Fosen Fjord Hotel i Åfjord hadde forberedt seg på godt belegg i tre-fire år framover.

I tillegg planla daglig leder Rolf Holtermann Holmen en brakkerigg med plass til 250-300 personer.

– Nå er det lost business, sier han.

Holmen vil ikke anslå hvor store inntekter han går glipp av.

– Men det er snakk om betydelige summer, sier han.

Les også: 200 mill. i vasken etter vindkraft-nei

Les også: - Det var ikke dette vi jobbet for

– Vi er i kjelleren nå

Investeringer for mellom 15 og 20 milliarder kroner kan ryke etter at Statkraft-styret onsdag bestemte seg for å skrinlegge seks planlagte vindkraftutbygginger på Trøndelagskysten.

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) satte seg i går på flyet til Oslo nærmest på måfå for å møte sentrale politikere ansikt til ansikt.

– Det er sikkert bare tull, men jeg er nødt til å gjøre det. Vi har i åtte år forberedt oss på en vindkraftutbygging. Det kan ikke gå upåaktet hen, sier Stjern.

– Vi er i kjelleren nå, og så skal vi reise oss igjen, understreker hun.

De seks vindparkene som nå er droppet, hadde en kostnadsramme på 11-12 milliarder kroner. I tillegg kommer 5-7 milliarder kroner til den planlagte kraftlinja fra Namsos til Surnadal, som skulle bygges ut i tre etapper.

Statnett ville torsdag ikke bekrefte at linja ryker, men selskapet har flere ganger uttalt at utbyggingen står og faller på at det bygges et stort antall vindmøller langs kysten.

– Vi trenger tid til å vurdere hva Statkrafts beslutning betyr for våre investeringsplaner, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Statnett.

Les også: Skuffet over vindkraft-nei

5 milliarder tapt?

Rådgivningsselskapet Ask har anslått at opptil 20 prosent av investeringskostnadene i en vindpark tilfaller lokalt og regionalt næringsliv. Statnett opererer med et tilsvarende tall for høyspentlinjer.

I tillegg kommer tapte inntekter for et stort antall grunneiere. De berørte kommunene hadde dessuten forberedt seg på flere titalls millioner i årlige skatteinntekter fra vindparkene.

Totalt kan Trøndelag tape opptil 5 milliarder kroner på at vindplanene er lagt i skuffen, sannsynligvis for godt.

– Fosen og Snillfjord var veldig kostnadseffektive prosjekter. Vi hadde tro på at dette skulle gå, men kraftmarkedet har utviklet seg slik at vi ikke greier å få lønnsomhet, sa konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen på en pressekonferanse torsdag.

Ifølge konsernsjefen har Statkraft brukt 200 millioner kroner på å planlegge de seks vindparkene.

Kjell Inge Skaldebø, prosjektleder i Vindkraft Fosen, har vært bindeledd mellom utbyggerne og lokalt næringsliv. Han frykter ikke umiddelbare konkurser og oppsigelser, men sier mange er fryktelig skuffet.

– Selv om Statkraft hele tida har tatt forbehold, har mange leverandører rigget seg til for at dette skulle bli noe av, sier han.

Les også: Dropper vindparkene på Fosen

Lien: –Overrasket og skuffet

Selv om Statkraft er heleid av den norske staten, kom beslutningen om å droppe Fosen, Hitra og Snillfjord bardust på regjeringen. Nylig fikk vindkraftutbyggerne skattekutt, slik de i mange år har bedt om.

– Jeg er både skuffet og overrasket, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til Adresseavisen.

Regjeringen sørget før jul i fjor for å styrke egenkapitalen i Statkraft med ti milliarder kroner, blant annet for å kunne finansiere en storstilt vindkraftsatsing i Norge. Lien konstaterer at Statkraft inntil nylig har stått fast ved at prosjektene i Trøndelag var økonomisk robuste.

– Det er underlig at andre selskaper ser helt annerledes på det, sier Lien, og viser til at Trønderenergi, som er Statkrafts partner i Fosen Vind, så seint som 25. april vedtok å bygge ut Skomakerfjellet vindpark i Roan.

– Det er ikke vår rolle å gjøre kommersielle vurderinger, men vi ser ikke helt hva som har endret seg i markedet på bare få uker, sier Lien.