- For meg er det spørsmålet om Kina har viljen og evnen til å gjøre noe for å stabilisere økonomien som er det avgjørende, sier investor Chris Andre Rynning.

Da gårsdagens aksjehandel var over hadde Shanghai-indeksen falt med nye 2,2 prosent. I løpet av tre uker fra midten av juni falt børsen med over 30 prosent, men investoren tror ikke på et økonomisk krakk.

- Den politiske viljen til å igangsette stabiliserende tiltak i Beijing er stor. I tillegg har de et budsjett som går i pluss, stort handelsoverskudd og en positiv gjeldsbalanse, sier Rynning.

Les også: Beskjedent børsløft i Kina

Nyansert syn

Han viser til finanskrisen i 2008. Mens resten av verden gikk på en smell, investerte de kinesiske myndighetene seg ut av problemene.

- Det er viktig å ha et nyansert syn på Kina. Selv om det har vært et fall på børsen er det bare en marginal andel på fire prosent av befolkningen som har aktive aksjekontoer, og som dermed er eksponert for nedgangen. Selv med 40 prosent fall de siste månedene er børsen fremdeles i pluss det siste året.

Selv har han opplevd både positive og negative sider ved aksjefallet.

- På den ene siden blir det større muligheter gjennom bevegelse og likviditet i markedet når aksjene faller. Men en må også være forberedt på den ekstra sårbarheten fallet fører med seg. Så lenge en tenker langsiktig, og ikke blir presset ut når markedet er på bunn, går det bra, sier Rynning.

Les også: Kina vil hindre børsfall med salgsnekt

Innstramming

Men noen negative konsekvenser for verdensmarkedet ser han, spesielt innen tungindustrien.

- Kina strammer veldig inn på forurensende næringer. De siste to årene er for eksempel tre av de fire kullkraftverkene i Beijing lagt ned, og det fjerde skal legges ned. Det fører til at etterspørselen etter kull faller, og både tungindustrien og primærnæringene sliter, sier han.

I tillegg har Kina i det siste gjennomført tiltak for å komme korrupsjonen i landet til verks.

- Det fører til at spesielt luksusvarer er mindre etterspurt. Der har vi sett en markant nedgang.

Les også: Børsene i Kina stuper videre

Oppgang

På den andre siden ser investoren sterk oppgang i de serviceorienterte næringene.

- Tjenester som helse, skole, reise og data går veldig bra, og de ansatte har en årlig lønnsøkning på ti til femten prosent. Det fører til at folket i Kina ikke snakker om en krise. Selv om vekstraten synker fra 7,5 prosent årlig til 6,5 prosent øker jo livskvaliteten og det skapes nye jobber.

I tillegg peker han på mer stabile bolig- og kredittmarkeder som årsaker til at det ikke kommer til å bli snakk om noe krakk. Etter nedgangen i 2014 har for eksempel boligmarkedet flatet ut, og er nå på stigende kurs igjen.

- Det er hovedsakelig innen boligmarkedet kineserne blir eksponert for markedskreftene. I Kina sparer befolkningen i snitt 40 prosent av den disponible inntekten sin, og mange kjøper boliger uten å ta opp lån.

Les også: Børsen stuper i Kina

Fornøyde kinesere

Rynning viser til uavhengige internasjonale undersøkelser som viser at den kinesiske presidenten Xi Jinping har bred støtte. I løpet av sin tid i Kina har han sett det han betegner som et eventyr av en utvikling.

- Det er jo ikke vanskelig å forstå at de er fornøyde når alle som går ut av universitetene får seg jobb. Det er snakk om ti millioner nyutdannede hvert år.

- Siden jeg kom dit har jeg sett rundt 450 millioner bli løftet ut av fattigdommen. Det er et sterkt inntrykk som sitter igjen, avslutter han.