Loggfør: Sllik ser Ducky ut som app. Her kan du for eksempel registrere hvordan du dro på jobb. Foto: DUCKY

Registrer og se selv hvor mye CO2 shoppingen og middagen din står for. Utfordre venner til å gjøre det samme, gi dem tommelen opp og konkurrer om å samle mest poeng.

Nettstedet Ducky kan for eksempel vise deg at om du lar bilen stå i to dager sparer du ti kilo CO2, noe som skal tilsvare ett tre sitt opptak av CO2 i ett år.

- Vil ikke dette gi meg dårlig samvittighet?

- Du har kanskje både hus og familie og du må komme deg til og fra jobb. Selvsagt må du klare hverdagen, men vi vil at du samtidig er bevisst hva handlingene dine fører til. Hver gang du bruker penger fører det til utslipp, sier Mads Simonsen.

Vil endre samfunnet

På et loft i Brattørgata jobber tolv ildsjeler, fordelt på sju årsverk.

- Kort fortalt er Ducky et nettsted hvor du kan se effekten av enkle klimatiltak og utfordre andre til å ta gode klimavalg, sier Bogdan Glogovac. Ideen begynte noen av dem å jobbe med allerede i mars 2014.

- Vi vil omstille samfunnet, som å få flere til å resirkulere, spise et vegetarmåltid, unngå matkasting, sykle til jobben og vaske seg en dag fremfor å ta en dusj. Det gir bedre råd, bedre helse og bedre samvittighet, sier Silje Strøm Solberg.

Ideen ble etter hvert et selskap. For ett år siden etablerte de et aksjeselskap og siden har de kunne ansatte flere. Foreløpig er Ducky et nettsted som stadig testes og utvikles. Håpet er å ha en app klar i løpet av 2016, i dag finnes kun en testversjon.

- Vi har rundt 300 brukere så langt på nettstedet, sier Simonsen. Noen av disse ble kjent med Ducky da de jobbet som frivillige på Pstereo.

- I løpet av festivalen logget frivillige sine miljøvennlige hverdagsaktiviteter, og det viste seg at de til sammen sparte tusen kilo CO2, noe som tilsvarer mengden CO2 som hundre fullvoksne trær absorberer på et år. Transport til og fra festivalen, sortering og matkasting er blant aktivitetene som ble logget. Men det beste er at de som begynte å bruke Ducky under Pstereo fortsatt bruker den, sier Glogovac.

LES MER: Appen Flare er et digitalt nødrop for folk i fare

Basert på NTNU-forskning

Ducky er registrert som et ideelt aksjeselskap. Det betyr at mål om avkastning er satt til side til fordel for formålet.

- Aksjer kan ikke tas ut i penger, men eventuell gevinst føres tilbake til bedriften eller andre prosjekter som fremmer miljøformål, sier Simonsen.

- Så dere blir ikke rike på dette?

- Nei, det er ikke noe ønske om personlig avkastning, men vi vil ha levelønn akkurat som alle andre. Vi har vel alle her tidligere jobbet i bedrifter hvor vi ikke følte at vi bidro med så mye annet enn å gi avkastning til bedriften. Nå har vi derimot en egen bedrift hvor vi slipper indre ubehag. Det føles godt å jobbe med dette, det gjør oss rett og slett glade, sier Simonsen. Ducky har også ansatte som har gått fra oljeproduksjon til loggføring av klimaaktivitet, fordi det for dem kjentes riktigere.

- Det hele begynte med at vi var flere som kjente på en større og større klimafrustrasjon, hvor det var vanskelig å ta gode og miljøvennlige valg i hverdagen. Hvilke produkter som har minst påvirkning på miljøet og hvilke bedrifter som bryr seg om fremtiden var svært vanskelig å finne ut av. Bakgrunnen for ideen var en rekke intervjuer med mennesker hvor vi fant ut at mange ønsker å bidra, men det er vanskelig å se at det en selv gjør monner og det er vanskelig å påvirke de rundt deg uten å være en bedreviter, sier Solberg.

Hvor mye CO2-utslipp en aktivitet fører til, er hentet fra forskning fra Industriell økologi ved NTNU gjennom forskningsprojektet «Folkets klimaforskning».

GreeNudge på laget

Målet for gründerne er å sikre nok finansiering de neste månedene til å gjøre appen helt ferdig og samtidig få med større bedrifter på laget. Innovasjon Norge finansierer i dag store deler av utviklingen. Denne uka landet gründerne en avtale med GreeNugde; Gunhild Stordalen sin miljøstiftelse som finansierer forskning på adferdsendring som klimatiltak.

- Dette er en svært viktig avtale for oss, sier Solberg. GreeNudge vil blant annet bidra med viktig kompetanse innen mat og bærekraft, og ytterligere styrke miljøberegningene på folks kosthold både privat og i jobb.

Bedriftsstrategien er å etter hvert bli store på bedriftsmarkedet.

- Vi håper Ducky blir en viktig del av jobbhverdagen til nordmenn. Det man logger i Ducky trenger ikke nødvendigvis bare å være klimatiltak. Det handler også om arbeidsmiljø og å finne mening i arbeidsdagen. Vi håper vi kan lage en app som gjør at folk blir engasjert, mer produktive og gjør bevisste valg som gjør at man bidrar på arbeidsplassen sin. Hvis man føler at man bidrar for bedriften trives man bedre, sier Simonsen.

En trend i tiden

Tidligere denne uka ble Miljøpartiet De Grønne en valgvinner i kommunevalget og kortreist og økologisk mat har vært årets restaurantsuksess.

- Dere er en del av en større trend?

- Ja, absolutt. Folk har blitt langt mer bevisste bare det halvannet året vi har holdt på. Det har blitt mer og mer prat om at vi alle må gjøre noe, at vi sitter i samme båt. Men vi tror det må brytes ned i små deler. Det er vanskelig å se isbjørnen på det lille isflaket som smelter og skjønne at dette er min og din feil. Når du får det visualisert er det derimot lett å se at når du lar bilen stå i to dager tilsvarer ett tre sitt CO2-opptak i ett år, sier Solberg.