– Dette er syv ganger høyere enn vi har hatt de siste elleve årene. Sammen med de utfordringer og det kostnadsnivået vi har fra før ved dette anlegget, som har gått med underskudd hvert år fra og med 2008, setter dette driften ved vår virksomhet i fare.

Det sier Rune Johnsen, konsernsjef i Kjeldstad holding.

Forrige gang Kjeldstad trelast ble taksert var i 2004. Det resulterte i en verditakst på 66 millioner kroner for tomt og bygninger, hvor halvparten ble fastsatt som grunnlag for eiendomsskatt (33 millioner kroner). Med en skattesats på syv promille resulterte det i en årlig eiendomsskatt på 231 000 kroner. Også den gang klaget Kjeldstad på takseringen uten å få medhold.

I januar ble det foretatt en ny taksering av alle skattepliktige i Selbu kommune, med unntak av vannverk. Resultatet for Kjeldstad ble at taksten ble justert opp til 230 millioner kroner, som gir en årlig eiendomsskatt på 1,6 millioner kroner.

– Den forrige taksten var etter at vi hadde gjort de fleste store investeringene våre som fortsatt er her i dag, så situasjonen er ganske lik. Den gang valgte man å unnlate driftsmidler og produksjonsutstyr fra skattegrunnlaget. Vi skjønner ikke hvorfor verdsettingen av verdier skal være så forskjellig, sier Rolf Solberg, administrerende direktør i Kjeldstad trelast.

– Slike økninger i kostnader som dette fører for det første til at vi setter alle investeringer i Selbu på vent før denne saken er avklart, og da forutsatt med et positivt utfall.

Svært dramatisk

I 2012 hadde Kjeldstad trelast et negativt resultat før skatt på 4,9 millioner kroner, i 2013 var underskuddet økt til 10,3 millioner kroner. Dette har vært gjennomgangsmelodien de siste årene, før man i 2014 fikk snudd trenden og leverte et resultat før skatt på 2,6 millioner kroner i pluss.

– At eiendomsskatten er et viktig virkemiddel for å få inntekter til kommunen respekterer vi. Men i vårt tilfelle med en syvdobling av skatten for oss som allerede taper penger og gjør vårt ytterste for å overleve, er det dramatisk, sier Solberg.

– Vi har vært refinansiert fullstendig og kommet oss delvis på beina igjen. Vi har snudd på hver lille kostnadspost vi måtte ha, for å redusere disse til et minimum og oppnå lønnsom drift.

Kjeldstad trelast i Selbu er eid av morselskapet Kjeldstad holding, som også har avdelinger i Støren og Levanger. Hvis eiendomsskatten blir opprettholdt på dagens nivå kan det være derfor være aktuelt i stedet å investere mer i disse avdelingene.

– Det å utvikle bedriften videre med å reinvestere er noe en alltid må gjøre for å overleve, det blir fryktelig vanskelig nå. Vi vet ikke om det vil være lønnsomt med den type investeringer lenger, og da vil flere investeringer gå til andre steder hvor vi får en riktigere skattemessig vurdering, forteller Johnsen.

Vil ikke ta kommunen

Kjeldstad har hyret advokathjelp i forbindelse med klagesaken, og er fullt klar over regelverket. Likevel mener de at det er mulig å gjøre unntak.

– Per i dag skal driftsmidler og produksjonsutstyr være med i eiendomsskattegrunnlaget, men selv med dagens regelverk kan man unnta driftsmidler som ikke er en integrert del av byggene. Det mener vi er tilfelle her, men det håndheves veldig strengt, sier Rolf Solberg.

– Det som er viktig for oss er ikke å henge ut verken kommunen, takstnemnda eller takstmannen. Det vi ønsker å få frem med vårt eksempel her i Selbu er at det sammenlignet med noen få år siden er en enorm endring i skattetaksten på omtrent samme produksjonsanlegg.

Får støtte fra NHO

Kjeldstad får støtte fra Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) i Trøndelag, som mener at eiendomsskatt på produksjonsutstyr bør avskaffes på grunn av at praksisen varierer for mye, og det kan være et hinder for verdiskaping.

– Det er ikke en enkel sak, vi har stor forståelse for at kommunene er redd for å miste skatteinntekter. De har mye velferdsproduksjon som de skal forvalte og er avhengig av inntekter. De inntektene får de fra bedrifter som står for verdiskaping og leverer skatteinntekter, sier Merethe Storødegård, regiondirektør i NHO.

– Likevel må noen ta en diskusjon om takstsystemet, som vi mener er urettferdig og varierer stort ut ifra hvem som er takstmann. Det gir ikke like konkurransevilkår. Vi støtter regjeringens forslag om å unnlate skatt på produksjonsutstyr og driftsmidler, og synes det skulle vært vedtatt allerede i går, sier Storødegård.

– Følger bare boka

Selbu kommune mener de ikke kan gjøre unntak fordi alle skal behandles likt.

– Jeg forstår at det oppleves dramatisk for Kjeldstad, og det er veldig beklagelig at det blir slike store hopp på et år. Men det er viktig å understreke at dette gjelder for samtlige skatteobjekt i kommunen siden vi nå følger boka, sier Anne Grete Bakken Stokmo, kontroller i takstnemnda i Selbu kommune.

Forrige gang det ble gjort taksering av Kjeldstad trelast var i 2004. Den gang valgte takstnemnda å unnlate produksjonsutstyr og driftsmidler fra takstgrunnlaget, men nå mener kommunen det ikke er mulig å fortsette den samme praksisen.

– De mulighetene vi har til å utøve skjønn er vurdert, men likhetsprinsippet er veldig viktig for eiendomsskatten, at man skal behandle alle likt. Derfor kan vi ikke unnlate driftsmidler og produksjonsutstyr i den siste taksten. I tillegg så har man legalitetsprinsippet som sier at det må ha hjemmel i loven, forteller Stokmo.

Utelukker ikke endringer

Da takstmannen besøkte sagverket i januar hadde det nettopp vært en brann i en anleggsmaskin. Kjeldstad mener takseringen har manglende dokumentasjon og har derfor klaget på kommunens vedtak.

Som en følge av dette vil det bli foretatt en ny taksering i august.

– Det vil trolig bli en endring i utskrevet skatt siden den har blitt gjort på mangelfullt grunnlag. Virksomheten består også av flere eiendommer som vi må kontrollere eierforholdet av.

– Kan den også bli oppjustert?

– Jeg vil ikke spå noe om hvilken retning endringene vil ta, annet enn at det vil bli gjort en ny vurdering.

Vil endre reglene

Finansdepartementet har sendt ut et høringsforslag som går ut på å fjerne eiendomsskatten på maskiner. Høringsfristen er satt til 10. september, og hvis forslaget går igjennom kan endringene tre i kraft fra skatteåret 2017.

– Det er veldig greit at det blir en opprydding i systemet for eiendomsskatt for det er såpass vanskelig og omfattende når det gjelder lovverk og rettspraksis. Men vi vil nok tape en del i inntekter hvis det skjer, sier Stokmo.

Selbu kommune har totalt 17,5 millioner kroner i inntekter fra eiendomsskatt, hvor cirka 7,5 millioner kr1oner kommer fra skatt på maskin og produksjonsutstyr.

STØTTER REGJERINGEN: Kjelstad Trelast håper høringsforslaget til Finansdepartement skal gå igjennom slik at den dramatiske økningen av eiendomsskatt blir kortvarig. Foto: Kristian Helgesen
PÅ VENT: Kjelstad Trelast stopper alle investeringer i Selbu frem til skattespørsmålet er avklart. Foto: Kristian Helgesen