Kravet om CE-merking av prefabrikkerte stål og aluminiumskonstruksjoner trådte i kraft 1 juli 2014. Et år etter at påbudet ble innført, mener Trondheim Stål at mange bedrifter fortsatt tar snarveier og gir blaffen i å følge lover og regler.

– For oss som har investert betydelige beløp i sertifisering for CE-merking er det frustrerende å konkurrere mot useriøse aktører som gir blaffen i å følge opp de nye påleggene, sier Knut Eidsmo, eier og daglig leder i Trondheim Stål.

Ved å CE-merke sine byggevarer påtar produsenten seg ansvaret for at byggevaren er i samsvar med byggevaredirektivet. Dette vil si at produktet er sikkert og at dette kan dokumenteres.

Eidsmo legger ikke skjul på at prosessen frem mot CE-merking har vært en ressurskrevende øvelse for selskapet. I over et år har de holdt på med arbeidet som har kostet selskapet over 1,5 millioner kroner.

– Vi har brukt store ressurser på papirarbeid, sertifiseringer og innføring av styringssystemer. Da er det ekstra frustrerende å se at vi må konkurrere mot «cowboyer» som nærmest stiller på byggeplassen med spett og hammer, sier Eidsmo.

Stort problem i hele Norge

Norsk Stålforbund og Direktoratet for byggkvalitet bekrefter overfor Adresseavisen at det fortsatt er flere bedrifter som ikke tilfredsstiller kravene, og at problemet også er omfattende i Trøndelag.

– Vi ser at det er en del ulovlig omsetning. Noen vil ikke innrette seg, andre kjenner ikke til de nye kravene. Det er ofte de minste aktørene som kommer sist, sier Kjetil Myhre i Norsk Stålforbund.

Konsekvensene av dette har Trondheim Stål fått erfare. De hevder at de flere ganger er blitt valgt bort på grunn av at de ikke kan konkurrere på samme prisnivå.

– Vi jobber mye med entreprenørsiden og byggindustrien, og i begge instanser er det altfor få som kan regelverket. De benytter derfor ofte bedrifter som ikke er godkjent på grunn av at det er billigere. Dette er aktører i markedet som egentlig ikke har lov til å gjøre arbeidet de utfører, sier Eidsmo.

– Slik situasjonen er nå, skjer ikke konkurransen på like vilkår. Nå må det stilles krav og det må ha konsekvenser når du bryter loven og ikke har sakene i orden.

Vil ta snylterne

Direktoratet for byggkvalitet varsler nå at de er i ferd med å gjennomføre en omfattende kontrollvirksomhet av prefabrikkerte stålkonstruksjoner, i håp om å eliminere problemet.

– Vi skal ha en omfattende kampanje i hele 2015 for å avdekke bedriftene som ikke er sertifisert, dette er basert på anmeldelser fra bedrifter som jobber på dette markedet, sier Mathieu Veulemans, seniorrådgiver i Direktoratet for byggkvalitet.

Selv om dette er nettopp hva Eidsmo etterlyser, er han skeptisk til virkningen.

– Det veldig bra at de har denne kampanjen, jeg håper at de går på de rette plassene og at det er en del som blir tatt. Men jeg tror likevel ikke konkurransen blir noe lettere i 2016 på grunn av at det er så mye stålvarer som kommer over landegrensene fra Øst-Europa og hele verden, avslutter Eidsmo.

– Har tatt flere allerede

Blir du tatt for ulovlig omsetning av stålkonstruksjoner kan det få alvorlige konsekvenser.

– Der ulovligheter avdekkes vil bedriften få advarsel om produksjonsstans og tvangsmulkt, og overtredelsesgebyr før vi treffer vedtak. Vi bestemmer sanksjoner som står i forhold til overtredelsen, sier Mathieu Veulemans, seniorrådgiver i Direktoratet for byggkvalitet.

Direktoratet har i 2015 en stor tilsynskampanje for å avdekke bedriftene som bryter reglene. Veulemans forteller at de har 33 pågående saker i forbindelse med kampanjen, hvor fem saker gjelder bedrifter i Trøndelag. For at kampanjen skal bli så effektiv som mulig oppfordrer han også til at aktørene i bransjen selv tar kontakt med tips.

– Det skjer en del ulovlig omsetning, og det er grunnen til at vi satte i gang denne kampanjen. Men bildet er også mer nyansert. For en god del tips vi fulgte opp hadde bedriftene i mellomtiden blitt sertifisert, eller hadde satt i gang prosessen, mens andre bedrifter bruker sertifiserte leverandører.

Et annet ledd i kampanjen opplyser direktoratet er informasjonsarbeid for å øke kunnskapen i bransjen og kommuner.

– Sertifisering er ekstremt viktig og CE-merking er ikke bare et klistermerke. Det beviser at leverandør av prefabrikkerte stålkonstruksjoner har gjort ting riktig. At en uavhengig tredjepart sikrer kvaliteten på produktene er helt nødvendig. fastslår Veulemans.

VIKTIG: Verneombud Per Arne Fossum og resten av de ansatte er opptatt av sikkerhet og at alle papirer er i orden. Her er han i ferd med å slipe stål i produskjonshallen. Foto: Glen Musk
KOSTBART: I over et år har selskapet holdt på med arbeidet for å bli sertifisert, og har kostet over 1,5 millioner kroner. Foto: Glen Musk