Totalt har antallet ansatte i olje- og oljeserviceselskapene i Trøndelag falt med rundt 330 ansatte siden september i fjor høst. Det er en nedgang på 3,5 prosent.

Det viser tall fra NAV og Brønnøysundregistrene som er bearbeidet av konsulentselskapet GKHygen Energi i Trondheim.

Se hvordan de største bedriftene i Nord- og Sør-Trøndelag har klart seg gjennom oljenedturen i kartet øverst i artikkelen. For mobil: Se kartet nederst i artikkelen.

Daglig leder Gunn Kari Hygen sier at det er de store selskapene som først og fremst har kuttet, etter at oljeprisen begynte å falle dramatisk i fjor høst.

- Til tross for at det har vært kuttene i de store bedriftene som er knyttet opp mot olje- og gassnæringen som har stjålet overskriftene, er bildet veldig sammensatt her i Trøndelag. Noen store bedrifter har kuttet kraftig, samtidig har enkelte mellomstore bedrifter faktisk økt bemanningen fra i fjor høst til juni i år, sier Hygen.

- Bildet er ikke dramatisk i Trøndelag, hittil ser det ut til at «våre bedrifter» har klart seg bedre enn ellers i landet, legger hun til.

Ser du feil eller mangler i tallmaterialet? Ta kontakt slik at vi kan korrigere det.

9400 stillinger

Hygen har gjennom sitt selskap fulgt utviklingen i olje- og oljeservicebedriftene i Trøndelag over en årrekke. Hun har identifisert totalt 220 selskaper som enten jobber direkte med olje- og gass, eller er leverandører til industrien.

I Adresseavisens oversikt er NTNU og Sintef i all hovedsak holdt utenfor statistikken. Unntaket er Sintef Energi, Sintef Petroleum og Marintek, hvor en stor del av de ansatte er direkte eksponert opp mot olje- og gassektoren.

Basert på hvor stor del av de ansatte i de ulike bedriftene som jobber i Trøndelag, og hvor stor del av bedriften som leverer til olje- og gassnæringen, er det også laget detaljerte kalkyler for hvor mange ansatte som er direkte eksponert opp mot næringens opp- og nedturer.

- Tallene viser at det per 6. juni var 9420 personer som jobbet inn mot olje- og gassnæringen i Trøndelag. Det er rundt 330 færre enn i september i fjor, sier Hygen.

Ingeniørselskapene blør

Både høsten og våren har vært preget av store nedbemanninger i de store ingeniørbedriftene. Reinertsens olje- og gassavdeling har siden september i fjor blitt 166 færre i Trøndelag. Aker Solutions har kuttet med 114 ansatte i Trøndelag, mens Aibel har kvittet seg med 13 ansatte i Nord-Trøndelag og Midt-Norsk stillas i Verdal har 81 færre ansatte ved inngangen av juni.

I tillegg har flere selskaper, deriblant Statoil, varslet større kutt etter at tallene er innhentet. Statoil ønsker på landsbasis å kutte oppimot 1500 stillinger og rundt 500 konsulenter. EMGS har varslet kutt på 70 ansatte, mens både Prezioso Linjebygg og Weatherford Laboratories har sagt opp flere gjennom året. Kværner Verdal har også sendt ut permitteringsvarsel til 60 ansatte.

- Det er slik at varslede oppsigelser virker med en viss treghet. Det vil si at de som blir sagt opp i dag, som regel har tre måneders oppsigelse. Er det permitteringer det er snakk om, vil disse også gå permittert noen måneder før de eventuellt blir sagt opp, og tallene endres i ledighetsregistrene, sier Hygen.

Flere bedrifter øker

Bildet viser at Trøndelag på langt nær er like rammet av oljeprisfallet som flere andre regioner, deriblant Hordaland og Rogaland. På landsbasis har det forsvunnet mer enn 20 000 oljejobber, ifølge DNB Markets. En relativt liten andel av disse har kommet i Trøndelag, viser tallene.

Flere av bedriftene har også økt sin bemanning fra i fjor høst og gjennom våren. Blant annet har Bredero Shaw Norway i Orkdal økt med 84 ansatte i løpet av høsten og våren.

Kongsberg Seatex økt bemanningen med 33 personer i Trondheim, mens Boa Offshore har økt bemanningen med 34 personer. Også Marine Cybernetics og Resmann har økt bemanningen med henholdsvis 36 og 7 stillinger.

- De som viser at de kan skape mer effektive løsninger i dagens marked, de har en mulighet til å styrke sin posisjon nå. Kværner Verdal er et lysende eksempel i så måte og mange bedrifter intensiverer nå utviklingsinnsatsen sin, sier Hygen.

Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen