Bare i perioden juni til august i år har det blitt rundt 200 færre stillinger knyttet til olje- og gassnæringen i Trøndelag.

Sammenligner man med situasjonen for ett år siden, tilbake til september i fjor like etter at oljeprisen for alvor begynte å falle, er det nå 691 færre olje- og gassrelaterte arbeidsplasser i Trøndelag. Tallene er hentet inn av konsulentselskapet GK Hygen Energi og Adresseavisen.

- Nå har vi en nedgang som ser ut til å være ganske lik resten av Norge. Så vet vi at flere bedrifter, blant andre Statoil og National Oilwell, har varslet nedskjæringer i høst. Så dette er ikke over, sier daglig leder i GKHygen Energi, Gunn Kari Hygen.

Nederst i saken kan du se kartet som viser hvordan enkeltbedriftene har klart seg gjennom oljenedturen.

Kraftig slanket Aker Solutions

To av selskapene som har kuttet flest stillinger i regionen er Reinertsen og Aker Solutions. Reinertsen har 232 færre stillinger på kontoret i Trondheim enn de hadde i fjor høst. Aker Solutions har fra juli i fjor til juli i år redusert antallet stillinger i regionen med i underkant av 150. Da er ingeniørene på avdelingskontoret i Radmannbygget på Leangen i Trondheim, offshoreansatte og de ansatte ved Kristiansund-kontoret regnet med. Tallet inkluderer også ansatte som har gått av med pensjon og annen naturlig avgang uten å bli erstattet.

- Det var et krevende marked i fjor, og dette har ikke endret seg. Det påvirker hele bransjen, også Aker Solutions. Vi har, som andre, sett oss nødt til å tilpasse arbeidskapasiteten vår på norsk sokkel og i fjor ble om lag 500 stillinger innenfor forretningsområdet vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner påvirket av dette. I år har vi i Norge annonsert at rundt 300 ingeniør- og prosjektstillinger innenfor samme forretningsområde vil kunne bli berørt, og rundt 700 stillinger innen subsea. Dette er pågående prosesser, så det endelige utfallet kan fravike noe, sier pressesjef Anne Cecilie Lund-Andersen i Aker Solutions.

LES SAKEN: 500 i Aker Solutions kan miste jobben

De nest største vokser

Alt i alt viser statistikken at det er de største bedriftene som virkelig har blødd siden oljeprisen begynte å falle i fjor høst. I tillegg til Reinertsen og Aker Solutions har også Aibel i Stjørdal kuttet nær 120 stillinger. Statoil har varslet at oppimot 1500 faste ansatte skal bort på landsbasis, men dette har så langt ikke slått inn på tallene som Adresseavisen har hentet ut.

En av dem som mistet jobben i Aibel er 27 år gamle Silje Kammen. Her kan du lese om hvordan hun har arbeidet for å få seg en ny jobb i den vanskelige perioden for ingeniørene.

Samtidig viser tallene at flere mellomstore olje- og gassrelaterte bedrifter i Trondheim faktisk har økt antallet ansatte siden september i fjor. Dette gjelder blant andre det Bjørnevik-eide rederiet Boa Offshore, som har oppbemannet med 62 ansatte, og Kongsberg Seatex som står registrert med 41 flere ansatte nå enn de gjorde for vel ett år siden.

Selv om det har forsvunnet mange jobber i Trøndelag, er det verre på Vestlandet. Organisasjonen Norsk Industri frykter at opptil 70 000 jobber kan gå tapt i Norge.

Lokomotivet Kværner i gang

Da Adresseavisen laget den samme oversikten i juli i år var Verdal en av kommunene som hadde mistet nærmere 40 olje- og gassrelaterte jobber siden september i fjor. Gjennom sommeren har dette imidlertid snudd. Lokomotivet Kværner Verdal er i ferd med å få fart på maskineriet igjen etter tildelingen av tre stålunderstell som skal benyttes på gigantoljefeltet Johan Sverdrup.

Dette er det største oppdraget Kværner Verdal noen gang har hatt, og bemanningen kommer til å øke de kommende månedene. At Kværner er i gang igjen er gode nyheter for hele leverandørindustrien i Innherred. Mange av disse har Kværner som sin desidert største kunde.

Stjørdal i minus

Kommunen i Trøndelag som har mistet flest ansatte innen olje- og gass sett i forhold til antall arbeidsplasser, er Stjørdal. Her har det siden september i fjor forsvunnet 178 arbeidsplasser. Her var det også store nedbemanninger tidligere på fjoråret, som ikke er fanget opp i Adresseavisens tall, noe som betyr at godt over 200 arbeidsplasser har gått tapt i kommunen.

På den andre siden ser Orkdal fortsatt ut til å holde god fart. Hovedgrunnen til dette er at oljerørselskapet Bredero Shaw, som har jobbet opp mot en stor kontrakt i Det kaspiske hav og oppbemannet med 83 ansatte.

Flere skifter bransje

Selv om nedbemanningsrundene så lagt tilsier at rundt 750 færre jobber opp mot olje- og gassbransjen nå, kan det reelle antallet være lavere. Grunnen til dette er at bedriftene endrer leveransene av produktene sine til andre bransjer når olje- og gassmarkedet blir dårligere. Eksempler på dette er PTM Industrier i Leksvik, og Simpro i Meldal. Sistnevnte har faktisk oppbemannet siden i fjor høst. Men fra å ha 70 prosent av aktiviteten rettet mot olje- og gass, har selskapet nå under halvparten av sine oppdrag til denne bransjen.

- Vi ser at en del av bedriftene er dyktige nok til å snu seg og gå inn i andre bransjer når markedet faller bort. Og det er selve lærdommen her. Man må ha flere bein å stå på. De som har det vil klare seg bedre i dagens situasjon, sier Hygen.

De største bedriftene

Aker Solutions har fra juli i fjor til juli i år redusert med i underkant av 150 stillinger i regionen. Tallene inkluderer selskapets avdelingskontor i Trondheim, som ligger i Radmannbygget på Leangen, i tillegg til offshoreansatte og ansatte ved kontoret i Kristiansund. Foto: Jens Petter Søraa
Reinertsen har siden september i fjor kuttet i overkant av 200 stillinger i Trondheim. Foto: TERJE SVAAN