– Dette er et helt spesielt år, sier assisterende landbruksdirektør Anstein Lyngstad i Nord-Trøndelag.

– Vanligvis skyter kornet ved sankthans. Men nå er kornet nysådd mange steder.

Den seine våren og de store nedbørsmengdene førte til at rundt 60 000 mål i Nord-Trøndelag lå usådd rundt 10. juni.Les også: Hveten takler dårlig avlingsvær bedre enn fryktet

Utnytter godværet

- Heldigvis har vi i mellomtiden hatt en godværsperiode som bøndene har utnyttet godt. I slutten av juni var det aller meste av arealet sådd, sier Lyngstad.

Men vekstsesongen er sterkt forsinket.

– Vi ser for oss at det blir tresking i slutten av september, kanskje i begynnelsen av oktober, sier leder i Nord-Trøndelag Bondelag, Asbjørn Helleland.

– Men når vi har kommet så langt på høsten, blir problemet å få kornet tørt.

Han anslår at avlingen kan bli 30–40 prosent mindre enn normalt.

Uansett er kornbøndene nå avhengige av en varm og god sommer. Bare en drømmesommer kan redde kornhøsten, mener Arnfinn Lyngstad.

Les også: Kornkrise i Trøndelag

Byttet ut korn med gras

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, har selv valgt å så raigras på 200 av de 300 målene der han vanligvis dyrker korn.

– Vi er blant dem som har møtt store utfordringer denne våren, og mente det ble for sent å så. For øvrig er bildet preget av svært store variasjoner. Regnbyene har vært veldig lokale. Noen har gjennomført våronna på normal tid. Men noen av dem igjen har opplevd at regnet og kulden har gjort vekstforholdene så dårlige at kornet ikke utvikler seg, Og mens mange har sådd i den siste godværsperioden, er det også dem som ennå ikke har fått såkornene i jorda, sier Bartnes.

Han påpeker at problemene ikke bare gjelder kornbøndene.

– Også grønnsak- og potetbransjen er rammet av den kalde og våte våren.

Sauer på innmark

Også i Sør-Trøndelag har den kalde forsommeren skapt problemer – men langt fra så alvorlige som i nord. Og i begge fylkene er grasavlingene gode.

– Men det ligger fremdeles mye snø i fjellet. Den sene smeltingen har ført til sauebønder ikke har fått sluppet dyrene på beite i fjellet. Det gjelder blant annet i fjellbygder som Oppdal og Haltdalen, sier Lars Morten Rosmo, leder av Sør-Trøndelag Bondelag.

Les også kommentaren Slaget om maten vår

Etterlyser landbruksministeren

Stortingsrepresentant Marit Arnstad er overrasket over at ikke de sentrale landbruksmyndighetene har engasjert seg i den vanskelige situasjonen for kornbøndene i Nord-Trøndelag. Selv var hun nylig på et møte med bondelagsleder Lars Petter Bartnes og de fire kommunene som er hardest rammet, Verdal, Levanger, Inderøy og Steinkjer.

– Riktignok er situasjonen noe bedret ved at de fleste nå har fått sådd. Men tresking i oktober er risikosport. Og det er begredelig å se åkrene på Innherred og Inderøy. Her er det snakk om 1000 bønder som kan få store problemer med avlingen. Det vil kunne gi dem store problemer med likviditeten, sier Arnstad.

Hun roser de lokale myndighetene på Innherred og Inderøya for å ha satt opp en rådgivningstjeneste for gårdbrukerne.

– Men jeg synes det er rart landbruksministeren ikke kommer på banen. Hadde denne krisen rammet en annen næring, ville statsrådene troppet opp på løpende bånd, sier Arnstad.

Lars Petter Bartnes Foto: Leif Arne Holme