Nå er mannen i 50-årene fra Nord-Trøndelag tiltalt for grov korrupsjon med en strafferamme på inntil ti år. Mannen erkjenner å mottatt pengene, men forsvareren mener det ikke dreier seg om grov korrupsjon.

I tiltalen går det frem at han skal ha mottatt mesteparten av pengene, nærmere bestemt 215 000 euro (1,78 millioner kroner), mens han jobbet for et selskap som kjøpte og solgte anleggsmaskiner i Trondheim. I tillegg skal han ha mottatt 30 000 euro (249 000 kroner) fra det tyske og det østerrikske firmaet mens han var ansatt i et norsk firma som drev samme type kjøp og salg på østlandet. Til sammen er summen han skal ha mottatt på i overkant av to millioner kroner.

- Tiltalen går på at mens mannen hadde ansvar for blant annet innkjøp i de to bedriftene, mottok han 5000 euro per lastebilchassis han handlet fra det tyske og østerrikske firmaet. Pengene han mottok var en motytelse for at hans arbeidsgivere valgte nettopp disse firmaene, og motytelsen ble holdt skjult for arbeidsgiverne, sier politiadvokat Aage Sliper Midling ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

KOMMENTAR: Utsatt for korrupte krefter

- Skyter over mål

Mannens forsvarer er advokat og partner i Advokatfirmaet Krogstad, Harald Krogstad. Han forteller at mannen innrømmer å ha mottatt provisjon på 5000 euro per lastebilchassis fra det østerrikske og tyske firmaet. Han mener imidlertid det ikke dreier seg om grov korrupsjon.

- Politiet skyter langt over mål når de hevder at dette er grov korrupsjon. Spørsmålet er om det er korrupsjon i det hele tatt. Det var hans jobb i begge de norske firmaene å skaffe til veie rimeligst mulig betongbiler. Hos det østerrikske firmaet fikk han et tilbud som gjorde at han kunne levere rimeligere betongbiler til sine kjøpere i Norge. Så vidt jeg forstår medførte det også bedre fortjeneste for selskapene han var ansatt i, sier Krogstad.

- Men ser han at det er problematisk at han mottar provisjon fra disse to utenlandske firmaene, samtidig som han har ansvar for å finne den rimeligste løsningen for firmaene han jobber for?

- Det er nokså åpenbart at det østerrikske og tyske firmaet har hatt et ønske om at han skulle handle hos dem. Men så førte dette til at selskapene han jobbet for fikk billigere biler, og bedre fortjeneste. Han har aldri bedt om provisjon selv, sier Krogstad

- Var det ifølge din klient andre i selskapene han jobbet for som visste om at han fikk provisjon?

- I hvilken grad hans medarbeidere og overordnende har kjent til det, er litt uklart. Men det er på det rene at han ikke har henvendt seg til øverste hold i firmaene og bedt om samtykke, sier forvareren.

- Alvorlig sak

Det var Skatteetaten som først anmeldte mannen i 50-årene på nyåret 2013. Ifølge tiltalen skal forholdene ha foregått mens mannen jobbet i firmaet i Trondheim i perioden våren 2007 til sommeren 2009, og mens han jobbet for firmaet på Østlandet i perioden høsten 2011 frem til nyåret 2013.

Etter at Skatteetaten anmeldte forholdet, leverte også bedriftene han jobbet for i Trondheim og på Østlandet inn anmeldelser på mannen. Firmaet i Trondheim, som nå er lagt ned, opplyser om at de ikke kjente til forholdet før Skatteetaten tok kontakt i 2013. Politiadvokat Midling overtok saken i februar i år.

- Dette er et spesielt tilfelle. Beløpet er betydelig, noe som er ganske uvanlig her i Trondheim. Dette er en sak vi ser svært alvorlig på, og det reflekteres også i strafferammen på inntil ti år, sier Midling.

Politiadvokaten vil ikke gå i detaljer på hvordan mannen har hatt kontakt med selskapene i Østerrike og Tyskland, ut over at han skal ha hatt kontaktpersoner der.

Saken kommer opp i Sør-Trøndelag tingrett i desember i år.