- Det har gått fra å være et svakt underskudd av uteleiehybler på markedet i Trondheim, til å bli et svakt overskudd av utleiehybler, sier privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN.

Som Adresseavisen skrev i går, betyr dette at det nå er leiers marked i Trondheim.

Den nye situasjonen medfører en skifte i maktbalansen på leiemarkedet - til leietakernes fordel, sier privatøkonom Reite. Mens presset tidligere lå på leietakerne for å sikre seg et sted å bo, er det nå utleierne som må kjempe om å tiltrekke seg de beste leietakerne.

- Det vil bli konkurranse om å tiltrekke seg de beste leietakerne, som ofte er de seriøse studentene som planlegger å bli i byen over lengre tid, sier Reite.

Kan presse ned prisen

- Når det går fra utleiers marked til leiers marked er det de mest attraktive leilighetene som vil fylles opp først. Alle som har sentrale og attraktive leiligheter vil nok få leid dem ut, men det er lurt å opptre ryddig for å sikre seg de seriøse leietakerne, som det nå er kamp om, sier Reite.

Endringen i markedet kan føre til at leieprisene presses ned, men Reite tror priseffekten først og fremst vil gjelde for de som skal leie ut boliger utenfor sentrum og med lang avstand til Samfundet.

Samtidig som at leietakerne kan tillate seg å være mer kresne i den nye situasjonen, påpeker Reite at synkende rentekostnader kan gi utleiere rom til å sette ned leieprisen.

- Som utleier er det dyreste du kan gjøre å ha tomgang – at du ikke får leid ut. Urimelige vilkår og priser som ligger over markedsprisen kan føre til at utleiere står med en hybel som ikke blir leid ut, så det er viktig å sette seg inn i hva andre hybler i området leies ut for, og eventuelt justere ned prisen, sier Reite.

- Bra for studiebyen Trondheim

At det nå er leiers marked kan ifølge Reite bidra til å dempe panikken som ofte oppstår blant studenter som ikke har skaffet seg et sted å bo til studiestart. Han håper at studentene nå kan ta boligjakten litt mer med ro, sette seg grundigere inn i sine rettigheter som leietaker og sørge for at de velger seriøse utleiere.

- De beste leietakerne vil få en makt som de ikke er vant til å ha. Hver høst er det folk som slår til på urimelige kontrakter og leieforhold uten depositumskonto. Jeg håper at nye studenter bruker den muligheten de har til ikke å la seg låse i urimelige og ugunstige kontrakter, sier Reite.

Reite mener at den nye situasjonen på leiemarkedet er bra for Trondheim som studentby.

- Det som skjer nå er veldig gledelig for Trondheim som studieby. Når det er usikkerhet om man får skaffet seg et sted å bo, vil det kunne påvirke studievalg. At leietakerne føler seg sikrere på å finne seg et sted å bo, vil gjøre det tryggere å velge Trondheim som studiested, sier Reite.

- Studentene må ha råd til å bo

Lederen for Norsk studentorganisasjon (NSO), Therese Eia Lerøen, håper den endrede situasjonen i Trondheim kan gjøre det lettere for studenter å finne seg et sted å bo, men påpeker at det viktigste er å sikre at studenter får tilgang til boliger de har råd til å betale for, noe de ofte ikke har råd til med dagens studiestøtte.

- Det ideelle er at alle studentene får seg et tak over hodet før studiestart. Å ha et sted og bo er en viktig faktor for at man skal begynne å studere. Men uansett om man skal bo privat eller i en studentbolig er det nødt til å være en bolig som studenten har økonomi til å bo i. Det nytter ikke for studentene at det er ledige boliger så lenge de ikke har mulighet til å betale for dem, sier NSO-leder Lerøen.

NSO la i går frem tall som viser at kun 14,5 prosent av landets studenter har tilgang til studentbolig. Det betyr at det på landsbasis mangler 13200 studentboliger for å nå målet om en dekning på 20 prosent.

- Vertskommunene har et stort ansvar for studentvelferden, spesielt med tanke på bygging av boliger. Kommunen bør stille med gratis eller rimelige tomter til bygging av studentboliger, mener Lerøen.

SiT fyller opp studentboligene

Ifølge tallene fra NSO finnes det i Trondheim nok studentboliger til å huse 14,9 prosent av studentene i byen, noe som er like over landsgjennomsnittet. Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) opplyser at de per i dag leier ut 4500 boliger – både hybler og leiligheter.

- Vi har i mange år jobbet for å øke antall boliger til studentene i Trondheim. Dersom det blir enkelt og rimelig å finne seg studentbolig i Trondheim, så vil dette være en styrke for Trondheim som studieby, sier markeds- og eidendomssjef i SiT bolig, Wenche Nyeng.

SiT mottok i år søknader på studentbolig fra 3956 studenter, som er 226 flere enn i fjor. Fremdeles står 1097 på venteliste for å få bolig gjennom SiT, og Nyeng sier at de ikke merker noe til at det er leiers marked.

- Vi registrerer at det ser ut til å være et overskudd av utleieleiligheter i forhold til antall studenter som ønsker å leie, men vi merker egentlig ikke noe til det. Vi regner med å ha fylt opp alle hyblene våre fra og med studiestart, sier Nyeng.

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN. Foto: Morten Antonsen