– Vi har en veldig stor ordrereserve. I tillegg ser vi at det er vanskelig, for ikke å si umulig, å få tak i faglærte, sier Stian Østerlie, markedsansvarlig i Vintervoll.

Vintervoll-gruppen tar til sammen inn 23 nye lærlinger i år, og 18 av dem var mandag og tirsdag samlet i bedriftens lokaler på Tunga i Trondheim til informasjonsmøte og utdeling av arbeidsklær og utstyr. De ble også tatt med ut på byggeprosjektene hvor de skal være fremover. Lærlingperioden på 2,5 år startet dermed som en slags sommerjobb. Å ta inn lærlinger er den viktigste rekrutteringen i Vintervoll.

– Vi har hatt mange annonser de siste årene etter fagarbeidere, men vi har fått tak i forsvinnende få på den måten. Vi ser at konkurrentene også har annonsert mye. Vi har ansatt noen, men langt fra så mange som vi ideelt sett skulle hatt. Vi har også frafall blant annet fordi mange av lærlingene går videre til ingeniørstudier eller tar videreutdanning på teknisk fagskole etter endt fagprøve, sier Østerlie.

De som går fagskole søker ofte om jobb i administrasjonen.

Frykter prisdumping

Vintervoll går dermed motsatt vei av malebedriften MTG. De fortalte tidligere til Adresseavisen at de for første gang på 25 år ikke tar inn lærlinger i år, fordi konkurransen er så tøff fra utenlandske bedrifter med lavere priser. De pekte også på at det offentlige og offentlig eide selskaper ikke alltid følger opp egne krav, om at leverandørene skal være godkjente lærebedrifter, og gir jobber til bedrifter som ikke kan ta inn lærlinger.

Elektrofirmaene er mer skånet for den tøffe priskonkurransen fra utenlandske firma og arbeidstakere, fordi faget i stor grad er beskyttet av lovpålagte kvalitetskrav, forteller Østerlie.

– Vi erfarer at det ikke er mange utenlandske firma her. Vi har sett på anbudsbefaringer at det dukker opp utenlandske firma, som vi ikke har hørt om før. Det kommer til å bli en større utfordring, og jeg ser for meg at det er på Ørlandet de kommer først. Tilbud og etterspørsel er ikke i likevekt når det skal bygges så mye, og det er relativt få håndverkere der. Hvis de dumper prisene må vi møte det med mer kompetanse, men vi erfarer dessverre at det er laveste pris som betyr noe, sier Østerlie.

– Langsiktig

Han forteller at Vintervoll også tidligere har tatt inn rundt 20 lærlinger årlig, og at det er viktig å være langsiktige.

– Vi prøver å holde inntaket så jevnt som mulig, for å få kontinuitet i bransjen i Midt-Norge, uavhengig av små svingninger. Lærlingene vi tar inn i dag er fullgode montører først om tre-fire år, sier Østerlie.

Under finanskrisen i 2008–2009 tok Vintervoll inn færre lærlinger enn normalt.

– Det ser vi i ettertid, og derfor har vi lagt om strategien. De vi ikke tok inn i 2008 og 2009, savner vi i dag. Derfor er vi langsiktige nå, sier Østerlie.

– Greit å rekruttere

Han forteller at de fleste lærlingene er rekruttert fra de videregående skolene Heimdal, Melhus og Strinda, men at de også har tatt inn fra Meldal, Fosen og Kristiansund. Vintervoll fikk 120–130 søknader om lærlingplass i år.

– Vi er tradisjonelt ganske tidlig ute, så for vår del går rekrutteringen greit. Vi merker kanskje at en del av konkurrentene ikke tar inn så mange i år, fordi det er store forskjeller i ordrereserver blant de store entreprenørene i Midt-Norge. Vi har forholdsvis mye nå, sier Østerlie.

Det økte inntaket av lærlinger gjør at Vintervoll har satt av ytterligere et halvt årsverk til å følge opp dem. Vintervoll AS har 197 ansatte montører i Trondheim, Fannrem, Klæbu, Melhus og Stjørdal. I tillegg har de til sammen 60 ansatte i datterselskapene på Oppdal og Tynset.

Elektrojenter: Ane Kirkbak (til venstre) og Sandra Åby Kristiansen er de eneste jentene blant de 23 lærlingene. Lærlingansvarlig Anette-Marie Granerud er selv utdannet elektriker. Foto: jens petter søraa
Oppstart: Lærlingansvarlig Anette-Marie Granerud i Vintervoll delte tirsdag ut klær og verktøy til de nye lærlingene. Foto: jens petter søraa