneierne framfor ekspropriasjon, opplyser Vik.

Ifølge Vik fikk grunneierne en orientering om planene i et informasjonsmøte i juni 2013.

– I tillegg har alle som er berørt av nettilknytningen fått tilsendt dokumenter i saken. Det har vært veldig få uttalelser fra grunneierne i denne saken, og jeg har kun registrert én klage på NVEs vedtak, sier hun.

– Dette er absurd

NVE-medarbeideren mener anklagene mot ham er rent oppspinn.

Den betrodde medarbeideren i NVE hadde verken hørt om bestikkelsespåstandene eller politianmeldelsen da Adresseavisen tok kontakt før helga.

– Dette er vel noe av det mest grunnløse jeg noen gang har hørt om, sier han.

– Stemmer det at NVE før befaringen i fjor høst forsøkte å legge lokk på motstanden i forbindelse med utbyggingen av Stokkfjellet vindkraftverk?

– Nei. Vi er jo vant til at alle berørte slipper til på befaringer og offentlige møter. Der er vi vant til å ha motstandsfolket i flertall.

– Stemmer det at noen grunneiere fikk betalt for ikke å møte opp på befaringen, slik det hevdes i anmeldelsen?

– Det er helt absurde påstander. Hvis det er noen realitet i dette, har det ingen ting med NVE å gjøre. Vi har ingen interesse i noen av utbyggingssakene utover at vi som myndighet skal påse at saken er tilstrekkelig opplyst før vi treffer vedtak.

– Hvordan kan slike påstander ha oppstått?

– Jeg ser ingen grunn til å spekulere i det.

– Ikke uvanlig

Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE vil av prinsipp ikke kommentere en sak som er under etterforskning, men sier på generelt grunnlag at NVE jevnlig opplever på få anklager rettet mot seg i utbyggingssaker.

– Det er ikke uvanlig at det kommer inn anmeldelser når man er myndighet og fatter vedtak i saker som folk har sterke meninger om. I slike tilfeller går vi inn og ser om det er noe grunnlag for anklagen. Vi tar alle slike henvendelser seriøst, sier han.

Hillestad opplyser at ansatte i NVE aldri er dømt for korrupsjon eller bestikkelser i forbindelse med kraft- eller linjeutbygginger.

– Hva skal til for at en ansatt skal bli suspendert?

– Det må vurderes fra sak til sak, og aldri har vært aktuelt i NVE, svarer Hillestad.