Samtlige av årets søkere med petroleumsfag som førstevalg var mandag invitert til NTNU for å bli kjent med studiet og med næringen.

I et auditorium på Petroleumsteknisk senter ved Lerkendal fikk de blant annet møte tidligere statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som i mai ble ansatt som administrerende direktør i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Hvis man øker produksjonen fra norske felt med én prosent, så gir det 270 milliarder i ekstra verdier. Tenk om dere med deres hjernekraft kan være med på det, sa en engasjert Schjøtt-Pedersen til de kommende studentene.

Men kjølvannet av nedskjæringene i oljebransjen har søkertallet på studiet også stupt. I fjor søkte 286 på sivilingeniørutdanningen i petroleumsfag. I år har bare 77 søkt på de 45 studieplassene.

Arbeidsledige ingeniører

Tall fra Nav viser også at ledigheten blant oljeingeniørene har økt kraftig det siste året. Over 400 innen ingeniør- og IKT-fag sto uten arbeid i Sør-Trøndelag ved utgangen av mai. Det er nesten en dobling fra samme måned i fjor, og omtrent en tredel av dem var ingeniører innenfor petroleumsfag.

Men Schjøtt-Pedersen sier til Adresseavisen at det viktig å få frem for studentene at olje- og gassindustrien vil være Norges dominerende næring også i fremtiden.

– Det er utrolig spennende muligheter foran oss. Men det er en syklisk næring, det ser vi nå. Men jeg tror en samlet næring føler seg sikker på at aktiviteten vil holde seg høy også fremover, sier han, og peker på at det kun er i fjor og forfjor at det investert mer på norsk sokkel enn i år.

– Men oljeselskapene og leverandørindustrien har nedbemannet kraftig, og det er anslått at 10 000–15 000 jobber har blitt borte. Er du trygg på at du har rett når du forteller studentene at det er en fremtidsnæring?

– Ja! Det sier jeg for å vise at en tidligere politiker kan svare tydelig. Og jeg er sikker fordi verden har et stort behov for energi. Olje og gass vil utgjøre en stor andel av energimiksen. Vi har helt nye anslag som viser at vi har store ressurser på norsk sokkel, og utvinning i Norge vil være viktig for å møte klimautfordringen. Både for at gass kan erstatte kull, men også fordi vi produserer olje effektivt. Summen gjør at jeg er trygg på at dette er en fremtidsnæring, sier Schjøtt-Pedersen, som vil møte motbør fra miljøorganisasjonene for påstanden om at norsk olje og gass er viktig for miljøet.

Slekt i bransjen

Søkerne fikk mandag også møte professorer og petroleumsstudenter, og dagen ble avsluttet med et besøk på Studentersamfundet. Flere av søkerne har foreldre som i næringen.

Tarjei Vefring Stordal hadde kommet opp fra Stavanger, og sier han ikke er bekymret for å få jobb hvis han velger petroleumsstudier ved NTNU.

– Jeg har en far som er i oljenæringen, og han sier at nedskjæringene er små sammenlignet med hva de har vært tidligere. Jeg har selv tatt geofag på videregående, og syns det er interessant og spennende. Jeg var ikke i tvil om å søke, selv om jeg ikke har bestemt meg for hva jeg skal gå velge, sier han.

Vilde Meyer fra Trondheim har også en far i oljenæringen, er heller ikke bekymret for jobbmulighetene.

– Nei, de sier at når oljeprisen er lav nå, så er det større sjanse for at den er høy når vi er ferdige om fem år. Så jeg er ikke bekymret foreløpig, i hvert fall, sier hun.

– Betryggende

Henrik Bjering Strand fra Rakkestad har derimot ikke slekt i oljebransjen, og syntes det var beroligende å få møte fagfolk på NTNU.

– Situasjonen som er beskrevet i avisene har gjort inntrykk, men da er det betryggende å komme hit og høre på dem som kan dette, sier han.

Søkere: Henrik Bjering Strand, (f.v.), Aslak Strand, Tarjei Vefring Stordal, Andreas Abrahamsen og Vilde Meyer har petroleumsfag som førsteønske. Foto: jens petter søraa
Klima: Schjøtt-Pedersen mener norsk gass bør erstatte kullkraft. Foto: jens petter søraa