I elektrofaget er det rundt 4000 løpende lærlingkontrakter, samtidig som det er 25000 montører. Elektro er et av fagene som skårer høyest når det gjelder lærlingkontrakter, forteller Larsen.

–Ellers i byggebransjen ser vi at de rekrutterer ved innleie eller ansetter utenlandsk arbeidskraft. En stor andel innleie fortrenger lærlinger. En lærebedrift må ha faste ansatte, hvis ikke blir de ikke lærebedrifter, sier Larsen.

Mens søkingen til yrkesfag har gått ned på landsbasis, så var det i år flere enn tidligere som søkte om å komme inn på elektro i år.

–Det er en del flinke elever som egentlig tenker å gå på studiespesialisering på videregående, men som er litt skolelei. En del av dem velger elektro, som er et litt tungt yrkesfag, sier Larsen.

Elektro er et av yrkesfagene med lavest frafall av elever gjennom skoletiden.

– Etterspør ikke faglærte

Elektro er det eneste byggfaget med lovpålagte krav til kvalifikasjoner, og Larsen mener det er med på å bremse konkurransen fra utenlandske elektrobedrifter.

Det er direktør for kompetansepolitikk i Byggenæringens Landsforening, Jørgen Leegaard, enig i. NHOforeningen representerer 14 bransjer i byggenæringen.

–Det er den viktigste forskjellen mellom elektro og andre byggfag. Det er også grunnen til at elektro klarer seg bra i konkurransen med utlandet. De andre byggfagene, ikke minst malerfaget, har møtt ekstrem hard konkurranse fra utlandet og har kunder som ikke etterspør utdannet arbeidskraft, sier Leegaard.

NHO jobber nå for å få en strengere lærlingklausul i anskaffelsesforskriften til offentlige byggherrer, inkludert offentlig eide foretak, om at de må kreve at leverandørene har lærlinger i det enkelte prosjektet. I dag holder det at de er godkjent som lærebedrift.

–Selv om det har vært et offentlig krav om lærebedrifter, har det ikke vært lærlinger på det enkelte prosjekt og ikke så mange utdannede fagarbeidere. Det er en stor nasjonal utfordring, at det må være nok fagarbeidere på byggeplassen, slik at man kan ha lærlinger å rekruttere fra, sier Leegaard.

Flere lærlingplasser må til for å rekruttere håndverkerne som trengs, mener han.

–I 2007 var det dobbelt så mange søkere til bygg- og anleggsfag som i dag. 70 prosent av dem som er ferdige etter to år får læreplass. Denne andelen må opp, sier Leegaard.

Elektro: -Det er en del flinke elever som egentlig tenker å gå på studiespesialisering på videregående, men som er litt skolelei, sier fagsjef i Norsk Teknologi, Svein Harald Larsen, om søkere til elektro. Foto: NORSK TEKNOLOGI
Tøff konkurranse: – De andre byggfagene, ikke minst malerfaget, har møtt ekstrem hard konkurranse fra utlandet, sier direktør for kompetanse politikk i BNL, Jørgen Leegaard. Foto: BNL