På et styremøte i Fosen Vind tirsdag kveld ble de tre selskapene enige om å kartlegge alternativer uten Statkraft på laget.

– Krevende

18. juni skal Statnett-styret etter planen fatte en investeringsbeslutning for høyspentlinja fra Namsos til Surnadal. Uten denne linja vil ikke vindkraften kunne fraktes ut til forbrukerne.

– Det betyr at vi har ei drøy uke på å finne ut om det foreligger noen realistiske alternativer. Det som er mest krevende, er at det kreves en utbygging på til sammen 1000 megawatt (MW) nord og sør for Trondheimsfjorden, sier konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold.

I utbyggingsplanen som Statkraft skrinla for en uke siden, var det lagt opp til å bygge 600 MW på Fosen, og 400 MW i Snillfjord og på Hitra. Det er i tråd med konsesjonen for linja mellom Namsos og Surnadal.

– Det er litt forskjellig frister for de tre delutbyggingene, men konsesjonen er gitt for en gjennomgående linje fra nord til sør, fordi man trenger økt kapasitet, sier seksjonssjef Rune Flatby i NVE.

Første stopp i Åfjord?

Nå vil Gjersvold og partnerne forsøke å overtale Statnett til å bygge de første 12 milene sørover fra Namsos, og gjøre en foreløpig stans i Åfjord. Det vil kunne berge de tre vindparkene i Åfjord og Roan som planlegges av Fosen Vind, der Trønderenergi, NTE og Agder Energi er medeiere.

Det er en allmenn oppfatning i bransjen at økonomien i prosjektene på Fosen er langt bedre enn i de tre vindparkene Statkraft planla sør for Trondheimsfjorden. Statkraft åpnet i helga for å selge sin andel i vindparkene.

– Det som må utfordres, er Statnetts måte å regne samfunnsøkonomi på. De bør legge opp til en faset utbygging, der man tar en investeringsbeslutning på Fosen først, og så jobber med å få fram nok vindkraft sør for Trondheimsfjorden på et seinere tidspunkt, sier Gjersvold, som mener det er åpenbart at en ny sentralnettslinje gjennom Midt-Norge bør gå langs på kysten, fordi det er der forbruksveksten kommer.

Ifølge Gjelsvold er Trønderenergi, NTE og Agder Energi er i stand til å bygge de tre vindparkene på Fosen alene, forutsatt at de får en finansiell investor inn på eiersida.

– Kapital trenger ikke å bli den største utfordringen så lenge utbyggingen kan skje i flere faser, sier han.

Almlid: – Vi vil bidra

Statkraft eier 45 prosent av aksjene Agder Energi, men konsernsjef Tom Nysted forsikrer at selskapet vil vurdere økonomien i Fosen Vind helt uavhengig av den største eieren.

– Vi har våre egne prisprognoser og egne analytikere som vurderer situasjonen ut fra vårt ståsted, sier han.

Sentrale Ap-politikere rykket ut i Adresseavisen onsdag og advarte Statnett om å legge Fosen-linja død i styremøtet 18. juni. Statnetts styreleder Kolbjørn Almlid sier han ønsker å være løsningsorientert.

LES PÅ PLUSS: - Ikke dropp ny høyspentlinje langs Trøndelagskysten

– Selvfølgelig skal vi ikke utelukke at det arbeides med andre alternativer, som også vil kreve nett. Derfor må vi ha to tanker i hodet samtidig. Den ene er at Statkraft har sagt nei. Den andre at det kan komme opp andre planer for utbygging, sier han.

Almlid tror ikke det vil foreligge et realistisk alternativt allerede 18. juni, men antyder at døra kan bli stående på gløtt også etter denne datoen.

– Statnett vil vær åpen for å bidra til en løsning, sier han.

Bygging av flere vindmøller kan gi ekstra inntekter til kommunene på Fosen. Foto: Dan Ågren