Ingen bytur uten pizzabuffé.

– Vi drar ikke til Trondheim uten å spise pizza på Egon, gliser Edgar (13).

Mamma Sonja Dahl har tatt med søskenflokken på tre på bytur fra nabokommunen Melhus. Noen praktiske ærender, men innimellom handling og hårklipp må det spises.

– Dette er helt topp! Vi mangler bare pappa. Han er også glad i pizza, men måtte jobbe i dag, beklager storebror Albert (14).

Trondheim har flere restaurantsuksesser, én av de største er Egon som i fjor omsatte for hele 1,2 milliarder kroner.

Konseptet ble etablert i 1984, og selv om de i dag finnes over hele landet er hovedkontoret fortsatt i Trondheim.

Gründerne Olav Fallan, Gerhard Nordberg og Roger Halshamn har tjent mer penger på restaurantideen enn inspirasjonskilden Egon Olsen noen gang har drømt om. Og kundene har i mer enn 30 år hatt et jovialt og familievennlig sted for pizza og hamburger.

Sjarmerende øl

Familier spiser gjerne på Egon når de er på bytur. Rissværing Rune Krokdal er derimot innom den ferske Mathallen for å kjøpe med seg lokalt øl.

– Det er artig at det har kommet så mye lokalt øl. Det gir smaken og stunden litt ekstra sjarm, smiler Krokdal og kjøper med et lite utvalg flasker.

En av dem fra Austmann, håndverksbryggeriet på Høvringen som de siste årene er blitt en av Trondheims viktigste merkevarer. Etablert i 2013 av Anders Cooper, Vinko Lien Sindelar og Thomas Sjue, og en suksess så å si med det samme.

– Vi har over 400 ulike sorter øl. 13 av dem er trønderske, fire fra selve Trondheim. Alle de lokale merkene selger godt, og Austmann best, sier leder for Gulating ølutsalg i Mathallen, Tommy Holen Helland.

Kaffebaristaer på gateplan

Men på starten av dagen smaker kaffe best, og Dromedar har servert trondhjemmere god kaffe i 18 år. Utenfor kaffebaren på Bakklandet, tidlig en morgen, sitter gründeren selv Preben Oosterhof.

– Vi er nok en merkevare folk i Trondheim kjenner godt til ja, sier Oosterhof med både pc og nybrygget kaffe på bordet. I fjor solgte han kaffe for vel 27 millioner kroner.

– Vi har vært på gateplan i 18 år og er et hverdagssted. Her kan folk sette seg ned alene og jobbe, lese avisa eller de kan møte kollegaer eller venner. Vi har hatt både frieri og gravøl på kaffebarene og kjenner pulsen til byen, sier Oosterhof som selv er innflytter fra Østlandet.

– Flytte fra byen? Nei, aldri! Det finnes ikke bedre sted å bo. Bakklandet gjør meg stolt og glad og det samme gjør Bymarka. Trondheim er så mye, sier Oosterhof som i dag har fire kaffebarer og et bakeri i Trondheim, i tillegg til tre kaffebarer i andre byer.LES OGSÅ: Nesten en million til reiselivetLES MER: Wok Away Prisen har stengt dørene

Populær burgerbar

Egon er en gammel kjenning, men trondhjemmere er sultne på nye restauranter og så langt i år har 14 spisesteder åpnet i sentrum av byen. Kvalitetsburgere er særlig i vinden, og nykommeren SuperHero Burger i Olav Tryggvasons gate ble raskt et populært spisested.

– Det har gått overraskende bra. Da jeg startet opp for ni måneder siden var det bare meg og en drøm om å servere gode burgere. I dag har jeg 15 ansatte, sier britiske Christopher Vrioni. Trendy rendyrket burgerbar med alt laget fra grunnen av, i et litt småslitent lokale.

– «We’re not the coolest kids in town». Vi er for alle, sier burgergründeren som kom til Trondheim for ti år siden. Før Vrioni åpnet sitt eget sted jobbet han på Egon. At Adresseavisen mener han allerede har skapt sitt eget særegne varemerke har han bare denne kommentaren til:

– Wow!

Familiepizza: Når familien Dahl fra Melhus tar turen til Trondheim er det alltid innlagt tid til pizzabuffe på Egon. Fra venstre: Evelyn, mor Sonja Dahl, Edgar og Albert. Foto: JENS PETTER SØRAA
Kos til helga: Rissværing Rune Krokdal handler lokalt øl hos Ilse Åsbakk på Mathallen. Foto: JENS PETTER SØRAA
Kvalitetsburger: Christopher Vrioni sa opp jobben på Egon og lagde sitt eget SuperHero Burger. Nå har han 15 ansatte og masse hamburgerspisende gjester. Foto: JENS PETTER SØRAA