- Endelig trønderbær! Jeg har vært på Østlandet i sommer og spist jordbær der, men de er ikke i nærheten av så gode som disse, sier Ingrid Løhre Hunnestad fra Malvik, etter for første gang i år ha kjøpt en kurv med jordbær fra Trøndelag.

En bløt og kald forsommer har forsinket jordbærsesongen i Trøndelag med nesten én måned. Nå begynner flere av jordbærdyrkerne i Trøndelag å komme i gang med plukkingen, men de frykter at prisene har blitt presset for langt ned.

- Norske jordbærbønder kan ikke leve med den prisen vi ser nå, sier Alf Vikan, som dyrker jordbær på Asphaugen i Steinkjer.

Rema 1000 har den siste tiden solgt jordbær til 19,90 kroner per kurv, og Vikan forteller at bønder enkelte steder i landet har opplevd å få 15 kroner per kurv hele sesongen.

- Jeg håper at prisen i Trøndelag vil stige. Den har ligget på dette lave nivået i to uker, sier Alf Vikan.

- Følger til enhver tid markedet

Kommunikasjonssjef Marianne Moen i Rema 1000 sier at konkurransen i markedet har presset prisen ned, og at det er tilgangen til jordbær og været som vil avgjøre hvorvidt prisene holder seg der de er nå.

- I Rema 1000 er alltid målet å ha høyeste kvalitet til laveste pris. Vi følger til enhver tid markedet, og med hard konkurranse blir prisen lav. Både produsent og leverandør får sin rettmessige betaling selv om prisen til kunden er uvanlig god, sier Moen.

Morten Gustad, som holder til i Sparbu i Steinkjer, er med sine 170 mål med jordbæråker den største jordbærprodusenten i Trøndelag. Han forteller at de så vidt har begynt innhøstingen.

- Vi har plukket et førsteårsfelt, men det er bare ti kasser om dagen. Vi begynner nok for alvor til helgen, og bærene vil komme i butikkene i Trondheim litt ut i uka, sier Gustad.

Også han mener prisene for tiden ligger for lavt.

- Vi er vant til å kunne selge for 40 kroner per kilo, men nå ligger kiloprisen på 30 kroner, sier Gustad.

Frykter at importerte bær vil holde prisen nede

Avisen Fædrelandsvennen skrev i forrige uke at jordbærbønder reagerer kraftig på at Bama har importert 200 tonn jordbær fra Sverige, noe de mener har presset ned prisen og gått ut over salget av norske bær.

Gustad tror importen kan gjøre det vanskeligere å få prisen opp igjen til et ønskelig nivå.

- Vi håper å få kiloprisen på jordbær opp med ti kroner, men det kan bli vanskelig på grunn av de svenske bærene som har blitt importert, sier Gustad.

Også Alf Vikan frykter at import av bær kan holde prisen på de norske jordbærene nede.

- Spørsmålet er om importen blir større. Det vil påvirke både privatsalg og salget i butikken, når folk kan kjøpe jordbær for 10-20 kroner per kurv, sier han.

Produktsjef for bær i Bama, Roger Utengen, sier at de for tiden ikke har noen svenske bær inne, og at de kun importerer når det er for lite norske bær å få tak i.

- Norske varer prioriteres alltid i Bama og vi kjører norske bær så lenge det finnes. Bøndene bør ikke bekymre seg for importen, det går ikke ut over norsk produksjon, forsikrer Utengen.

Når det gjelder prisen for jordbær sier Utengen at den er på vei opp.

- Prisen er på vei oppover. Den ble satt opp litt i helgen, og øker kanskje litt i uka fremover, sier han.

Håper sesongvariasjon gir prisøkning

På Frosta har også jordbærdyrker Lars Viken begynt plukkingen.

- Vi er midt i det mest hektiske nå, og vi har gjort mye, men sesongen varer nok i tre uker til, kanskje en måned, sier Viken.

Også Vikan mener prisnivået er for lavt, men håper det vil endre seg når høysesongen i andre deler av landet nå er på hell.

- Prisen er dårlig. Det selges mye billige bær i butikkene, og grossistprisen har ligget på under 20 kroner per kurv. Jeg håper at de har gjort unna det største i sør, og at sesongen i sør er litt på hell, slik at vi får litt bedre priser her i Trøndelag, sier Viken.

Ifølge Utengen i Bama er det stor etterspørsel etter trønderbær både i Nord-Norge og Trøndelag, men også på Østlandet, og han tror at prisene vil stige etter hvert som det går tomt for bær dyrket andre steder.

- Om ikke været ødelegger for det, så vil vi ha forsyning av bær i fem til seks uker fremover. Senere i sesongen, når det blir et mindre kvantum av tilgjengelige bær, vil prisen bli høyere, sier Utengen.

Trønderbær til langt ut i august

I Lensvik har jordbærdyrker Konrad Bækkedal begynt plukkingen, og bærene har allerede funnet veien til Torvet. Han tror trønderne kan forvente seg trønderbær i en god stund fremover.

- Vi har holdt på i en ukes tid, men bare plukket i noen timer per dag. Det er en forsiktig start, og vi er nesten en måned forsinket, men sesongen vil nok vare til langt ut i august, sier Bækkedal.

Etter hvert som sesongtoppen nås på Sør- og Østlandet, tror Bækkedal at mye av forsyningen fra gårdene på Østlandet vil gå til Oslo-distriktet, noe som kan gjøre at trønderbærene forblir i Trøndelag.

- Jeg vil tro at det etter hvert ikke kommer så mye bær til Trøndelag. Da er vi trøndere prisgitt å få spise trønderbær, sier Bækkedal.