Bryllupsfesten for 65 gjester til middag og hundre til kaffen, kommer til å koste rundt 60 000 kroner.

I september 2013 inngikk Martine Aune (22) og Adrian Sneeggen (26) forlovelse. Samme dagen satte de en dato for bryllupet. 30. mai 2015. En dato som i dag kun er én uke unna.

– Vi bestemte oss tidlig for når vi skulle gifte oss, slik at vi skulle ha tid til å spare. Vi vil ha råd til å unne oss den dagen vi drømmer om, sier Martine. Den kommende bruden smiler forventningsfullt i hvite blonder, dryssende perler og romantisk brudeslør hos butikken Agape som selger brudekjoler.

Gode foreldrebidrag

Det henger prislapper på alt, og det er lett å bruke mye penger når drømmedagen skal feires.

– Vi er inne i en tid der nordmenn har mer å rutte med på grunn av lav boliglånsrente og stabil lønnsvekst. Dermed bruker mange flere titusen kroner på å få en høy standard på bryllupet sitt, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Maria Setsaas.

Men et bryllup til 60 000 kroner er ikke mye til 65 gjester. Setsaas har tatt utgangspunkt i like mange gjester og havnet på 135000 kroner, altså mer enn det dobbelte enn hva brudeparet Aune/Sneeggen skal bruke.

– Vi har vært heldige og får noe billigere. Blant annet er min kommende svigerfar kokk og lager maten, og servitørene er familie og venner som stiller opp uten betaling, sier Martine.

Det unge paret har spart en del selv, og i tillegg har foreldre stilt opp.

Ingen hotellsuite

– Syns du 60 000 kroner er mye penger å bruke på en dag?

– Det er mye penger, men jeg synes egentlig det er greit å bruke såpass mye på et bryllup. Vi gifter oss bare en gang, og det er en viktig dag som bør bli slik vi vil ha den, sier Martine og prøver på et par hvite høyhælte sko med blå såle. For noe blått må det være på bryllupsdagen.

Det er mye Martine har valgt bort på den store bryllupsdagen også.

– For eksempel skjønte jeg ikke hvorfor alle mente vi må bo på hotellsuite natta etter bryllupet. Vi skal bo på hotell, men på vanlig rom, sier Martine. Martine og Adrian har allerede bodd sammen i tre år på Saupstad, og har derfor det meste av det de må ha i huset.

– Derfor ønsker vi oss penger til en reise isteden, og håper vi kan dra på en bryllupsreise etter at vi har fått gaver. Vi har ikke bestilt noen tur ennå, sier Martine.

Fra dugnad til vinranker

Også forbrukerøkonom Setsaas er opptatt av at et bryllup ikke blir mer kostbart enn hva paret har råd til.

– Et bryllup bør være godt innenfor brudeparets økonomiske rammer og ikke noe de må betale dyrt for over lengre tid, sier Setsaas.

– På søken etter den perfekte dag velger nok flere nå enn tidligere å ha store, dyre bryllup, ofte over flere dager. Det å bli smidd i hymens lenker ved et slott i Sverige eller blant vinrankene i Italia er noe som for mange høres minneverdig ut. Tidligere var ofte bryllupsfeiringen basert på dugnadsarbeid fra familie og venner, men i dag er det nok flere som må lånefinansiere denne kostnaden, advarer Setsaas.

Alle har budsjett

Bjørg Thun Braathen hos Agape er derimot ikke redd for at for mange drar kredittkortet ukritisk hos henne på jakt etter den ene, rette kjolen.

– Det er nesten ingen som kommer hit og sier at prisen på kjolen ikke betyr noe. De absolutt fleste har et budsjett å forholde seg til og vil ikke se på kjoler som koster mer enn det, sier Braathen.

Om en uke sier Martine ja til sin Adrian i Havstein kirke, og etterpå blir det fest i Odd Fellow-losjen på Jakobsli. Det er ikke spart på noe, men det er heller ikke kostet på mer enn hva de har råd til.

Martine skal ha på seg en annen kjole enn den på bildet neste lørdag.

Brudgommen vet fortsatt ikke hvordan hun vil se ut som brud.

Prislapper: Alt koster, også brudesløret. Foto: VEGARD EGGEN